Dokazati tautologiju

PostPoslato: Utorak, 20. Oktobar 2015, 22:26
od Gamma
Jedini nacin koji znam za dokazivanje u logici je preko tabele. U ovom slucaju se to ne trazi, vjerovato se misli na svodjenje na apsurd. U mojoj knjizi nema puno o tome cak u novim izdanjima su to izbacili. Uopste nemam pojma kako se to radi pa eto ako neko moze samo idejno da opise jer ne znam ni kako da krenem.
[dispmath](p\Rightarrow q)\Leftrightarrow(\lnot p\lor q)[/dispmath]

Re: Dokazati tautologiju

PostPoslato: Utorak, 20. Oktobar 2015, 22:31
od desideri
Jeste, ovde se sigurno zahteva svođenje na apsurd (ad absurdum). Lako je preko tabele, probao sam.
Podsetiću se na to svođenje na apsurd pa ću postovati, znam da je kratko.
A voleo bih da me neko preduhitri :) .
Evo i kratkog uputstva: Osnovni metod opovrgavanja (izvinjavam se zbog rogobatnog izraza, ne znam za bolji) je modus tollendo tollens:
[dispmath]\lnot p\land(q\Rightarrow p)\Rightarrow\lnot q[/dispmath]
Ovo znači da ako iz [inlmath]q[/inlmath] sledi [inlmath]p[/inlmath] i ako nije tačno [inlmath]p[/inlmath] tada nije tačno ni [inlmath]q[/inlmath].

PostPoslato: Sreda, 21. Oktobar 2015, 00:13
od Miladin Jovic
Ja bih rešavao ovako, ne znam da li je to ta metoda svođenja na apsurd. Pretpostavimo da navedeni logički izraz nije tautologija.
Kako imamo ekvivalenciju, dokazujemo u oba smera, i ako naiđemo na kontradikciju u oba pomenuta slučaja, zaključujemo da je tautologija. Ukoliko ne naiđemo na kontradikcije, onda je naša pretpostavka tačna da nije tautologija.
[inlmath](\Rightarrow)[/inlmath] Imamo
[dispmath](p\Rightarrow q)\Rightarrow(\lnot p\lor q)[/dispmath]
Da bi vrednost izraza bila netačna, potrebno je iz definicije implikacije, da [inlmath]p\Rightarrow q[/inlmath] bude tačno, a drugi deo da bude netačan.
Dakle, [inlmath]\lnot p\lor q[/inlmath] će biti netačno ako je [inlmath]p[/inlmath] tačno, a [inlmath]q[/inlmath] netačno. Zamenimo dobijene vrednosti [inlmath]p[/inlmath] i [inlmath]q[/inlmath] u [inlmath]p\Rightarrow q[/inlmath]. Vidimo da je za takve valuacije promenljivih [inlmath]p\Rightarrow q[/inlmath] netačno, dakle kontradicija,a nju je izazvala pretpostavka da izraz [inlmath](p\Rightarrow q)\Rightarrow(\lnot p\lor q)[/inlmath] nije tautologija.
Mislim da se slično radi i za smer [inlmath](\Leftarrow)[/inlmath].

PostPoslato: Sreda, 21. Oktobar 2015, 11:55
od desideri
@Miladin Jovic,
upravo tako, to je svođenje na apsurd.
Thanks za odlično objašnjenje :thumbup: .

PostPoslato: Sreda, 09. Decembar 2015, 14:12
od NikoS96
Ako nije problem ja sam nov u ovome da li neko moze da objasni kako se radi u drugom smeru tj kad ima ekvivalencije ? :D

PostPoslato: Sreda, 09. Decembar 2015, 15:36
od pentagram142857
Odgovor na svoje pitanje mozes naci ovde viewtopic.php?f=7&t=536.
Ukratko, kod ekvivalencije je tacno kad su oba 2 iskaza tacna ili oba 2 iskaza netacna, a ako je jedan iskaz tacan a drugi netacan, onda je ekvivalencija netacna. Takodje, ekvivalencija se ne oznacava kao implikacija u suprotrnom smeru, vec ovako: [inlmath]\Leftrightarrow[/inlmath]

PostPoslato: Sreda, 09. Decembar 2015, 16:50
od desideri
NikoS96 je napisao:kako se radi u drugom smeru tj kad ima ekvivalencije

Ovde nedostaje samo jedno slovo, trebalo bi da glasi:
kako se radi i u drugom smeru tj kad ima ekvivalencije

Nisam siguran da je NikoS96 mislio na objašnjenje pojma ekvivalencije u logici.
Verovatno je mislio na to da se na apsurd svede i u kontra smeru.

PostPoslato: Sreda, 09. Decembar 2015, 20:19
od Daniel
desideri je napisao:Nisam siguran da je NikoS96 mislio na objašnjenje pojma ekvivalencije u logici.
Verovatno je mislio na to da se na apsurd svede i u kontra smeru.

I ja sam to tako shvatio. Dakle, obrnut smer bi bio:
[dispmath]\left(p\Rightarrow q\right)\Leftarrow\left(\lnot p\lor q\right)[/dispmath]
to jest
[dispmath]\left(\lnot p\lor q\right)\Rightarrow\left(p\Rightarrow q\right)[/dispmath]
Dokazivanje tačnosti ove implikacije takođe radimo krećući od suprotne pretpostavke, tj. da je netačna, kako bismo došli do kontradikcije.
Da bi ova implikacija bila netačna, potrebno je da logički iskaz u prvoj zagradi bude tačan, a u drugoj zagradi da bude netačan. Znači, da [inlmath]\lnot p\lor q[/inlmath] bude tačno, a da [inlmath]p\Rightarrow q[/inlmath] bude netačno.
[inlmath]p\Rightarrow q[/inlmath] će biti netačno onda kada je [inlmath]p[/inlmath] tačno, a [inlmath]q[/inlmath] netačno. Kada te vrednosti [inlmath]p[/inlmath] i [inlmath]q[/inlmath] uvrstimo u [inlmath]\lnot p\lor q[/inlmath], vidimo da će taj iskaz biti netačan.
Vraćanjem u polaznu implikaciju [inlmath]\left(\lnot p\lor q\right)\Rightarrow\left(p\Rightarrow q\right)[/inlmath], imamo da iz netačnog sledi netačno, što znači da je implikacija tačna. Time smo došli do kontradikcije.