Zadatak s procentima – probni prijemni FON 2015

PostPoslato: Utorak, 16. Jun 2015, 23:16
od Markoj96
Cena maline uvećana je za [inlmath]14\%[/inlmath] u odnosu na prethodnu godinu. Za novac kojim se prethodne godine moglo kupiti [inlmath]342\mbox{ kg}[/inlmath] malina, sada se moze kupiti:

Kao tacan odgovor, zaokruzen je [inlmath]300\mbox{ kg}[/inlmath]. Ali ja nikako ne mogu da dobijem ovo resenje, ne znam da li ja negde gresim, ali pogledajte kako sam radio.

[inlmath]342\mbox{ kg}[/inlmath] predstavljam kao [inlmath]100\%[/inlmath] odnosno pocetnu cenu

Povecanu cenu oznacavam sa [inlmath]X[/inlmath] i predstavljao kao [inlmath]114\%[/inlmath]

Dakle, sada sam napisao ovakvu proporciju:
[dispmath]342:100=X:114\\
100X=342\cdot114\\
X=\frac{38988}{100}\\
X=389,88[/dispmath]
Sada sam od ovoga oduzeo pocetnu kilazu:
[dispmath]389,88-342=47,88[/dispmath]
I na kraju
[dispmath]342-47,88=294,12[/dispmath]
Nisam radio procente kod profesora, ali sam nekom logikom isao ovako, pa ne mogu sad u brzini da objasnim sta sam od cega oduzeo i zasto, ali nadam se da cete razumeti.
Nadam se da nisam krsio neko pravilo nekoriscenjem Latexa? :)

Re: Zadatak s procentima – probni prijemni FON 2015

PostPoslato: Sreda, 17. Jun 2015, 02:25
od Daniel
Markoj96 je napisao:Nadam se da nisam krsio neko pravilo nekoriscenjem Latexa? :)

Pa, znaš i sâm da jesi. :P Korigovao sam ti i ovaj post, pošto novim korisnicima tolerišemo prvih nekoliko postova bez Latexa, ali vreme bi bilo da počneš da ga koristiš.

Greška ti je ovde:
Markoj96 je napisao:[inlmath]342\mbox{ kg}[/inlmath] predstavljam kao [inlmath]100\%[/inlmath] odnosno pocetnu cenu

[inlmath]342\mbox{ kg}[/inlmath] nikako ne može biti cena, jer se cena ne izražava u kilogramima. :) Poznato ti je iz svakodnevnog života da, što je veća cena neke robe, to manju količinu te robe možeš kupiti, sasvim logično? :) To znači, ovde postavljaš obrnutu proporciju između cene i količine robe koja se može kupiti:
[dispmath]100:114=x:342\mbox{ kg}[/dispmath]
E sad to reši i dobićeš ispravan rezultat, [inlmath]x=300\mbox{ kg}[/inlmath].

PostPoslato: Sreda, 17. Jun 2015, 09:31
od Markoj96
Koristio sam Latex od pocetka, kada sam pisao Logaritme, a mislio sam da mozda ovde ne treba, posto su samo brojevi u pitanju.
Izvinjavam se na krsenju pravila, i hvala na odgovoru :)

PostPoslato: Sreda, 17. Jun 2015, 10:45
od Gamma
Evo uradih na još jedan način i mislim da je Ok.
Stvar je u tome da nije bitna cijena malina. Recimo ja sam stavio da je [inlmath]1\mbox{ kg}=1\mbox{ KM}[/inlmath] ali kao što već kažem to nije bitno. Prethodne godine se moglo za [inlmath]342\mbox{ KM}[/inlmath] kupiti [inlmath]342\mbox{ kg}[/inlmath]. E sada pošto znamo da su maline poskupile [inlmath]342\mbox{ kg}[/inlmath] koštaće [inlmath]409,88\mbox{ KM}[/inlmath] i na veoma sličan način postavimo proporciju.U ovome slučaju to će biti direktna proporcijonalnost.
[dispmath]409,88:342=342:x[/dispmath]

PostPoslato: Sreda, 17. Jun 2015, 10:55
od Gamma
Ako neko ima neku primjedbu ili šta već, neka slobodno napiše :)

PostPoslato: Sreda, 17. Jun 2015, 11:49
od Daniel
Markoj96 je napisao:Koristio sam Latex od pocetka, kada sam pisao Logaritme, a mislio sam da mozda ovde ne treba, posto su samo brojevi u pitanju.

Jesi, koristio si, izvinjavam ti se što prevideh. Imamo ovih dana veliki priliv novih članova, dosta novih tema i nisam popamtio sve postove. Moja greška što nisam prethodno proverio.
Ali, svejedno, treba Latex koristiti uvek. I u ovom zadatku si imao razlomačku crtu, kao i znak [inlmath]\cdot[/inlmath] (puta), a i same oznake i brojne vrednosti se lakše uočavaju u odnosu na okolni tekst kad se uokvire Latex-tagovima. Ja tako uvek činim i preglednije je.

Gamma je napisao:Ako neko ima neku primjedbu ili šta već, neka slobodno napiše :)

Pa, ja imam samo jednu primedbu – što se ne dobije tačan rezultat. :)

PostPoslato: Sreda, 17. Jun 2015, 11:54
od Sinisa
[dispmath]1,14\cdot342=389,88\\
389,88:342=342:x\\
x=300[/dispmath]
Moze i na ovaj nacin :)

PostPoslato: Sreda, 17. Jun 2015, 11:58
od Gamma
Prepravi [inlmath]409,88[/inlmath] na [inlmath]389,88[/inlmath]. Slučajna greška u potpisivanju kad sam množio u svesci, inače pišem perom pa nekada kada je broj malen teško ga je dešifrovati razlije se tinta. Četvorka mi se učinila kao šestica. Mada mislim da sam pretežno zakomplikovao.

PostPoslato: Sreda, 17. Jun 2015, 12:17
od Sinisa
Mislim da zakoni fizike ne dozvoljavaju da se [inlmath]4[/inlmath] prelije u [inlmath]6[/inlmath]... moze slika?

PostPoslato: Sreda, 17. Jun 2015, 12:21
od Gamma
Kakav zakon fizike? :crazy: :crazy:
Ovamo na drugome kraju lista vršim računske operacije. I naravno da ih što više može stati brojeve pišem najmanje što mogu napisati ali ovoga puta to nije bilo od koristi. A sada ne znam što je to toliko bitno. Poenta priče je da se ipak dobije tačan rezultat ;)

PostPoslato: Sreda, 17. Jun 2015, 12:21
od Daniel
Gamma je napisao:inače pišem perom pa nekada kada je broj malen teško ga je dešifrovati razlije se tinta.

:laughing-rolling:
Auh, jadan ti onda na prijemnom, baš su opasne te tinte. :lol:
Mada, mogao si baš i sâm proveriti da li se rešenje koje dobiješ slaže s onim dobijenim na prethodni način.

Nema potrebe da prepravljam, Siniša je dao tačan postupak.

Sinisa je napisao:[dispmath]389,88:342=342:x[/dispmath]

Hajde da ovo razjasnimo, da se ljudi ne bi zbunjivali, pošto se na dva mesta pojavljuje [inlmath]342[/inlmath], pa nije očigledno koje se odnosi na šta... Da li proporcija, zapravo, ovako glasi?
[dispmath]389,88\mbox{ KM}:342\mbox{ KM}=342\mbox{ kg}:x\mbox{ kg}[/dispmath]

PostPoslato: Sreda, 17. Jun 2015, 12:28
od Gamma
Daniel je napisao:Mada, mogao si baš i sâm proveriti da li se rešenje koje dobiješ slaže s onim dobijenim na prethodni način.

Stvar je što sam to tek poslije računao. U proporciju u svesci nisam pisao tako već samo [inlmath]342\cdot1,14[/inlmath]. I sve se fino pokrati. Kod nas da je bio ovaj zadatak odbili bi možda 1 bod. Nema zaokruživanja gleda se čitav postupak.
Veooma opasne :ghh: :ghh: :ghh:

PostPoslato: Sreda, 17. Jun 2015, 18:25
od desideri
Pričajte vi šta god hoćete, ali...
Laplas (Laplace, Pierre Simon) isto je pisao perom i to još u devetnaestom veku i dobio čuvenu tablicu.
Bez greške, bez razlivanja tinte (doduše, o tome nema podataka), to je posle pripisivano Gausu (Karl Friedrich Gauss), ali je Laplas to prvi izračunao, razvijanjem podintegralne funkcije u red i računajući za svaku vrednost u tablici po desetak integrala, svaka mu čast :thumbup: Ali stvarno mislim, to je matematički genije koji se nije libio da radi ovako užasno duge "pešačke" poslove.
Dakle, Gamma, samo napred :) .