Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI TEORIJA BROJEVA

Matematička indukcija

[inlmath]a^p\equiv a\pmod p,\;a\in\mathbb{Z},\;p\in\mathbb{P}[/inlmath]
  • +1

Re: Matematička indukcija

Postod Daniel » Utorak, 06. Oktobar 2015, 17:19

željko je napisao:Sada je sve tačno prepisano, samo još odgovori!!! Hvala.

@željko, šta znače ta tri znaka uzvika na kraju rečenice?
Podsetio bih te da nije dopušteno bilo šta što se može smatrati vikanjem (tačka 3. Pravilnika), kao ni požurivanje korisnika, koji rade isključivo kao volonteri (tačka 16. Pravilnika).

Praksa na ovom forumu je (a i sasvim je logično i pravedno) da prioritet u dobijanju pomoći imaju oni koji, osim što traže pomoć, isto tako ponekad i pomognu ostalim korisnicima, u skladu s preporukom (istina, ne i obavezom) iskazanom tačkom 7. Pravilnika. Ja ti se zaista izvinjavam ako grešim, ali nešto se ne sećam da si ikad ranije nekome na forumu ponudio pomoć oko nekog zadatka – slobodno me ispravi ako to nije istina.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod desideri » Utorak, 06. Oktobar 2015, 17:47

Apsolutno se slažem (100%) s prethodnim Danielovim postom, a posebno s ovim:
Daniel je napisao:Podsetio bih te da nije dopušteno bilo šta što se može smatrati vikanjem (tačka 3. Pravilnika), kao ni požurivanje korisnika, koji rade isključivo kao volonteri (tačka 16. Pravilnika).
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod željko » Utorak, 06. Oktobar 2015, 17:58

Ne znam kako sam ja to vikao, pristojno sam napisao da sam pogrešio u prepisivanju zadatka (izvinuo se) i da je sada sve tačno napisano.
Nisam tražio da požurite, to nisam napisao. Nikad nisam čuo ni pročitao da tri znaka uzvika znače vikanje, ja to onako bez veze stavio. Hvala.
željko  OFFLINE

Zahvalio se: 61 puta
Pohvaljen: 1 puta

• +2

Postod desideri » Utorak, 06. Oktobar 2015, 18:37

Tačka 3. Pravilnika foruma Matemanija sažeto glasi:
Zabranjen je svaki stil pisanja koji drugi korisnici mogu shvatiti kao vikanje: upotreba caps-locka, više od jednog znaka uzvika na kraju rečenice, ceo post napisan boldovanim slovima ili velikim fontom.

O ovome se možeš informisati detaljnije kada i ako pročitaš Pravilnik foruma Matemanija.
p.s. Izvinuti se možeš na vratilu, razboju i ostalim gimnastičkim spravama.
Ja smatram da si se ti izvinio i naravno da ću uraditi postavljeni zadatak. Ja ili neko drugi, svejedno. :)
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod Daniel » Utorak, 06. Oktobar 2015, 21:45

Znak uzvika, iliti uzvičnik, kako mu i sâmo ime kaže, znači – uzvikivanje, vikanje. :) Tri znaka uzvika isto to, samo još tri puta jače. :D
Da znači, recimo, šaputanje, onda se, logično, ne bi zvao uzvičnik, već bi se zvao šaputnik. :D
OK, izvinjenje prihvaćeno, izgladili smo to, nego da znaš za inače. :)

Evo od mene zasad taj 6. zadatak. On, dakle, ispravljen, glasi

6. Neka je [inlmath]m[/inlmath] najmanji element skupa [inlmath]A\subseteq\mathbb{N}[/inlmath]. Ako [inlmath]A[/inlmath] sadrži [inlmath]k+1[/inlmath] kada god sadrži prirodni broj [inlmath]k[/inlmath] onda je [inlmath]A=\left\{n\in\mathbb{N}:n\ge m\right\}[/inlmath].

Ovde je poenta u tome da, ako jedan prirodan broj pripada nekom skupu, tada i prvi sledeći prirodan broj mora pripadati tom skupu. A samim tim, na osnovu istog tog pravila, i sledeći prirodan broj, pa sledeći itd. do u beskonačnost. Uporedi to s onim efektom domina koje stoje jedna ispred druge u nizu, oboriš neku koja se nalazi negde oko sredine niza i sve domine koje su postavljene nakon te biće oborene, dok će one domine koje su bile postavljene iza te domine koju smo prvu oborili nastaviti da i dalje stoje.

E, to je efekat i u ovom zadatku. Ta prva domina koju obaramo ovde je taj broj [inlmath]m[/inlmath], najmanji element skupa [inlmath]A[/inlmath]. Iz uslova zadatka tada će i [inlmath]m+1[/inlmath] pripadati tom skupu, pa onda opet, pošto [inlmath]m+1[/inlmath] pripada skupu [inlmath]A[/inlmath], iz uslova zadatka skupu [inlmath]A[/inlmath] će pripadati i naredni prirodan broj, [inlmath]\left(m+1\right)+1[/inlmath], tj. [inlmath]m+2[/inlmath], pa zatim [inlmath]m+3[/inlmath] itd. itd. Tako do beskonačnosti. Znači, prirodan broj [inlmath]m[/inlmath] i svi prirodni brojevi veći od [inlmath]m[/inlmath] pripadaće skupu [inlmath]A[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod željko » Četvrtak, 08. Oktobar 2015, 09:25

Hvala, to mi je jasno, ono šta meni nije jasno šta je tačno poenta formalnog dokaza putem mat. indukcije u 6. zadatku.
željko  OFFLINE

Zahvalio se: 61 puta
Pohvaljen: 1 puta

• +1

Postod Daniel » Četvrtak, 08. Oktobar 2015, 19:19

Poenta formalnog dokaza je da se dokaže upravo ovo što sam ti ja slikovito predstavio s dominama.
Čini mi se da ne razumem najbolje šta ti zapravo želiš da pitaš, ali kakvo je bilo tvoje pitanje, takav je bio i moj odgovor.
Molim te da malo podrobnije objasniš šta te ovde buni.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Prethodna

Povratak na TEORIJA BROJEVA