Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ KOMBINATORIKA

Rasporedjivanje n osoba oko okruglog stola

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]

Rasporedjivanje n osoba oko okruglog stola

Postod Gamma » Četvrtak, 23. April 2015, 14:39

Kao sto naslov kaze rijec je rasporedjivanju [inlmath]n[/inlmath] osoba oko okruglog stola.Uvijek se osobe mogu rasporediti na [inlmath](n-1)![/inlmath] nacina. Kod obicnog stola je to malo drugacije :D Ja imam neko svoje tumacenje koje je jednim dijelom ocigledno. Mislim to zbog kruzne simetrije jer kada se osobe zarotiraju to zapravo predstavlja isti raspored osoba.Ovo je ocigledno kada se nacrta.Ali ponovo ovo mi je nerastumaceno, da li postoji neki opsti dokaz za ovo? Ili je to samo ocigledno?
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Rasporedjivanje n osoba oko okruglog stola

Postod desideri » Četvrtak, 23. April 2015, 14:54

Broj rasporeda [inlmath]n[/inlmath] elemenata na [inlmath]n[/inlmath] pozicija predstavlja broj permutacija i iznosi [inlmath]n![/inlmath]
Dakle, nikako [inlmath](n-1)![/inlmath]
Bitno je da ima [inlmath]n[/inlmath] osoba i [inlmath]n[/inlmath] stolica, a kakvog je oblika sto totalno je nebitno.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod Sinisa » Četvrtak, 23. April 2015, 17:08

ove osobe se mogu rasporediti na [inlmath]\frac{n!}{2}[/inlmath] nacina... a kod obicnog stola rjesenje je [inlmath]n![/inlmath]
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod desideri » Četvrtak, 23. April 2015, 18:40

Ponavljam:
[inlmath]n[/inlmath] elemenata na [inlmath]n[/inlmath] pozicija mogu se rasporediti na [inlmath]n![/inlmath] načina.
Možda je najbolje da se definiše šta vi podrazumevate pod "običnim" i "okruglim" stolom, i šta rade te osobe, da li sede ili stoje itd. No to su vam (po mom mišljenju) totalno pogrešni načini razmišljanja. Pristajem na još tri posta (od @Sinisa i @Gamma i @desideri) i potom zaključavam temu.
p.s. @Sinisa, odakle to [inlmath]\frac{n!}{2}[/inlmath] u vezi s okruglim stolom?
Korisnikov avatar

Postod Sinisa » Četvrtak, 23. April 2015, 18:58

ja mislim da je totalno pogresan nacin da se rijesi ovaj zadatak gledajuci da li oni stoje ili sjede itd... (po mom misljenju)

kod obicnog stola mozes vidjeti ko je na kraju a ko na pocetku, kod okruglog ne... (imas 3 broja poredana u krug isto je [inlmath]123[/inlmath] i [inlmath]321[/inlmath] ako gledas od mjesta jedinice zato sto su susjedi jedinice u oba slucaja ta 2 broja... a nije isto [inlmath]123[/inlmath] i [inlmath]321[/inlmath] ako je to poredano u redu...) zbog ovoga se taj broj permutacija treba podijeliti sa [inlmath]2[/inlmath]...
Sinisa  OFFLINE

Postod Sinisa » Četvrtak, 23. April 2015, 19:31

gamma je dao tacno rjesenje [inlmath](n-1)![/inlmath], ja sam na pogresan nacin pokusao rijesiti ovaj zadatak...
Sinisa  OFFLINE

Postod desideri » Četvrtak, 23. April 2015, 19:36

Pošto nema @Gamma ja molim @Daniel da odgovori, i nakon njegovog odgovora ja zaključuvam temu.
p.s. Nervirate me u matematičkom smislu.
p.p.s. @Gamma, pusti @Daniel
Korisnikov avatar

Postod Gamma » Četvrtak, 23. April 2015, 19:39

Rješenje je tačno i siguran sam u to. Ono što mene interesuje napisano je u prvome postu.
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

• +1

Postod Ilija » Četvrtak, 23. April 2015, 19:58

Procitah sad jedno objasnjenje za ovo (inace sa Matematickog fakulteta u Beogradu):

Posto se ovde radi o proizvoljnom rasporedu elemenata po kruznici, ako se podrazumeva da se kruznica moze proizvoljno rotirati, za svaku permutaciju [inlmath]n[/inlmath] objekata na kruznici postoji jos [inlmath]n-1[/inlmath] kruzno jednakih permutacija, tako da je ukupan broj kruzno razlicitih permutacija jednak [inlmath]\frac{n!}{n}=(n−1)![/inlmath]
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

• +1

Postod desideri » Četvrtak, 23. April 2015, 20:37

E, ovo je jako bitno:
Ilija je napisao:ako se podrazumeva da se kruznica moze proizvoljno rotirati

Ali to Gamma nisi rekao u postavci zadatka.
Dobro, posle ovog posta ne zaključavam temu, postalo je još interesantnije.
Odlično, @Ilija :thumbup:
Ne slušaš moderatora, @Ilija :thumbdown:
Da li ja rekoh: još tri posta?
Korisnikov avatar

Sledeća

Povratak na KOMBINATORIKA