Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI VEKTORI

Sabiranje vektora paralelogram vs nadovezivanje

[inlmath]\vec a\cdot\vec b=\left|\vec a\right|\cdot\left|\vec b\right|\cdot\cos\angle\left(\vec a,\vec b\right)[/inlmath]

Sabiranje vektora paralelogram vs nadovezivanje

Postod Shorty » Subota, 11. Jul 2015, 11:59

Procitao sam negde pre da je nadovezivanje vektora bolje u nekim slucajevima , sada interesuje me da li ima primer ili primena gde je bolje raditi paralelogram mozda :D ?
Poslednji put menjao desideri dana Subota, 11. Jul 2015, 14:06, izmenjena samo jedanput
Razlog: Ispravka slovne greške u kucanju.
Shorty  OFFLINE

Zahvalio se: 2 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Sabiranje vektora paralelogram vs nadovezivanje

Postod desideri » Subota, 11. Jul 2015, 14:01

Ovo bi bilo najbolje ilustrovati grafički, tj. slikom. Ovako mi je nejasno, može se tumačiti na više načina. Dakle:
  • Šta podrazumevaš pod "nadovezivanje vektora"?
  • Šta podrazumevaš pod "paralelogram"?
Može i rečima, detaljnije, ako slika predstavlja problem.
Pretpostavljam da misliš na translaciju vektora (jednog od dva), ali mi nije jasno šta se traži, da li zbir, proizvod vektora (da li vektorski ili skalarni) itd.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

• +1

Postod desideri » Subota, 11. Jul 2015, 14:04

@Shorty,
zaboravih da ti poželim dobrodošlicu na forum :thumbup:
Sada tek videh da je ovo tvoj prvi post.
Korisnikov avatar

Postod Shorty » Nedelja, 12. Jul 2015, 11:30

Nisam kuci a trenutno nemam cime da slikam pa da slikam crtez ovo sam izguglao :D

Pravilo nadovezivanja Slika

Pravilo paralelograma Slika

PS: Koliko sam video nije zabranjeno kaciti linkove ka slikama a mislio sam da je bolje ovako nego da opterecujem forum tako sto kacim na njega slike , neka me neko ispravi ako sam pogresio nisam stigao detaljno da iscitam sva pravila :D

Desideri hvala ti, bolje Vas nasao :)
Shorty  OFFLINE

Postod desideri » Nedelja, 12. Jul 2015, 18:06

Nije problem za ove tvoje slike. Bolje bi bilo da koristiš opciju "pošalji prikačeni fajl" tako da nam pošalješ sliku koju sam nacrtaš u nekom od programa za crtanje.
Ima puno tih programa za crtanje. Gledaš onda da te slike budu u formatu .jpg ili .jpeg, kako god. I da ne budu prevelike. Recimo, do 30 kb.

E sada što se tiče tvog pitanja:
Ako se vektori sabiraju grafički, po mom mišljenju je potpuno svejedno i stvar ukusa da li ih "nadovezivati" ili primeniti "paralelogram" kao što ti reče.
U svakom od ovih slučajeva, tj. načina sabiranja, rezultujući, tj. zbirni vektor je dijagonala i to u prvom slučaju zamišljenog, a u drugom stvarnog paralelograma.
Svakako, ako se radi o nečem složenijem, ne samo o pukom grafičkom sabiranju vektora, preporučujem tutorijal o vektorima našeg administratora Daniela.
Korisnikov avatar

• +1

Postod Daniel » Ponedeljak, 13. Jul 2015, 02:33

Dobrodošlica i od mene. :)

U principu, ako imaš više vektora koje treba sabrati, tada je jednostavnije primeniti metodu nadovezivanja, nego pri svakom novom sabiranju crtati paralelogram nad novim vektorom i rezultantom prethodnih vektora.

Metoda paralelograma bi, možda, bila zgodnija onda kada su vektori koje treba sabrati, već nacrtani tako da su im počeci dovedeni u istu tačku, pa se onda jednostavnom konstrukcijom paralelograma nad njima dođe do rezultante. Mada, ni u tom slučaju ništa komplikovanija ne bi bila ni metoda nadovezivanja – čas posla se jedan od ta dva vektora translira tako da mu se početak dovede na kraj onog drugog vektora – i dobijemo rezultantu metodom nadovezivanja...

Što se tiče kačenja slike, potvrđujem ovo što je Desideri rekao da je bolje kačiti je kao attachment uz poruku, kako sadržaj ovog foruma ne bi zavisio od dostupnosti nekih drugih image-sharing servera. Jedino moram da korigujem Desiderija – skice, u kojima obično nemaš više od max. desetak različitih nijansi boja (kao što su ove tvoje), nikad ne komprimuj u .jpg ili .jpeg, već u neki lossless format (bez gubitka kvaliteta) – najbolje .png.

.jpeg format unosi gubitke u kvalitet i njega ima smisla koristiti onda kad imaš slike s velikim brojem različitih nijansi boja, kao što su fotke s fotoaparata. Ne onda kad su pomenute skice u pitanju, jer se s njima ne snalazi najbolje.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Shorty » Petak, 17. Jul 2015, 15:06

Kul, hvala naučio sam sada i stvari par o jpgu a ne samo o mati :D

Elem, postavio sam pitanje pošto sam negde našao da je nadovezivanje bolje ako su vektori na istoj pravoj , a tu pravilo paralelograma ne može. Zato sam se pitao da li ima nekada kada je bolji paralelogram :D. Koliko znam najbolje je vektore sabirat preko kordinata jer tada ne mora da se vodi računa o smeru.

Tutoriaj je jako lep :D.
Shorty  OFFLINE

Povratak na VEKTORI