Molim te da vodiš računa o
Pravilniku foruma. Ako ga nisi pročitao, krajnje je vreme da to učiniš.
Slika koju si prvobitno bio okačio bila je preterano glomazna (1185px po širini, kao i nepotrebnih 44KB veličine fajla). Kropovao sam je i komprimovao. Tačka 14. Pravilnika upravo ukazuje na šta treba obratiti pažnju pri kačenju slika.
Tačka 11. Pravilnika –
Tekst zadatka ili postavljenog pitanja mora biti jasan i nedvosmislen.Na ovu tačku posebno treba da obratiš pažnju, jer si upravo nju prekršio u svim dosadašnjim postovima.
ms.srki je napisao:ono što znam , krug oko tačke A , preko [inlmath]y=tan(\alpha)x[/inlmath] ili [inlmath]y=-tan(\alpha)x[/inlmath]
Šta znači „krug oko tačke A“? Da li si, možda, hteo da kažeš – krug s centrom u tački A?
Pa sad, je li [inlmath]y=\mathrm{tg}\left(\alpha\right)x[/inlmath] ili je [inlmath]y=-\mathrm{tg}\left(\alpha\right)x[/inlmath]? To je velika razlika.
ms.srki je napisao:određujem prave koje prolaze kroz tačku (0 ;0) odnosno uglove koji su mi potrebni .
Uglove između kojih pravih? Ovde spominješ samo jednu pravu, onu koja prolazi kroz koordinatni početak, a ugao je određen dvema pravama.
ms.srki je napisao:ono što neznam , krug oko tačke B , koje su prave koje prolaze kroz tačku (-2;-1) , kako da dobijem potreban ugao , ugao od nula stepena se nalazi na pravoj na kojoj pripadaju tačke (-2;-1) i (-1;-1).
Ugao ne može da se nalazi na
pravoj, jer je
ugao jedan pojam, a
prava je drugi pojam. Na pravoj se mogu nalaziti
kraci ugla, što verovatno i jeste ono na šta si mislio, ali onda treba tako i napisati.
Prava kojoj pripadaju tačke [inlmath]\left(-2,-1\right)[/inlmath] i [inlmath]\left(-1,-1\right)[/inlmath] je paralelna sa [inlmath]x[/inlmath]-osom. Da li je to poenta? Da li je [inlmath]\alpha[/inlmath] ugao kome je teme u centru kružnice, a koji se meri od prave koja prolazi kroz centar kružnice i paralelna je s [inlmath]x[/inlmath]-osom do prave određene centrom kružnice i posmatranom tačkom na kružnici, s koordinatama [inlmath]\left(x,y\right)[/inlmath]? Da li si to hteo da pitaš? Ako jesi, zbog čega onda lepo tako i ne napišeš?
I, u kom smeru se ugao [inlmath]\alpha[/inlmath] meri? Pošto spominješ i [inlmath]y=\mathrm{tg}\left(\alpha\right)x[/inlmath] i [inlmath]y=-\mathrm{tg}\left(\alpha\right)x[/inlmath] (a samo jedna od te dve formule može biti važeća), to je takođe nejasno.