Krug od 3 tačke
(Izvinjavam se na čudno imenovanom naslovu)
U skorije vreme sam počeo da radim zadatke za prijemni za fakultet, i sada se već 3 sata mučim sa zadatkom (kojim iskreno ne treba da se mučim).
U zadatku mi je dato da postoji kružnica koja sadrži 3 tačke, 2 koje seku [inlmath]y[/inlmath] osu, i jednu koja seče [inlmath]x[/inlmath] osu.
Međutim, ja se mučim da napravim analitičku formulu kruga.
Npr, prva tačka, [inlmath]T_1(0,12)[/inlmath], druga, [inlmath]T_2(0,6)[/inlmath], a treća [inlmath]T_3(8,0)[/inlmath]
Prvim pokušajem koristim oblik
[dispmath]x^2+y^2+q\cdot x+p\cdot y-m=0[/dispmath] i pri zameni za tačke [inlmath]T_1[/inlmath] i [inlmath]T_2[/inlmath], dobijem prosti sistem jednačina
[dispmath]12^2+12p-m=0\\
6^2+6p-m=0[/dispmath] Odavde se lako dobije vrednost [inlmath]p[/inlmath];
međutim, koju god vrednost da stavim (radi primera, [inlmath]p=2[/inlmath])
kada pokušam da nađem [inlmath]m[/inlmath], dobijem konfliktne vrednosti;
[dispmath]M=168\\
M=48[/dispmath] Iskreno osećam se glupo zato što konstantno pravim jednu te istu grešku, a drugi pristup ne znam.
U skorije vreme sam počeo da radim zadatke za prijemni za fakultet, i sada se već 3 sata mučim sa zadatkom (kojim iskreno ne treba da se mučim).
U zadatku mi je dato da postoji kružnica koja sadrži 3 tačke, 2 koje seku [inlmath]y[/inlmath] osu, i jednu koja seče [inlmath]x[/inlmath] osu.
Međutim, ja se mučim da napravim analitičku formulu kruga.
Npr, prva tačka, [inlmath]T_1(0,12)[/inlmath], druga, [inlmath]T_2(0,6)[/inlmath], a treća [inlmath]T_3(8,0)[/inlmath]
Prvim pokušajem koristim oblik
[dispmath]x^2+y^2+q\cdot x+p\cdot y-m=0[/dispmath] i pri zameni za tačke [inlmath]T_1[/inlmath] i [inlmath]T_2[/inlmath], dobijem prosti sistem jednačina
[dispmath]12^2+12p-m=0\\
6^2+6p-m=0[/dispmath] Odavde se lako dobije vrednost [inlmath]p[/inlmath];
međutim, koju god vrednost da stavim (radi primera, [inlmath]p=2[/inlmath])
kada pokušam da nađem [inlmath]m[/inlmath], dobijem konfliktne vrednosti;
[dispmath]M=168\\
M=48[/dispmath] Iskreno osećam se glupo zato što konstantno pravim jednu te istu grešku, a drugi pristup ne znam.