Za neprazan skup [inlmath]U\subset X[/inlmath] kažemo da je otvoren u metričkom prostoru [inlmath](X,d)[/inlmath] ako
[dispmath](\forall x\in U)\left(\exists r\in\mathbb{R}^+\right)\;\;L(x,r)\subset U[/dispmath]
Treba mi pojašnjenje ovde, kako ja kontam skup je otvoren ako za svaku tačku ima neki pozitivan broj, sa kojim ta tačka obrazuje loptu koja je u skupu [inlmath]U[/inlmath]. Da li taj skup [inlmath]U[/inlmath] isto mogu da posmatram kao loptu? I ako mogu, šta je sa tačkama koje su na samoj ivici te lopte ili blizu te ivice pa kad uzmemo neki broj i obrazujemo loptu oko te tačke blizu ivice, i ta lopta je delom van skupa [inlmath]U[/inlmath], ta tačka onda ne pripada celom dužinom [inlmath]U[/inlmath] pa skup nije otvoren?
I onda ide definicja:
Za podskup [inlmath]A[/inlmath] metričkog prostora [inlmath]X[/inlmath] kazemo da je zatvoren ako je [inlmath]C_x(A)=X\setminus A[/inlmath] otvoren skup.
Je l' ovo [inlmath]C_x(A)[/inlmath] klasa ekvivalencije? Ako jeste da li sam ja onda dobro preveo: Skup svih skupova [inlmath]A[/inlmath] koji je u prostoru [inlmath]X[/inlmath], bez koji je [inlmath]X[/inlmath] otvoren skup (lopta).
Nisam bas skontao ovu defeniciju