Ovo prvo je
po formi, kako ti reče, "čista binomna", ali zapravo nije. Pošteno rečeno, i ja sam ti sugerisao da pogledaš binomnu raspodelu, kriv sam ako sam dodatno zakomplikovao.

Hajde da "otkomplikujem"

Evo o čemu se radi:
[dispmath]P(X=x)={n\choose x}p^xq^{n-x}\quad x=0,1,\ldots,n\qquad p+q=1[/dispmath]
Ovo gore su
verovatnoće binomne distribucije (raspodele). To znači da je jako bitno naglasiti da su [inlmath]p[/inlmath] i [inlmath]q[/inlmath] verovatnoće uspeha i neuspeha, brojevi od [inlmath]0[/inlmath] do [inlmath]1[/inlmath] čiji je zbir [inlmath]1[/inlmath].
Rešenje (ovo prvo) je ok, i sada mi je jasno na šta je autor mislio, ali to
nije verovatnoća. Mnogo liči,
ali nije.
Naime, [inlmath]p[/inlmath] je
broj belih kuglica, [inlmath]q[/inlmath] je
broj crnih kuglica i to su brojevi koji svakako nisu verovatnoće (ili su po jedan ili su više ili su čak nula, ali to
mora da se naglasi u postavci, odakle dokle su). Takve oznake stvarno unose zabunu. Možda je autor hteo zapravo da pomogne, ali eto...
Idemo postupno:
Ako se izvlače jedna bela i jedna crna kuglica i
bitan je redosled, broj načina je:
[dispmath]pq+qp={2\choose1}p^1q^{2-1}[/dispmath]
Ovo zato što jednu belu kuglicu biramo na [inlmath]p[/inlmath] načina i jednu crnu kuglicu biramo na [inlmath]q[/inlmath] načina, a potom, pošto je bitan redosled, zamenimo im mesta.
Hajde da probamo dve bele i jednu crnu:
[dispmath]{3\choose2}p^2q^{3-2}[/dispmath]
Hajde da probamo jednu belu i dve crne:
[dispmath]{3\choose1}p^1q^{3-1}[/dispmath]
Ja se nadam da smo sada razjasnili ovo prvo. Ako nismo, kaži

A za drugo ne mogu sada, žurim, ali je dobro i to drugo rešenje (po mom mišljenju).
I još nešto da ti preporučim, ne znam da li si pogledala. Naš administrator @Daniel je napisao
sjajan tutorijal na temu kombinatorike.
Ako već nisi, pogledaj ovo, molim te, koristiće.
Pozdrav, nastavljamo temu