Greška zaokruživanja svakog sabirka ima uniformnu raspodelu [inlmath]U\left(-\frac{1}{2}\cdot10^{-2},\frac{1}{2}\cdot10^{-2}\right)[/inlmath] i nezavisna je od sabirka do sabirka. Ako se ukupna greška dobija sabiranjem pojedinačnih grešaka, odrediti koliko najviše sabiraka sme da se sabere da bi apsolutna vrednost ukupne greške bila manja od [inlmath]\frac{1}{2}[/inlmath] sa verovatnoćom [inlmath]95\%[/inlmath]?
Tačno rešenje: [inlmath]n<7809[/inlmath]
Ja sve vreme dobijam [inlmath]7840[/inlmath].
Postupak:
Znamo da je očekivanje svakog pojedinačnog sabirka koje ima uniformnu raspodelu [inlmath]\frac{a-b}{2}[/inlmath], što iznosi [inlmath]0[/inlmath] i da se analogno tome disperzija računa kao [inlmath]\frac{(b-a)^2}{12}[/inlmath], što iznosi [inlmath]0.0000083[/inlmath].
Dalje, prema uslovu zadatka imamo:
[dispmath]P\left(\left|\sum_{i=1}^n(x_i)\right|<\frac{1}{2}\right)=0.95[/dispmath][dispmath]P\left(\left|\frac{\sum(x_i)}{\sqrt{n\cdot0.0000083}}\right|<\frac{1}{2\sqrt{n\cdot0.0000083}}\right)=0.95[/dispmath][dispmath]2\Phi\left(\frac{1}{0.005761944116\sqrt{n}}\right)-1=0.95[/dispmath] Odakle dobijam da mi je samo [inlmath]n[/inlmath] pogrešno rešenje koje sam naveo gore. Proveravao sam računski postupak više puta i sve vreme isto dobijam. Pisao sam cele cifre, kako je na digitronu ispisalo da eventualno ne ispadne zbog toga razlika, ali opet mi se negde "potkrala" greška koju ne uspevam da pronađem.