Permutacije bez ponavljanja: zadatak

Poslato:
Utorak, 06. Maj 2014, 15:56
od Retardirano glup
Koliko ima permutacija cifara [inlmath]\{1,2,3\ldots 9\}[/inlmath] u kojima je bar na jednom parnom mestu parna cifra?
Re: Permutacije bez ponavljanja: zadataka.

Poslato:
Utorak, 06. Maj 2014, 15:59
od Milovan
Sugestija: od ukupnog broja permutacija ([inlmath]9![/inlmath]) oduzmi broj permutacija kod kojih ni na jednom parnom mestu nije parna cifra.
Re: Permutacije bez ponavljanja: zadataka.

Poslato:
Utorak, 06. Maj 2014, 16:07
od Retardirano glup
Tako sam i krenuo,ali nemam resenje da proverim da li je tacno.
Re: Permutacije bez ponavljanja: zadatak

Poslato:
Sreda, 07. Maj 2014, 08:19
od Daniel
Brojeve kod kojih ni na jednom parnom mestu nije parna cifra, tj. kod kojih su na svim parnim mestima neparne cifre, predstavimo na sledeći način:
[dispmath]xNxNxNxNx[/dispmath]
gde [inlmath]N[/inlmath] označava neparnu cifru, a [inlmath]x[/inlmath] bilo koju cifru.
Pošto parnih mesta ima ukupno [inlmath]4[/inlmath], a neparnih cifara ima [inlmath]5[/inlmath], to znači da će, pošto se neparne cifre raspodele po parnim mestima, ostati još jedna neupotrebljena neparna cifra i ona će biti na jednom od neparnih mesta, a na ostalim neparnim mestima biće parne cifre.
Broj načina na koje [inlmath]4[/inlmath] od ukupno [inlmath]5[/inlmath] neparnih cifara možemo raspodeliti na [inlmath]4[/inlmath] parna mesta jeste broj varijacija od [inlmath]5[/inlmath] elemenata [inlmath]4.[/inlmath] klase bez ponavljanja, dakle, [inlmath]V_5^4=5![/inlmath].
Broj načina na koje preostalih [inlmath]5[/inlmath] cifara možemo raspodeliti na [inlmath]5[/inlmath] neparnih mesta jeste broj permutacija od [inlmath]5[/inlmath] elemenata, dakle [inlmath]P_5=5![/inlmath].
Broj načina na koji možemo grupisati cifre od [inlmath]1[/inlmath] do [inlmath]9[/inlmath] tako da na svim parnim mestima budu neparne cifre, dobijamo tako što pomnožimo prethodno dobijene brojeve, dakle, [inlmath]5!\cdot 5![/inlmath].
I to je broj koji treba da oduzmeš od ukupnog broja permutacija ([inlmath]9![/inlmath]), kako bi dobio ono što se u zadatku traži:
[dispmath]9!-5!\cdot 5![/dispmath]

Poslato:
Sreda, 07. Maj 2014, 17:50
od Retardirano glup
Blizu sam bio, ovaj deo sam promasio zato sto sam ga posmatrao kao kombinaciju.
Broj načina na koje [inlmath]4[/inlmath] od ukupno [inlmath]5[/inlmath] neparnih cifara možemo raspodeliti na [inlmath]4[/inlmath] parna mesta jeste broj varijacija od [inlmath]5[/inlmath] elemenata [inlmath]4.[/inlmath] klase bez ponavljanja

Poslato:
Četvrtak, 08. Maj 2014, 01:57
od Daniel
Da, moramo ga posmatrati kao varijaciju, jer nam je bitan redosled kojim su elementi raspoređeni. Da nam redosled nije bitan, onda bismo ga posmatrali kao kombinaciju.