Evo kako sam ga radio:
[dispmath]F=((p\lor A)\iff(q\Rightarrow(\lnot p\Rightarrow r)))\land((r\Rightarrow q)\land p\iff p\land A)[/dispmath]
[dispmath]\begin{array}{c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}
p & q & r & p \lor A & q\Rightarrow(\lnot p\Rightarrow r) & (r\Rightarrow q)\land p & p\land A & (p\lor A)\Leftrightarrow(q\Rightarrow(\lnot p\Rightarrow r)) & ((r\Rightarrow q)\land p\Leftrightarrow p\land A) & F\\ \hline
0 & 0 & 0 & A & 1 & 0 & 0 & A & 1 & A\\ \hline
0 & 0 & 1 & A & 1 & 0 & 0 & A & 1 & A\\ \hline
0 & 1 & 0 & A & 0 & 0 & 0 & \lnot A & 1 & \lnot A\\ \hline
0 & 1 & 1 & A & 1 & 0 & 0 & A & 1 & A\\ \hline
1 & 0 & 0 & 1 & 1 & 1 & A & 1 & A & A\\ \hline
1 & 0 & 1 & 1 & 1 & 0 & A & 1 & \lnot A & \lnot A\\ \hline
1 & 1 & 0 & 1 & 1 & 1 & A & 1 & A & A\\ \hline
1 & 1 & 1 & 1 & 1 & 1 & A & 1 & A & A\\ \hline
\end{array}[/dispmath]
I odavde je [inlmath]A=[(\lnot p\lor\lnot q\lor\lnot r)\land(\lnot p\lor\lnot q\lor r)\land(\lnot p\lor q\lor r)\land(p\lor\lnot q\lor\lnot r)\land(p\lor q\lor\lnot r)\land(p\lor q\lor r)][/inlmath] - preko DNF
tj. [inlmath]A=[(\lnot p\land q\land\lnot r)\lor(p\land q\land r)][/inlmath] - preko KNF
Mene zanima da li sam ja ovo uradio kako treba? Moguće je da sam neki bitan korak preskočio (izmedju tablice i odredjivanja KNF i DNF). Ovo je sve iz mog razumevanja KNF i DNF, nigde nisam uspeo da pronadjem makar sličan primer sa ovakvim 'parametrom'.
ubavic je napisao:utvrdimo da za svaku trojku [inlmath](p,q,r)[/inlmath], ili kombinacija [inlmath]\top,p,q,r[/inlmath] daje tačnu formulu ili [inlmath]\bot,p,q,r[/inlmath]. Od svake trojke [inlmath](p,q,r)[/inlmath] odaberemo vrednost za [inlmath]A[/inlmath] tako da je formula tačna (ako su moguća oba izbora, odaberemo bilo koji), tj nađemo funkciju [inlmath](p,q,r)\mapsto A[/inlmath] (dakle bukvalno odaberemo pola vrsta u tablici).
Ovaj postupak ne razumem najbolje.