Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ANALITIČKA GEOMETRIJA

Prava simetricna drugoj pravoj u odnosu na neku pravu

[inlmath]\left(x-p\right)^2+\left(y-q\right)^2=R^2[/inlmath]

Re: Prava simetricna drugoj pravoj u odnosu na neku pravu

Postod bobanex » Ponedeljak, 01. Jun 2015, 16:31

Treba ovako:
[dispmath]\frac{k-k_p}{1+kk_p}=\frac{k_q-k}{1+kk_q}[/dispmath]
jer ako postavimo ovako:
[dispmath]\frac{k-k_p}{1+kk_p}=\frac{k-k_q}{1+kk_q}[/dispmath]
dobicemo:
[dispmath]k_p=k_q[/dispmath]
bobanex  OFFLINE
BANOVAN

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 505 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Postod Sinisa » Ponedeljak, 01. Jun 2015, 16:34

nisu velike sanse vec je tako, postoje samo dvije prave koje zaklapaju taj ugao sa pocetnom pravom...
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod kristinaaa » Ponedeljak, 01. Jun 2015, 16:53

Hvala punoo :D

Zahvalio se: 81 puta
Pohvaljen: 6 puta

Postod Kototamopeva » Nedelja, 17. Maj 2020, 13:48

Da li bi ovo moglo da se uradi na drugi način, odnosno da se izračuna [inlmath]k[/inlmath] na drugi način? U rešenju piše da nakon što se nadje presek prave [inlmath]p[/inlmath] i [inlmath]-x+y-8=0[/inlmath] treba da se nadje još jedna tačka prave [inlmath]q[/inlmath] koja je simetrična proizvoljnoj tački sa prave [inlmath]p[/inlmath] i onda preko jednačine za pravu, doći do konačnog rešenja. Kako da se izračuna ta još jedna tačka?

Zahvalio se: 6 puta
Pohvaljen: 0 puta

Postod Frank » Nedelja, 17. Maj 2020, 14:05

Uzmeš neku proizvoljnu tačku na pravoj [inlmath]p[/inlmath] (uzmeš "lepe" koordinate radi lakšeg računa), neka je to tačka [inlmath]A[/inlmath]. Sad kroz tačku [inlmath]A[/inlmath] provučes normalu na pravu [inlmath]-x+y-8=0[/inlmath] i odredis presek sa istom, neka je to tačka [inlmath]B[/inlmath]. I ostalo je jos da nadjes koordinate neke tačke [inlmath]C[/inlmath] tako da je tačka [inlmath]B[/inlmath] središte duzi [inlmath]AC[/inlmath] (koristiš formulu za podelu duži u razmeri). Sad imaš dve tačke tako da možeš napisati jednačinu trazene prave.
https://SecreLocal.com - Chat Meet Girls - No Selfie - Anonymous Adult Dating - Secret Chat Dating
Frank  OFFLINE

Zahvalio se: 223 puta
Pohvaljen: 383 puta

Postod Kototamopeva » Nedelja, 17. Maj 2020, 17:14

Uzeo sam koordinate [inlmath]A(1,1)[/inlmath], a [inlmath]k=-1[/inlmath] jer je prava koja sadrži tačku [inlmath]A[/inlmath] normalna na pravu [inlmath]-x+y-8=0[/inlmath]. Iz koordinata tačke [inlmath]A[/inlmath] i koeficijenta, dobio sam jednačinu prave koja je normalna na simetralu. Presekao sam te dve prave i dobio koordinate tačke [inlmath]B(-3,5)[/inlmath]. Preko formule za razmeru duži došao sam i do koordinata tačke [inlmath]C(-7,9)[/inlmath]. Kada sam iz ove tačke i tačke [inlmath]M=N[/inlmath] dobio jednačinu prave, ne poklapa mi se i dalje sa rešenjem. Gde grešim?

Zahvalio se: 6 puta
Pohvaljen: 0 puta

• +1

Postod Frank » Nedelja, 17. Maj 2020, 17:17

Tačka [inlmath]A(1,1)[/inlmath] ne pripada pravoj [inlmath]p[/inlmath], što se dokazuje neposrednim ubacivanjem koordinata u jednačinu prave [inlmath]p[/inlmath]. Treba da uzmeš proizvoljnu tačku ali da pripada pravoj [inlmath]p[/inlmath]. Ja bih uzeo neku tačku [inlmath]A[/inlmath] sa koordinatama [inlmath]A\left(0,\frac{1}{2}\right)[/inlmath].
https://SecreLocal.com - Chat Meet Girls - No Selfie - Anonymous Adult Dating - Secret Chat Dating
Frank  OFFLINE

Zahvalio se: 223 puta
Pohvaljen: 383 puta

Prethodna

Povratak na ANALITIČKA GEOMETRIJA