Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ VEROVATNOĆA

Bacanje novčića – verovatnoća ispravnosti

[inlmath]P\left(A_k/B\right)P\left(B\right)=P\left(B/A_k\right)P\left(A_k\right)[/inlmath]

Bacanje novčića – verovatnoća ispravnosti

Postod ilovepanda » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 10:14

Pozdrav! Počeo sam da rešavam jedan zadačić sa bacanjem novčića, gde cilj nije predvideti verovatnoću broja dobijenih glava/pisama, već izračunati verovatnoću da je novčić ispravan (unbiased). Zadatak glasi ovako:

Verovatnoća da će se bacanjem novčića dobiti glava je [inlmath]p[/inlmath], dok je verovatnoća da će se dobiti pismo [inlmath]1-p[/inlmath] ([inlmath]p[/inlmath] je nepoznato). Nakon [inlmath]100[/inlmath] bacanja, [inlmath]35[/inlmath] puta se dobila glava, a [inlmath]65[/inlmath] puta pismo.
- Kolika je verovatnoća da je novčić ispravan, to jest fer? (unbiased)
- Koja je najverovatnija vrednost za [inlmath]p[/inlmath]?

1) Ako pretpostavimo da će ispravan novčić za [inlmath]100[/inlmath] bacanja dati [inlmath]50[/inlmath] glava i [inlmath]50[/inlmath] pisama + standardna devijacija [inlmath]\sqrt{(100)(0.5)(0.5)}=\sqrt{25}=5[/inlmath]. Dakle, ako rezultat odstupa za manje od [inlmath]\pm5[/inlmath], novčić je ispravan.
- Znao bih da izračunam verovatnoću da bacanje ispravnog novčića odstupa od [inlmath]50\%[/inlmath] za [inlmath]\pm5[/inlmath]: [inlmath]P=2\sum\limits_{i=55}^{100}{100\choose i}\left(\frac{1}{2}\right)^{100}=0.368202[/inlmath] (Wolfram).
- Međutim, kako izračunati kolika je verovatnoća za odstupanje [inlmath]\pm15[/inlmath]? Da li se menjaju granice sume ili?

2) Pitao sam kreatora zadatka za pojašnjenje na šta se misli pod "koja je najverovatnija vrednost za [inlmath]p[/inlmath]?", međutim ne odgovara. Da li neko možda može da pretpostavi?

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Bacanje novčića – verovatnoća ispravnosti

Postod ilovepanda » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 10:51

Za granice sume pitam zato što mi deluje prelako, a i ako se postavi da ide od [inlmath]65[/inlmath] do [inlmath]100[/inlmath], dobije se baš mala verovatnoća ([inlmath]0.00351764[/inlmath])

Postod desideri » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 14:07

Pozdrav i tebi.
Zadatak mi dosta "vuče" na oblast Matematičke statistike, i u tom smislu mi je važna informacija da li je nivo srednje škole, osnovnih studija, master studija itd.
Drugo, da li ti je poznata teorema Moavra–Laplasa? (Moivre–Laplace)
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod ilovepanda » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 15:05

Zadatak je za osnovne studije, mada se ističe kao napredniji. Za Moivre - Laplace sam čuo, ali ne i detaljno istražio, mislio sam da nema veze sa ovim :kojik:

Postod desideri » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 22:13

Najverovatnija vrednost za [inlmath]p[/inlmath] je ili banalna modalna vrednost ili interval vrednosti od–do.
Mislim da je baš modalna vrednost. To je moja pretpostavka. Dakle [inlmath]\frac{35}{100}[/inlmath]
U ovom slučaju jednaka relativnoj frekvenciji.
Zadatak je pomalo nedorečen. Tako da možda nisam u pravu.
A u vezi s ovim [inlmath]\pm15[/inlmath] naravno da se menjaju granice sume.
Teorema Moivre–Laplace svodi binomnu raspodelu na normalnu za [inlmath]n\ge100[/inlmath] tako da mi se i to uklapa.
Ako se slažeš i ako se slože kolege iz moderatorskog tima, prebacio bih temu u rubriku "Matematička statistika".
Pa da nastavimo.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod ilovepanda » Utorak, 02. Februar 2016, 10:58

Slažem se. Možda sam trebao da napomenem da studiram u inostranstvu, te da sam zadatak preveo sa engleskog. A predmet je u prevodu "napredna matematika", pa nisam znao kojoj tačno oblasti pripada. Jedino što je dodatno napomenuto je da ni jedan zadatak ne traži preterano dugačak odgovor.

Hvala na pomoći :thumbup:

Povratak na VEROVATNOĆA