Tiket sportske prognoze – varijacije s ponavljanjem

PostPoslato: Ponedeljak, 21. April 2014, 18:35
od Nemke94
Zadatak glasi :
Na tiketu sportske prognoze ima [inlmath]12[/inlmath] susreta. Koliko popunjenih kolona obezbeđuje [inlmath]12[/inlmath] tačnih pogodaka?
Imam rešenje zadatka ali mi nije jasan postupak kako se došlo do tog broja.

Sličan zadatak tome je(razlika je samo u broju) :
Na tiketu sportske prognoze ima [inlmath]14[/inlmath] susreta. Koliko popunjenih kolona obezbeđuje [inlmath]14[/inlmath] tačnih pogodaka?

Re: Tiket sportske prognoze – varijacije s ponavljanjem

PostPoslato: Ponedeljak, 21. April 2014, 18:56
od Daniel
Iskreno, nisam nikad igrao sportsku prognozu, pa ne znam ni kako to tačno „funkcioniše“. :) Ali bih možda nešto i mogao da pomognem ako bi napisao taj postupak (ako ga imaš), ili deo postupka koji ti nije jasan...

PostPoslato: Utorak, 22. April 2014, 12:59
od Nemke94
Postupak ide ovako:
[dispmath]V_3^{12}=3^{12}=531441[/dispmath]
Uzima se da je [inlmath]n=3\;k=12[/inlmath] i po formuli [inlmath]n^k[/inlmath] dobijamo ovako resenje, e sada meni nije jasno odakle ova trojka. Ako se ja dobro secam na tiketu se moze odigrati [inlmath]15[/inlmath] ili [inlmath]16[/inlmath] utakmica, nisam siguran, recimo da je [inlmath]15[/inlmath] (veoma je moguce da to zavisi i od kladionice u kojoj se igra).

PostPoslato: Utorak, 22. April 2014, 13:24
od Milovan
Sećam se ovog zadatka iz Venove zbirke za prvi razred. :) Ne znam kako je funkcionisala sportska prognoza, nemam ni najblažu predstavu, najmanji je problem rešiti zadatak (čak i bez ovih varijacija) ako bismo znali kako. Ne uspeh ništa ni na netu da nađem. Možda se Daniel ipak snađe iz priloženog rešenja, sve što ja o ovome znam je da se Dimitrije Pantić mnogo nervirao zbog te prognoze u "Tesnoj koži". :D

PostPoslato: Utorak, 22. April 2014, 14:27
od Daniel
Milovan je napisao:sve što ja o ovome znam je da se Dimitrije Pantić mnogo nervirao zbog te prognoze u "Tesnoj koži". :D

Haha, pazi kad je i meni tačno to bila prva asocijacija kad sam pročitao ovaj zadatak. :lol:

PostPoslato: Utorak, 22. April 2014, 21:43
od Daniel
Uspeo sam nešto da izguglam. Prilikom popunjavanja sportske prognoze, za svaki od susreta treba upisati jednu od moguće tri vrednosti, u zavisnosti od toga da li se kladi na pobedu domaćina (tada se upisuje [inlmath]1[/inlmath]), da li se kladi na pobedu gosta (upisuje se [inlmath]2[/inlmath]) ili se kladi na nerešen rezultat (upisuje se [inlmath]0[/inlmath]). E sad, pošto u svakoj koloni ima ukupno [inlmath]12[/inlmath] susreta a svaki od njih može imati jednu od [inlmath]3[/inlmath] vrednosti, ukupan broj načina na koji se kolona može popuniti predstavlja broj varijacija od [inlmath]3[/inlmath] elementa [inlmath]12.[/inlmath] klase s ponavljanjem, tj. [inlmath]\overline V_3^{12}=3^{12}[/inlmath], kako i piše u rešenju. Znači, ako popunimo toliko tiketa, svaki od njih na drugačiji način, time smo obuhvatili sve moguče načine popunjavanja tiketa i jedan od tih tiketa (i samo jedan) doneće svih [inlmath]12[/inlmath] pogodaka.

Ako na tiketu ima [inlmath]14[/inlmath] susreta, onda je, analogno, rešenje [inlmath]\overline V_3^{14}=3^{14}[/inlmath].

Malo mi je čudno da uz taj zadatak nije dato i objašnjenje kako se igra sportska prognoza, jer očigledno da ima dosta nas koji to ne znamo (ili koji nismo znali), a nije u redu da zbog toga ne bude priznat zadatak iz matematike. Ali, u svakom slučaju, sad sam bogatiji za znanje u vezi sa sportskom prognozom. :)

PostPoslato: Utorak, 22. April 2014, 22:08
od Milovan
Zadatak je nastao kad je sportska prognoza bila aktuelna – rekoh već da je potekao iz Venea. :) Inače, ovo možeš zaključiti i bez pominjanja varijacija – svaka utakmica ima tri moguća ishoda pa je na [inlmath]12[/inlmath] utakmica ukupno moguće [inlmath]3\cdot3\cdot\dots\cdot3=3^{12}[/inlmath] ishoda. Slično i kada je na listiću [inlmath]14[/inlmath] utakmica.

Inače, u principu nije bilo teško naslutiti da je to broj ishoda, meni koji ne znam kako je tačno izgledao taj listić je prilično neodređena formulacija "koliko popunjenih kolona".

PostPoslato: Sreda, 23. April 2014, 02:34
od Nemke94
Iskreno mene zabrinjava to sto sam se bavio kladionicom i idalje nisam shvatio zadatak. Kada se sagleda iz drugog ugla ( i kada se vidi resenje tj objasnjenje ) postaje malo jasnije da je moguce uociti iz ove recenice sta se trazi, zato sto kada kaze "tacnih pogodaka" misli se na pogodjen rezultat ([inlmath]1,x,2[/inlmath]). Iako delim misljenje da su trebali napisati objasnjenje uz zadatak da se ljudi ne bune ( kao ja).
Hvala najlepse na opsirnom objasnjenju.