Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ANALITIČKA GEOMETRIJA

Površina trougla

[inlmath]\left(x-p\right)^2+\left(y-q\right)^2=R^2[/inlmath]

Površina trougla

Postod MartinaJuric » Ponedeljak, 02. Januar 2017, 23:28

Molim za pomoć oko ovog zadatka: Date su tačke [inlmath]A(-2,2)[/inlmath], [inlmath]B(1,-4)[/inlmath] i [inlmath]C(4,5)[/inlmath]. Kada se duž [inlmath]AB[/inlmath] produži za trećinu svoje dužine dobije se tačka [inlmath]M[/inlmath] tako da je [inlmath]B[/inlmath] između [inlmath]A[/inlmath] i [inlmath]M[/inlmath]. Naći površinu trougla [inlmath]ACM[/inlmath].

Ja sam prvo izračunala dužinu duži [inlmath]AB[/inlmath]: [inlmath]d=\sqrt{(1+2)^2+(-4-2)^2}=\sqrt{45}=3\sqrt5[/inlmath]
Ovaj produženi deo bi trebalo da iznosi: [inlmath]\frac{1}{3}\cdot3\sqrt5=\sqrt5[/inlmath]
Ne bih dalje da pišem kako sam radila jer nije tačno, rešenje je [inlmath]P=30[/inlmath], ja sam dobila [inlmath]\frac{135}{4}[/inlmath] :crazy: , ne znam kako, zadatak nije težak...
Poslednji put menjao Daniel dana Utorak, 03. Januar 2017, 09:47, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje inline Latex-tagova, uz korekciju Latex-koda (* u \cdot)

Zahvalio se: 70 puta
Pohvaljen: 3 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Površina trougla

Postod mala_mu » Utorak, 03. Januar 2017, 01:25

Do sada znamo da je: [inlmath]|AB|=3\sqrt5[/inlmath] i [inlmath]|BM|=\sqrt5[/inlmath]

Možemo uočiti da je: [inlmath]P_{ACM}=P_{ABC}+P_{BCM}\quad(1)[/inlmath]
Računajući dalje, dobijamo: [inlmath]|AC|=3\sqrt5[/inlmath] i [inlmath]|BC|=3\sqrt{10}[/inlmath] pa je naš trougao [inlmath]ABC[/inlmath] jednakokraki, jer je [inlmath]|AB|=|AC|=3\sqrt5[/inlmath]

Izračunajmo sada visinu iz tjemena [inlmath]A[/inlmath] na stranicu [inlmath]BC[/inlmath]
[dispmath]h_a=\sqrt{|AC|^2-\frac{|BC|^2}{4}}=\frac{3\sqrt{10}}{2}\\
P_{ABC}=\frac{|BC|\cdot h_a}{2}=\frac{45}{2}\quad(2)[/dispmath] Visina iz tjemena [inlmath]C[/inlmath] na [inlmath]AB[/inlmath] u trouglu [inlmath]ABC[/inlmath], jednaka je visini iz tjemena [inlmath]C[/inlmath] na [inlmath]|BM|[/inlmath] u trouglu [inlmath]BCM[/inlmath] (tupougli trougao), označimo je sa [inlmath]h_c[/inlmath]
[dispmath]h_c=\frac{|BC|\cdot h_a}{|AC|}=3\sqrt5\\
P_{BCM}=\frac{|BM|\cdot h_c}{2}=\frac{15}{2}\quad(3)\\
(1),(2),(3)\quad\Longrightarrow\quad P_{ACM}=\frac{60}{2}=30[/dispmath]
Sorry I'm late a black cat blocked my path so I had to take a different way then a dragon came down and blocked my path then I saw an old lady having trouble crossing the street so I helped her then a cat was stuck in a tree and the owners asked me to help then I got lost on the road of life
Korisnikov avatar
mala_mu  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 23 puta
Pohvaljen: 72 puta

Postod Daniel » Utorak, 03. Januar 2017, 09:36

Može se ovo uraditi i dosta jednostavnije, npr. pomoću Heronovog obrasca, ili preko determinante koja odmah daje površinu trougla (u ovom drugom slučaju nije ni potrebno izračunavati dužine stranica trougla).

MartinaJuric je napisao:Ne bih dalje da pišem kako sam radila jer nije tačno,

Pa, upravo treba da napišeš taj deo svog postupka koji nije tačan, kako bismo ti rekli na kom mestu si pogrešila. :) Ovaj deo postupka koji jeste tačan, ne znači nam mnogo.

Ja ti preporučujem da, bez obzira na rešenje koje ti je pokazala mala_mu, ipak pokušaš da pronađeš svoju grešku. U tome ti možemo pomoći ako nam priložiš taj deo postupka, ili, ako ti je teško sve da kucaš, napiši bar na koji način si radila zadatak i navedi međurezultate koje si dobila.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod MartinaJuric » Utorak, 03. Januar 2017, 13:08

Sve mi je jasno do dela kada računaš visinu [inlmath]h_c[/inlmath], odatle mi nije baš jasnije. Dok sam kucala ponovo svoj postupak shvatila sam da sam samo u računanju pogrešila.
Evo kako se radi jednostavnije, bar meni jednostavnije.
Nakon što sam izračunala dužinu stranice [inlmath]AB=3\sqrt5[/inlmath] i [inlmath]BM=\sqrt5[/inlmath], izračunala sam koeficijent
[dispmath]k=\frac{3\sqrt5}{\sqrt5}[/dispmath][dispmath]k=3[/dispmath] Duž [inlmath]AM[/inlmath] je podeljena na [inlmath]AB=3\sqrt5[/inlmath] i [inlmath]BM=\sqrt5[/inlmath] pa sam računala [inlmath]k[/inlmath] kako bih uz pomoć obrasca za podelu duži u datoj razmeri izračunala koordinate tačke [inlmath]M[/inlmath].
Tačka [inlmath]B[/inlmath] je između tačke [inlmath]A[/inlmath] i tačke [inlmath]M[/inlmath].
[dispmath]x_b=\frac{x_a+kx_m}{1+k}[/dispmath][dispmath]1=\frac{-2+3x_m}{1+3}[/dispmath][dispmath]x_m=2[/dispmath][dispmath]y_b=\frac{y_a+ky_m}{1+k}[/dispmath][dispmath]-4=\frac{2+3y_m}{1+3}[/dispmath][dispmath]y_m=-6[/dispmath] Tačka [inlmath]M[/inlmath] ima koordinate [inlmath](2,-6)[/inlmath]. I onda se preko formule [inlmath]P=\frac{1}{2}|x_a(y_m-y_c)+x_m(y_c-y_a)+x_c(y_a-y_m)|[/inlmath] izračuna površina trougla [inlmath]ACM[/inlmath].

Postod bobanex » Utorak, 03. Januar 2017, 16:19

[dispmath]M(2,-6)\\
P=\frac{1}{2}\begin{vmatrix}
-2 & 2 & 1\\
2 & -6 & 1\\
4 & 5 & 1
\end{vmatrix}=30[/dispmath]
bobanex  OFFLINE
BANOVAN

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 505 puta

Postod bobanex » Utorak, 03. Januar 2017, 16:22

Nije bilo razloga da racunaš dužine tih dveju duži ako u zadatku već stoji u kom su odnosu.
bobanex  OFFLINE
BANOVAN

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 505 puta

Postod MartinaJuric » Utorak, 03. Januar 2017, 17:05

Joj da, u pravu si. Odnos je
[dispmath]\frac{\frac{3}{3}}{\frac{1}{3}}[/dispmath] odnosno
[dispmath]k=3[/dispmath]

Postod mala_mu » Utorak, 03. Januar 2017, 20:38

Baš zakomplikovah :D Prvo sam se sjetila ovog načina pa sam njega i ispisala

Formula za visinu [inlmath]h_c[/inlmath] se lako može i izvesti, mada bi trebala biti poznata:

Neka je [inlmath]AX[/inlmath] visina iz tjemena [inlmath]A[/inlmath] na stranicu [inlmath]BC[/inlmath], gdje [inlmath]X\in p(B,C)[/inlmath], i [inlmath]CY[/inlmath] visina iz [inlmath]C[/inlmath] na [inlmath]AB[/inlmath], gdje [inlmath]Y\in p(A,B)[/inlmath]
[dispmath]\triangle YCB\sim\triangle XAC[/dispmath][dispmath]\frac{YC}{XA}=\frac{CB}{AC}[/dispmath][dispmath]\frac{h_c}{h_a}=\frac{BC}{AC}[/dispmath][dispmath]h_c=\frac{BC\cdot h_a}{AC}[/dispmath] :D
Sorry I'm late a black cat blocked my path so I had to take a different way then a dragon came down and blocked my path then I saw an old lady having trouble crossing the street so I helped her then a cat was stuck in a tree and the owners asked me to help then I got lost on the road of life
Korisnikov avatar
mala_mu  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 23 puta
Pohvaljen: 72 puta

Postod Daniel » Sreda, 04. Januar 2017, 16:53

Zaista je nepotrebno raditi preko visina. :) Najlakše je koristiti formulu za površinu trougla, [inlmath]P=\frac{1}{2}\text{ abs}\left(\begin{vmatrix} x_1 & y_1 & 1\\ x_2 & y_2 & 1\\ x_3 & y_3 & 1 \end{vmatrix}\right)[/inlmath], koju je MartinaJuric i napisala u razvijenom obliku. Naravno, [inlmath](x_1,y_1)[/inlmath], [inlmath](x_2,y_2)[/inlmath] i [inlmath](x_3,y_3)[/inlmath] predstavljaju koordinate temena trougla. Za trougao [inlmath]\triangle ACM[/inlmath] koordinate temena [inlmath]A[/inlmath] i [inlmath]C[/inlmath] su poznate, a koordinate tačke [inlmath]M[/inlmath] možemo odrediti preko koeficijenta pravca, kako si @MartinaJuric i radila, ali možemo i na jednostavniji način – tako što iz uslova zadatka imamo da je razlika [inlmath]x[/inlmath]-koordinata tačaka [inlmath]B[/inlmath] i [inlmath]M[/inlmath] jednaka trećini razlike [inlmath]x[/inlmath]-koordinata tačaka [inlmath]A[/inlmath] i [inlmath]B[/inlmath], tj. [inlmath]x_M-x_B=\frac{1}{3}(x_B-x_A)[/inlmath]. Na sličan način se odredi i [inlmath]y[/inlmath]-koordinata tačke [inlmath]M[/inlmath].

A ukoliko ne želimo da koristimo gorenavedenu formulu za površinu trougla, može se uraditi i preko Heronovog obrasca, tako što, nakon određivanja koordinata tačke [inlmath]M[/inlmath], izračunamo dužine stranica trougla [inlmath]\triangle ACM[/inlmath],
[inlmath]AC=\sqrt{(x_C-x_A)^2+(y_C-y_A)^2}=\cdots\\
AM=\cdots\\
CM=\cdots[/inlmath]
zatim nađemo poluobim [inlmath]s=\frac{AC+AM+CM}{2}[/inlmath] i na kraju primenimo Heronov obrazac, [inlmath]P=\sqrt{s(s-AC)(s-AM)(s-CM)}[/inlmath]...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na ANALITIČKA GEOMETRIJA