Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica RAZNO ZANIMLJIVI ZADACI

Osuđenik na smrtnu kaznu

Osuđenik na smrtnu kaznu

Postod Daniel » Utorak, 26. Februar 2013, 20:14

Evo jednog zadatka za koji ja ne znam odgovor, a nigde nisam video ni da je iko uspeo da dođe do nekog logičnog objašnjenja. Zato bi me posebno zanimalo ako bi neko ovo uspeo da reši.

Zatvorenik je osuđen na neobičnu smrtnu kaznu: rečeno mu je da će biti pogubljen jednog prepodneva u toku naredne nedelje, od ponedeljka do nedelje, s tim da dan pre samog pogubljenja neće znati kada će se pogubljenje izvršiti.

Zatvorenik je razmišljao na sledeći način:
– ne mogu me pogubiti u nedelju, jer bih ja onda već u subotu uveče znao da će dan pogubljenja biti nedelja;
– ne mogu me pogubiti ni u subotu, jer, pošto je nedelja već eliminisana, ja bih onda već u petak uveče znao da će dan pogubljenja biti subota;
– ne mogu me pogubiti ni u petak, jer, pošto su subota i nedelja već eliminisane, ja bih onda već u četvrtak uveče znao da će dan pogubljenja biti petak;
...
Ovakvim razmišljanjem stigao je i do toga da ga ne mogu pogubiti ni u ponedeljak, tj. da ga uopšte ne mogu pogubiti, pa je mirno i zadovoljno sedeo u svojoj ćeliji, čekajući kraj kazne.

Međutim, na njegovo stravično iznenađenje, u sredu pre podne došli dželati i odveli ga na pogubljenje.

U čemu je greška ovakvog osuđenikovog zaključivanja?
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Osuđenik na smrtnu kaznu

Postod blake » Sreda, 27. Februar 2013, 22:29

Daniel je napisao:Zatvorenik je osuđen na neobičnu smrtnu kaznu: rečeno mu je da će biti pogubljen jednog prepodneva u toku naredne nedelje, od ponedeljka do nedelje, s tim da dan pre samog pogubljenja neće znati kada će se pogubljenje izvršiti.

Zatvorenik je razmišljao na sledeći način:
– ne mogu me pogubiti u nedelju, jer bih ja onda već u subotu uveče znao da će dan pogubljenja biti nedelja;
(...)

:?: :?: :?: :?:
blake  OFFLINE

Zahvalio se: 127 puta
Pohvaljen: 96 puta

Postod Daniel » Sreda, 27. Februar 2013, 22:48

Pokušaču da pojasnim...

Znači, pravilo izvršenja ove kazne je to, da zatvorenik sve do samog dana izvršenja kazne neće znati koji će to dan biti.

Ono što mu je jedino rečeno, to je da će to biti neki dan (neko prepodne) od ponedeljka do nedelje.

I sad, on je razmišljao, ako ga ne pogube do subote, onda će on već u subotu uveče znati da kao dan pogubljenja može ostati jedino nedelja (kao poslednji mogući dan), a čim dan poglubljenja zna unapred, to je nemoguć slučaj, s obzirom na pravilo da ne može dan unapred znati kad će biti pogubljen.

Tako isto je, zatim, razmišljao i za ostale dane... I prešô se...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod blake » Četvrtak, 28. Februar 2013, 21:32

Ništa, ciao :mrgreen:
blake  OFFLINE

Zahvalio se: 127 puta
Pohvaljen: 96 puta

Postod vasto » Petak, 26. Jul 2013, 10:45

ja mislim da je ovo kljucan dio ,,tim da dan pre samog pogubljenja neće znati kada će se pogubljenje izvršiti, mogu ga pogubit i u nedelje jer ni u subotu nece znati da ce sutra biti pogubljen , a ako nedelja postene moguci dan izvrsenja kazne onda cijela njegova logika otpada jer se svela da u nedjelju nece biti pogubljen ,,
vasto  OFFLINE

Zahvalio se: 25 puta
Pohvaljen: 5 puta

Povratak na ZANIMLJIVI ZADACI