Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI TEORIJA BROJEVA

Dva trocifrena broja

[inlmath]a^p\equiv a\pmod p,\;a\in\mathbb{Z},\;p\in\mathbb{P}[/inlmath]

Dva trocifrena broja

Postod Ana » Ponedeljak, 28. Januar 2013, 11:10

Ucenik nije primetio znak mnozenja izmedju dva trocifrena broja i napisao je jedan sestocifren broj. Rezultat je ispao [inlmath]2[/inlmath] puta veci. Naci te brojeve.
Ana  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Dva trocifrena broja

Postod Daniel » Ponedeljak, 28. Januar 2013, 12:34

Ako jedan trocifren broj označimo sa [inlmath]x[/inlmath] a drugi sa [inlmath]y[/inlmath], onda možemo postaviti ovakvu jednačinu:
[dispmath]2xy=1000x+y[/dispmath]
[inlmath]x[/inlmath] možemo izraziti preko [inlmath]y[/inlmath]:
[dispmath]2xy-1000x=y\\
x\left(2y-1000\right)=y\\
x=\frac{y}{2y-1000}[/dispmath]
Odavde vidimo da, pre svega, pošto je [inlmath]x[/inlmath] pozitivno, mora i razlomak na desnoj strani biti pozitivan, a pošto je njegov brojilac pozitivan, mora biti pozitivan i imenilac:
[dispmath]2y-1000>0\\
2y>1000\\
y>500\\
y\ge 501[/dispmath]
Pošto je [inlmath]x\ge 100[/inlmath], mora i vrednost razlomka biti veća ili jednaka od [inlmath]100[/inlmath]:
[dispmath]\frac{y}{2y-1000}\ge 100[/dispmath]
Pošto smo već postavili uslov da je imenilac pozitivan, možemo ga prebaciti na desnu stranu ne narušavajući nejednakost:
[dispmath]y\ge 100\left(2y-1000\right)\\
y\ge 200y-100000\\
199y\le 100000\\
y\le \frac{100000}{199}\\
y\le 502,51\\
y\le 502[/dispmath]
Sada iz rezultata [inlmath]y\ge 501[/inlmath] i [inlmath]y\le 502[/inlmath] zaključujemo da [inlmath]y[/inlmath] može biti [inlmath]501[/inlmath] ili [inlmath]502[/inlmath].
Sada i jednu i drugu vrednost zamenimo u početnu jednačinu, [inlmath]2xy=1000x+y[/inlmath]:
[inlmath]y=501:[/inlmath]
[dispmath]2x\cdot 501=1000x+501\\
1002x=1000x+501\\
2x=501\\
x=\frac{501}{2}[/dispmath]
Ovo rešenje otpada, budući da [inlmath]x[/inlmath] mora biti prirodan broj.
[inlmath]y=502:[/inlmath]
[dispmath]2x\cdot 502=1000x+502\\
1004x=1000x+502\\
4x=502\\
x=\frac{502}{4}[/dispmath]
Pošto ni ovo rešenje nije prirodan broj, otpada i ono, tako da ispada da zadatak nema rešenja? :kojik:

Pogledaću ovo kasnije još jednom da nisam negde pogrešio u postupku, sad moram da izađem iz kuće... A nek proveri i još neko...
Uglavnom, to ti je princip rešavanja, pa možeš pokušati i sama. :mhm:
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Daniel » Ponedeljak, 28. Januar 2013, 18:46

Pregledao sam ceo postupak ne još jednom, nego još pet puta, ali grešku ne uočavam... Biće da ovaj zadatak, ipak, nema rešenja... :nene:
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

• +1

Postod Milovan » Ponedeljak, 28. Januar 2013, 22:06

Proverio sam i ja, ne opažam grešku. :)
Korisnikov avatar
Milovan  OFFLINE

Zahvalio se: 356 puta
Pohvaljen: 704 puta

Postod Nina » Sreda, 30. Januar 2013, 20:20

Greška je u zadatku ili stvarno nema rešenja. :)
Nina  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Dva trocifrena broja

Postod Gamma » Nedelja, 12. Oktobar 2014, 12:41

*** MOD *** Spojene dve teme s vrlo sličnim zadatkom

Regionalno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola Republike Srpske – 12.3.2011. – 3. razred

Ucenik nije primjetio znak mnozenja izmedju dva trocifrena broja i napisao jedan sestocifrenbroj koji je [inlmath]7[/inlmath] puta veci od njihovog proizvoda.

Uzmemo da su [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath] trazeni brojevi,pa iz toga postavimo sledecu jednacinu
[dispmath]1000x+y=7xy[/dispmath][dispmath]1000x=(7x-1)y[/dispmath]
E sada stvar je u tome sto [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath] moraju biti cijeli trocifreni brojevi da bi ovaj zadatak imao smila.Ne znam kako bi bilo pravilno rjesiti ovu jednacinu ,ja sam uvijek ovakve jednacine rjesavao napamet mislim ono na blef pogadjanje. To u ovome slucaju je malo teze je je trocifren broj. Naravno postoji jos cjeloborojnih rjesenja koja nisu trocifreni brojevi ali kao sto sam vec rekao to nema smila. Ja sam ovo rjesavao tako sto ovu jednacinu podjelim na 2 jednacine sada koliko je to pravilno i moze li tako ja stvarno ne znam.
[dispmath]x=y[/dispmath][dispmath]7x-1=1000[/dispmath][dispmath]7x=1001[/dispmath][dispmath]\enclose{box}{x=143}[/dispmath][dispmath]\enclose{box}{y=143}[/dispmath]
Znaci,ovo rjesenje je ispravno ali za nacin rjesavanja ne znam!.U rjesnju je radilo nekako jer su [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]7x-1[/inlmath] uzajamno prosti jer je [inlmath](7x-(7x-1))=1[/inlmath] i iz toga slijedi da je [inlmath]1000[/inlmath] djeljivo sa [inlmath]7x-1[/inlmath].Odavde iz [inlmath]7x-1\ge 7\cdot 100-1=699[/inlmath] slijedi [inlmath]7x-1=1000[/inlmath] pa [inlmath]x=143[/inlmath] i [inlmath]y=143[/inlmath]
Po ovome rjesenju slabo mi je sta jasno,jedino jasno mi je ovo za uzajamno proste brojeve ali dalje mi nista nije jasno. Kako preko tih prostih brojeva do one jednacine?

Najbolje bi bilo ako neko moze malo da pojasni i da kaze kako bi on radio ovakav tip jednacine!
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

• +2

Postod Milovan » Ponedeljak, 13. Oktobar 2014, 08:55

Tvoj postupak daje ispravno resenje, ispravne su i jednacine koje si koristio, ali si ove vrednosti izjednacio sasvim proizvoljno, bez bilo kakvog obrazlozenja, i to je vec neispravno...

Da pojasnim njihovo resenje. Imas jednacinu:
[dispmath]1000x=(7x-1)y[/dispmath]
Brojevi [inlmath]7x-1[/inlmath] i [inlmath]x[/inlmath] su uzajamno prosti. Znas da se svaki broj moze predstaviti kao proizvod prostih brojeva – otuda i sve sa leve i sa desne strane moze se predstaviti kao proizvod prostih brojeva. Kako su [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]7x-1[/inlmath] uzajamno prosti, onda ce [inlmath]7x-1[/inlmath] sa desne morati da se sadrzi u [inlmath]1000[/inlmath]-u sa leve strane, tj. [inlmath]1000[/inlmath] je deljivo sa [inlmath]7x-1[/inlmath]. Kako je [inlmath]x[/inlmath] trocifren broj i samim tim je najmanje [inlmath]100[/inlmath], znamo da je [inlmath]7x-1\ge 7\cdot 100-1=699[/inlmath]. Dakle [inlmath]7x-1[/inlmath] je broj veci od [inlmath]699[/inlmath] koji je delilac [inlmath]1000[/inlmath], a to je moguce samo ako je [inlmath]7x-1=1000[/inlmath]. Otuda dobijamo [inlmath]x[/inlmath], i vracanjem u jednacinu i [inlmath]y[/inlmath].
Korisnikov avatar
Milovan  OFFLINE

Zahvalio se: 356 puta
Pohvaljen: 704 puta

Postod Gamma » Ponedeljak, 13. Oktobar 2014, 20:42

Ja sam ovo nesto radio na blef ali ispostavilo se da je neispravno.Moglo bi se reci nekako da mi je ovo jasno :)
Gamma  OFFLINE

Postod Daniel » Utorak, 14. Oktobar 2014, 00:28

Ovu temu sam spojio s temom od pre par godina, u kojoj je bio vrlo sličan zadatak – razlika je jedino u tome što je ovde šestocifreni broj [inlmath]7[/inlmath] puta veći od proizvoda, a u tom zadatku je bio [inlmath]2[/inlmath] puta veći.

Mada, sad kad pogledam, vrlo je moguće da je čak u pitanju potpuno isti zadatak, a da je u tom od pre dve godine bila greška u tekstu, pa da zbog toga nismo mogli da dobijemo rešenje. U svakom slučaju, Gamma, možeš baciti pogled i na način rešavanja koji sam tada primenio, malo se razlikuje od ovog načina, ali mislim da, kada se primeni na ovu verziju zadatka, nešto brže dovodi do tačnog rešenja.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Gamma » Utorak, 14. Oktobar 2014, 14:56

Moguce je da su bas isti zadaci. Daniele nisam znao za ovu temu. Mozda cak da sam ranije vidio ovo ne bih ni otvarao.Ovaj tvoj nacin je razumljivljiji po mome misljenju. Za ovo sto je Milovan govorio mislo sam da mi je jasno ali kada sam pogledao jos para puta promjeno sam misljenje.
Znas da se svaki broj moze predstaviti kao proizvod prostih brojeva – otuda i sve sa leve i sa desne strane moze se predstaviti kao proizvod prostih brojeva

Ovde me zbunjuju 2 stvari.
1 stvar to da se svaki broj moze zapisati kao proizovd prostih brojeva npr [inlmath]16[/inlmath]
[inlmath]16\cdot 1=16\\
8\cdot 2=16\\
4\cdot 4=16[/inlmath]
Kako god okrenem ne mogu ga dobiti kao proizvod dva prosta broja. Mogu ovako [inlmath]2\cdot 2\cdot 2\cdot 2=16[/inlmath]. Ali to mi u ovome zadatku nista ne znaci. Jer je ovde rjec o dva prosta broja.
2 stvar
To da lijeva i desna strana jednacine mogu se predstaviti kao proizovd prostih brojeva . Kako kada [inlmath]1000[/inlmath] nije prost broj i bilo koji broj pomnozen sa [inlmath]1000[/inlmath] mora biti slozen broj a ne prost.

Ja sam ovaj zadatak ovako nekako shvatio.
[dispmath]1000x=(7x-1)y[/dispmath][dispmath]y=\frac{1000x}{7x-1}[/dispmath]
E sada iz cinjenice da [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath] moraju biti cijeli trocifreni brojevi (jer jedino zadatak tada ima smisla). Kada znamo da [inlmath]y[/inlmath] da mora biti cio broj a [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]7x-1[/inlmath] su uzajamno prosti (ne mogu se skratiti). Tada je uslov da [inlmath]y[/inlmath] bude cio broj da se [inlmath]1000[/inlmath] i [inlmath]7x-1[/inlmath] moraju pokratiti skroz.Da nema [inlmath]7x-1[/inlmath] u nazivniku nikako. A to je moguce samo kada je [inlmath]x=143[/inlmath] jer i on mora biti trocifren broj.
Gamma  OFFLINE

Sledeća

Povratak na TEORIJA BROJEVA