Evo jednog zadatka za koji ja ne znam odgovor, a nigde nisam video ni da je iko uspeo da dođe do nekog logičnog objašnjenja. Zato bi me posebno zanimalo ako bi neko ovo uspeo da reši.
Zatvorenik je osuđen na neobičnu smrtnu kaznu: rečeno mu je da će biti pogubljen jednog prepodneva u toku naredne nedelje, od ponedeljka do nedelje, s tim da dan pre samog pogubljenja neće znati kada će se pogubljenje izvršiti.
Zatvorenik je razmišljao na sledeći način:
– ne mogu me pogubiti u nedelju, jer bih ja onda već u subotu uveče znao da će dan pogubljenja biti nedelja;
– ne mogu me pogubiti ni u subotu, jer, pošto je nedelja već eliminisana, ja bih onda već u petak uveče znao da će dan pogubljenja biti subota;
– ne mogu me pogubiti ni u petak, jer, pošto su subota i nedelja već eliminisane, ja bih onda već u četvrtak uveče znao da će dan pogubljenja biti petak;
...
Ovakvim razmišljanjem stigao je i do toga da ga ne mogu pogubiti ni u ponedeljak, tj. da ga uopšte ne mogu pogubiti, pa je mirno i zadovoljno sedeo u svojoj ćeliji, čekajući kraj kazne.
Međutim, na njegovo stravično iznenađenje, u sredu pre podne došli dželati i odveli ga na pogubljenje.
U čemu je greška ovakvog osuđenikovog zaključivanja?