Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI KOMBINATORIKA

Kombinatorika – šifra na sefu, strogo opadajući niz

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]

Kombinatorika – šifra na sefu, strogo opadajući niz

Postod stevan95 » Petak, 30. Maj 2014, 15:54

Zadatak 7.

Šifra na sefu određena je nizom od pet dekadnih cifara. Koliko ima šifara čije cifre čine strogo opadajući niz?

Ovo mi deluje kao jako zanimljiv zadatak. Krenuo sam da ga rešavam "peške", jer nisam uspeo neku logiku da provalim. Pa sam išao ovako:

Na prvom mestu broj [inlmath]9[/inlmath]: [inlmath]98765,\;97654,\;96543,\;95432,\;94321[/inlmath]...

Ali sam ubrzo ukapirao da to nema smisla, a budući da ni tu nisam prepoznao neki princip, zamolio bih vas za neki savet. :)

Matematika za prijemni na tehničkim i prirodno-matematičkim fakultetima (Jovanov, Lazović, Đorić)
Uključite logiku i uživajte u matematici! :D
stevanpetrov.wordpress.com
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 166 puta
Pohvaljen: 71 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Kombinatorika – šifra na sefu, strogo opadajući niz

Postod Milovan » Petak, 30. Maj 2014, 17:05

Pošto šifru čini niz koji je strogo opadajući (tj. svaki naredni član je manji od prethodnog)- cifre se ne mogu ponavljati unutar jedne šifre. Ako odaberemo proizvoljnih [inlmath]5[/inlmath] različitih cifara, postoji samo jedan način da ih poređamo u strogo opadajući niz. Tih [inlmath]5[/inlmath] od [inlmath]10[/inlmath] cifara možemo odabrati na [inlmath]{10\choose 5}=252[/inlmath] načina. Toliki je i broj mogućih šifri.
Korisnikov avatar
Milovan  OFFLINE

Zahvalio se: 356 puta
Pohvaljen: 704 puta

Re: Kombinatorika – šifra na sefu, strogo opadajući niz

Postod Daniel » Petak, 30. Maj 2014, 19:59

I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na KOMBINATORIKA