E ovako radi se o formuli za kombinacije s ponavljanjem. Pogledao sam ovu temu i objašnjenje je ok. Baš razumljivo je objašnjeno preko kuglica. I mogu reći da mi je to jasno. Ali evo naletih na još jedan način izvođenja formule. Ali nekako mi izgleda da je nepotpun. Mislim da je makar nešto preskočeno, veoma je sažeto. Pa me interesuje vaše mišljenje o njemu. Naravno, ovo izvođenje mi nije jasno. A izraz "pridružiti" ne mogu da rastumačim.
Neka je [inlmath]a_1a_2\ldots a_k[/inlmath] kombinacija s ponavljanjem klase [inlmath]k[/inlmath] od [inlmath]n[/inlmath] elemenata [inlmath]a_1,a_2,\ldots,a_n[/inlmath].Toj kombinacija s ponavljanjem možemo pridružiti sledeću kombinaciju bez ponavljanja [inlmath]a_1a_{2+1}a_{3+2},a_{4+3}\ldots a_{k+k-1}[/inlmath] elemenata [inlmath]a_1,a_2,\ldots,a_n,\ldots,a_{n+k-1}[/inlmath]. Na taj način vidimo da kombinaciji s ponavljanjem klase [inlmath]k[/inlmath] od [inlmath]n[/inlmath] elemenata odgovara kombinacija bez ponavljanja klase [inlmath]k[/inlmath] od [inlmath]n+k-1[/inlmath] elemenata.