Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI VEROVATNOĆA

Greška zaokruživanja – centralna granična teorema

[inlmath]P\left(A_k/B\right)P\left(B\right)=P\left(B/A_k\right)P\left(A_k\right)[/inlmath]

Greška zaokruživanja – centralna granična teorema

Postod Acim » Ponedeljak, 15. Maj 2023, 10:49

Greška zaokruživanja svakog sabirka ima uniformnu raspodelu [inlmath]U\left(-\frac{1}{2}\cdot10^{-2},\frac{1}{2}\cdot10^{-2}\right)[/inlmath] i nezavisna je od sabirka do sabirka. Ako se ukupna greška dobija sabiranjem pojedinačnih grešaka, odrediti koliko najviše sabiraka sme da se sabere da bi apsolutna vrednost ukupne greške bila manja od [inlmath]\frac{1}{2}[/inlmath] sa verovatnoćom [inlmath]95\%[/inlmath]?

Tačno rešenje: [inlmath]n<7809[/inlmath]

Ja sve vreme dobijam [inlmath]7840[/inlmath].
Postupak:
Znamo da je očekivanje svakog pojedinačnog sabirka koje ima uniformnu raspodelu [inlmath]\frac{a-b}{2}[/inlmath], što iznosi [inlmath]0[/inlmath] i da se analogno tome disperzija računa kao [inlmath]\frac{(b-a)^2}{12}[/inlmath], što iznosi [inlmath]0.0000083[/inlmath].

Dalje, prema uslovu zadatka imamo:
[dispmath]P\left(\left|\sum_{i=1}^n(x_i)\right|<\frac{1}{2}\right)=0.95[/dispmath][dispmath]P\left(\left|\frac{\sum(x_i)}{\sqrt{n\cdot0.0000083}}\right|<\frac{1}{2\sqrt{n\cdot0.0000083}}\right)=0.95[/dispmath][dispmath]2\Phi\left(\frac{1}{0.005761944116\sqrt{n}}\right)-1=0.95[/dispmath] Odakle dobijam da mi je samo [inlmath]n[/inlmath] pogrešno rešenje koje sam naveo gore. Proveravao sam računski postupak više puta i sve vreme isto dobijam. Pisao sam cele cifre, kako je na digitronu ispisalo da eventualno ne ispadne zbog toga razlika, ali opet mi se negde "potkrala" greška koju ne uspevam da pronađem.
Acim  OFFLINE

Zahvalio se: 221 puta
Pohvaljen: 55 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Greška zaokruživanja – centralna granična teorema

Postod Daniel » Nedelja, 21. Maj 2023, 01:41

Greška ti je u tome što si [inlmath]\frac{(b-a)^2}{12}[/inlmath] zaokružio na samo dve značajne cifre.
Napisao si da je to jednako [inlmath]0.0000083[/inlmath], a to je zapravo [inlmath]0.00000833333\ldots[/inlmath]
Potrebno je da disperziju, umesto što je računaš (čime unosiš grešku), lepo ostaviš napisanu kao [inlmath]\frac{10^{-4}}{12}[/inlmath], na taj način se u račun ne unosi nikakva greška:
[dispmath]2\Phi\left(\frac{1}{2\sqrt{n\frac{10^{-4}}{12}}}\right)-1=0,95[/dispmath] I time dobiješ da je [inlmath]n<7809,246[/inlmath], a pošto je [inlmath]n[/inlmath] prirodan broj, to znači [inlmath]n\le7809[/inlmath] (a ne [inlmath]n<7809[/inlmath] kako piše u rešenju).

Mada, već da si disperziju napisao s četiri značajne cifre, tj. [inlmath]0,000008333[/inlmath], dobio bi [inlmath]n<7809,559[/inlmath], što daje tačan rezultat [inlmath]n\le7809[/inlmath]. Ali opet, nimalo ne preporučujem takve nepotrebne aproksimacije u toku računa. Ostavi ti disperziju kao [inlmath]\frac{10^{-4}}{12}[/inlmath], a aproksimacije, ako budu potrebne, ostavi za sâm kraj postupka. Ne samo u ovom zadatku, nego i inače.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na VEROVATNOĆA