Supremum i infimum skupa
Pozdrav svima. Nadam se da je tema ubacena na pravo mjesto. Problem imam oko sledeceg zadatka. Dat je skup [inlmath]\{\frac{3n-4m+1}{7n+2m+3}\mid m,n\in\mathbb{N}\}[/inlmath]. Treba se odrediti supremum i infimum skupa tj gornja i donja medja. Nakon malo sredjivanja brojioca dobijam sledeci izraz [inlmath]\frac{3}{7}-\frac{1}{7}\cdot\frac{34m+2}{7n+2m+3}[/inlmath]. Iz ovoga je ocigledno da je supremum [inlmath]\frac{3}{7}[/inlmath]. Na internetu sam vidjela da se ovo moze uraditi koriscenjem limesa ali ne radimo na taj nacin. Imali smo slican zadatak kao ovaj sa parametrima [inlmath]n,m[/inlmath] ali bez slobodnog clana. U tim slucajevima smo pretpostavljali da sto se vise ovo [inlmath]n[/inlmath] u imeniocu bude smanjivalo to ce razlomak biti veci i tada gledajuci da je [inlmath]n[/inlmath] blizu [inlmath]0[/inlmath] zanemarivali smo ga i mogli skratiti ove parametre [inlmath]m[/inlmath] u brojiocu i imeniocu. U ovom zadatku pretpostavljam da se isto nekako radi samo mi smetaju slobodni clanovi zbog kojih ne mogu skratiti parametre. Uglavnom treba mi pomoc kako bih odredila infimum ovoga skupa koristeci ovu logiku. Hvala unaprijed svima