Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba
A te tačke preseka su kol'ko ja vidim [inlmath](0,0)[/inlmath] i [inlmath](3,5)[/inlmath]. Ali to su granice po [inlmath]x[/inlmath]. A po [inlmath]y[/inlmath] ide od donje do gornje parabole. Sada samo napiši sve ovo . Ako želiš.
Ovako [dispmath]P=\int\limits_0^3\mathrm dx\int\limits_{\Large\frac{5x^2}{9}}^{\Large\frac{5\sqrt{x}}{3}}\mathrm dy[/dispmath] Konačno dobio [inlmath]P=\frac{10\sqrt3}{3}-5[/inlmath]
@bobanex, @eseper, sasvim tako, obojica ste postavili granice. Štaviše, iz vaša dva posta, kada se uporede, vidi se i svođenje dvojnog integrala na jednostruki. Thanks obojici, samo da proverim eseperov rezultat (ovo u vezi s korenom iz tri itd.) pa postujem.
@bobanex, u pravu si, ja sam pogrešio, kao i @eseper. Evo ovako: [dispmath]P=\int\limits_0^3\mathrm dx\int\limits_{\Large\frac{5x^2}{9}}^{\Large\frac{5\sqrt{x}}{\sqrt3}}\mathrm dy[/dispmath] Posle svođenja dobije se bobanexov integral: [dispmath]P=\int\limits_0^3\left({5\over\sqrt3}\sqrt x-{5\over9}x^2\right)\mathrm dx[/dispmath]