Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI KOMBINATORIKA

Koliko broj ima različith cifara?

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]

Koliko broj ima različith cifara?

Postod Miladin Jovic » Petak, 27. Novembar 2015, 00:11

Evo jedne nedoumice (bar meni to nije potpuno jasno):
Šta znači da je cifra u višecifrenom broju različita, tj. recimo, koliko različitih cifara ima broj [inlmath]12344[/inlmath]?
Da li se cifra smatra različitom ako je različita od svih cifara u tom broju, ili je dovoljno da bude različita od bar jedne cifre?
Po ovome što sam prvo napisao, dati broj [inlmath]12344[/inlmath] ima [inlmath]3[/inlmath] cifre različite.
Mada, logično je da ima i [inlmath]4[/inlmath] različite cifre, jer za neki objekat kažemo da je različit ako postoji bar jedan objekat istog tipa od koga se on razlikuje.
Nadam se da ste razumeli šta sam želeo da pitam.
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 243 puta
Pohvaljen: 138 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Koliko broj ima različith cifara?

Postod Daniel » Petak, 27. Novembar 2015, 00:33

Veoma interesantno pitanje! :thumbup:
„Koliko različitih cifara“ i meni deluje kao nedovoljno precizna formulacija. To bismo zaista mogli tumačiti i kao „različitih od svih ostalih cifara“, a možemo tumačiti i kao „međusobno različitih“.
Da, ispravno si napisao da bi, po prvom tumačenju, odgovor bio [inlmath]3[/inlmath], jer četvorka tada ne bi bila različita od svih cifara broja [inlmath]12344[/inlmath] – ne bi bila različita od one druge četvorke. Prema tome, jedine cifre koje su različite od svih ostalih cifara bile bi [inlmath]1[/inlmath], [inlmath]2[/inlmath] i [inlmath]3[/inlmath].

Mada, u svim zadacima iz kombinatorike koje sam dosad video, u pitanju je ovo drugo značenje, po kojem bi odgovor bio [inlmath]4[/inlmath]. Nisam baš razumeo tvoju formulaciju, ali ja bih to formulisao kao broj različitih cifara, od kojih se, s eventualnim ponavljanjem, može napraviti višecifreni broj.
Konkretno, ovde je broj različitih cifara [inlmath]4[/inlmath] – to su cifre [inlmath]1[/inlmath], [inlmath]2[/inlmath], [inlmath]3[/inlmath] i [inlmath]4[/inlmath], jer se od njih može napraviti broj [inlmath]12344[/inlmath], pri čemu se cifre [inlmath]1[/inlmath], [inlmath]2[/inlmath] i [inlmath]3[/inlmath] pojavljuju jednom, a cifra [inlmath]4[/inlmath] dvaput.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na KOMBINATORIKA