Evo imam jedan zadatak gdje sam jako blizu mislim da sam ga uradio ali ipak jedan dio zadatka mi nije jasan.
Regionalno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola Republike Srpske – 7.4.2012. – 2. razred
Dokazi da se broj [inlmath]101010[/inlmath] ne moze predstaviti u obliku razlike kvadrata dva prirodna broja. Ja sam radio ovako..
[dispmath]101010=a^2-b^2[/dispmath][dispmath]101010=(a+b)(a-b)[/dispmath]
E sada znamo za [inlmath]101010[/inlmath] da je paran broj a paran broj se moze postici proizvodom dva parna ili jednog parnog a drugog neparnog broja znaci proizvod dva neparna broja je uvijek neparan broj. Stvar je u tome sto brojevi [inlmath](a+b)[/inlmath] i [inlmath](a-b)[/inlmath] moraju biti iste parnosti.Ovde je i problem. Ne znam kako ovo dokazati. I onda je logicno da moramo imati proizvod dva parna broja tako da [inlmath]101010[/inlmath] mora biti biti djeljiv sa [inlmath]4[/inlmath] (jer je proizvod svaka dva parna broja djeljiv sa [inlmath]4[/inlmath]) a ta tvrdnja je netacna da je [inlmath]101010[/inlmath] djeljivo sa [inlmath]4[/inlmath] . I sa time ovaj dokaz je zavrsen