Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ MATEMATIČKA ANALIZA ‹ INTEGRALI

Jel zna ko ovo uradit, hitno, zapremina

[inlmath]\int xe^x\mathrm dx[/inlmath]

Re: Jel zna ko ovo uradit, hitno, zapremina

Postod Gamma » Ponedeljak, 27. April 2015, 13:27

Dobro, vidim sada da može :D Ali ponovo ne vidim nikakvu korist od te translacije.
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Daniel » Ponedeljak, 27. April 2015, 13:36

Pretpostavljam da onda znaš i za neki način bez translacije? Bi li bio ljubazan da nam to pokažeš?
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Gamma » Ponedeljak, 27. April 2015, 13:57

Biću ljubazan :lol: Ali rješenje se svodi na isto samo je malo drugačije polazno tumačenje.
Iz prvobitne jednačine elipse [inlmath]\frac{x^2}{2}+\frac{y^2}{3}=1[/inlmath] izrazimo [inlmath]y=\pm\frac{\sqrt6\sqrt{2-x^2}}{2}[/inlmath]
I sa skice možemo da zaključimo da ćemo zapreminu izračunati kada oduzmemo vrijednosti funkcije of [inlmath]3[/inlmath]. Dalje je sve isto ide se preko dva integrala...
Gamma  OFFLINE

• +1

Postod Sinisa » Ponedeljak, 27. April 2015, 17:17

pa ako oduzmes [inlmath]3[/inlmath] to znaci da si izvrsio pomjeranje centra elipse za [inlmath]3[/inlmath]... zar je ovo toliko komplikovano?

Gamma je napisao:Ali ponovo ne vidim nikakvu korist od te translacije.

i tvoj nacin se svodi na translaciju, samo sto ti ne znas sta to predstavlja...
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod Gamma » Ponedeljak, 27. April 2015, 17:52

Sinisa je napisao:pa ako oduzmes [inlmath]3[/inlmath] to znaci da si izvrsio pomjeranje centra elipse za [inlmath]3[/inlmath]

A gdje piše da oduzimam [inlmath]3[/inlmath]? Oduzimam vrijednost funkcije [inlmath]f(x)[/inlmath] od [inlmath]3[/inlmath] znači [inlmath]3-f(x)[/inlmath] I nikakav centar elipse ne pomjeram. To tebi izgleda kao translacija.

Sinisa je napisao:i tvoj nacin se svodi na translaciju, samo sto ti ne znas sta to predstavlja...

Evo to ćeš mi ti objasniti isto kao onaj red i niz...
Gamma  OFFLINE

Postod Sinisa » Ponedeljak, 27. April 2015, 18:01

pitao bih te da mi objasnis kako ta skica izgleda s obzirom na to da ces zapreminu dobiti tako sto od [inlmath]3[/inlmath] oduzmes [inlmath]f(x)[/inlmath]... ali vjerovatno ni sam ne znas sta radis, isti slucaj kao i onaj zadatak za djecu :) mislim da bi trebao jos jednom pogledati tu svoju skicu...
Sinisa  OFFLINE

Postod Gamma » Ponedeljak, 27. April 2015, 18:09

Može ali prvo ti meni moraš objasniti ovo prethodno :ghh:
Na kraju dobije se isto samo kod ove tvoje translacije izvučeš [inlmath]-[/inlmath] ispred zagrade a jer u integralu zapremine figuriše [inlmath]f^2(x)[/inlmath] dobićeš isto.
Gamma  OFFLINE

Postod Sinisa » Ponedeljak, 27. April 2015, 18:19

elipse.png
elipse.png (1.53 KiB) Pogledano 1000 puta

ova donja elipsa je elipsa o kojoj sam ja govorio, a ova gornja je elipsa o kojoj ti govoris... OBIJE SE DOBIJU TRANSLACIJOM!

moj savjet ti je da naucis sta je translacija kako bi izbjegao situacije u kojima ispadas glup...

Gamma je napisao:Evo to ćeš mi ti objasniti isto kao onaj red i niz...

ja dajem sve od sebe da ti objasnim, ali ti nisi u mogucnosti da shvatis to sto ti objasnjavam :)
Sinisa  OFFLINE

Postod Gamma » Ponedeljak, 27. April 2015, 18:30

Skica ti je baš extra sve se dobro vidi :ghh: Ponavljam centar moje elipse se nalazi u kordinatnom početku a prava je [inlmath]y=3[/inlmath]. Sve stoji na mjestu kao što je na početku zadatka. Probaj zamisliti da se elipsa rotira oko ove prave. A ne oko [inlmath]x[/inlmath] ose tj. prave [inlmath]y=0[/inlmath]
Gamma  OFFLINE

• +1

Postod Sinisa » Ponedeljak, 27. April 2015, 18:41

[inlmath]f(x)[/inlmath] - centar te elipse se nalazi u koordinatnom pocetku
[inlmath]g(x)=3-f(x)[/inlmath] - centar ove elipse se ne nalazi u koordinatnom pocetku

kada nadjes [inlmath]g(x)[/inlmath] ti tu elipsu rotiras oko [inlmath]x[/inlmath] ose, a [inlmath]g(x)[/inlmath] dobijas translacijom [inlmath]f(x)[/inlmath]

ti translacijom svodis na to da se rotacija vrsi oko [inlmath]x[/inlmath] ili [inlmath]y[/inlmath] ose, to je jedini nacin da se rijese ovakvi zadaci... tu translaciju mozes izvrsiti na vise nacina - rezultat je isti...
Sinisa  OFFLINE

PrethodnaSledeća

Povratak na INTEGRALI