E ovako,imam zadatk da napravim izvodjenje formule involute kruga,i onda da to isto uradim ali tak da je brzina konstanta(1 izvod)
prateci upustva sa sajta (http://mathforum.org/mathimages/index.php/Involute#General_Formula_for_Involutes) ja lepo izvedem parametarsku jednacinu involute ,nacrtam grafik i sve lepo radi.
Problem nastaje kada cu da izvedem sa konstanm brzinom(skalar).
Posto sada imam [inlmath]x(t)[/inlmath] i [inlmath]y(t)[/inlmath] involute,ja nadjem prvi izvod(brzina) i njenu skalarnu vrednost i izdjednacim je sa [inlmath]v_0[/inlmath]
[dispmath]\vec{r}=\Bigl(\cos(t)+t\sin(t),\;r\bigl(-t\cos(t)+\sin(t)\bigr)\Bigr)\\
\dot{\vec{r}}=\bigl(rt\cos(t),\;rt\sin(t)\bigr)\\
\sqrt{\bigl(rt\cos(t)\bigr)^2+\bigl(rt\sin(t)\bigr)^2}=v_0\\
rt =v_0[/dispmath] i sada mi nije jasn sta se desava, [inlmath]r[/inlmath] i [inlmath]v_0[/inlmath] su konstante a [inlmath]t[/inlmath] je promenjivo vreme,probao sam da vratim u jednacinu za brzinu pa da integralim da dobijem nove [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath], ali njihv grafik je skrz linearan,a trebao bi da bude isti ka u prvom izvodjenju...
Jedino sto mi pada na pamet je da u u jednacinama za [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath] zamenim ovo [inlmath]t[/inlmath] sto nije u [inlmath]\sin[/inlmath] i [inlmath]\cos[/inlmath] fuknciji sa [inlmath]\frac{v_0}{r}[/inlmath] ali ne znam kako to matematicki da opravdam :/