Ilija,
Ja sigurno nemam ideju, šta i kako, tako da ovaj moj "doprinios" (post) može i da se preskoči.
Kad god sam u komplikovanijim izvođenjima, već godinama koristim za kontrolu, ponekad čak i za ideju
Wolframovu
Mathematicau.
Evo šta mi ona daje (davaću i u LaTeX kod, kojeg generira
Mathematica i u
Input Text načinu, kojeg je takođe generirala
Mathematica.
Elem ukucao sam
ilija=(2Cos[3x]+1)/((3(Sin[3x])^2+1)(1-Sin[3x]))
Što je
Mathematica razumela kao (Copy as LaTeX)
[dispmath]\frac{2\cos(3x)+1}{\big(1-\sin(3x)\big)\left(3\sin^2(3x)+1\right)}[/dispmath]
tj. kao (Copy as Input Text)
(1 + 2 Cos[3 x])/((1 - Sin[3 x]) (1 + 3 Sin[3 x]^2))
Onda sam ukucao
Integrate[ilija, x]
i dobija se (Copy as LaTeX)
[dispmath]\frac{1}{24}\left(-i\sqrt3\text{tg}^{-1}\left(\frac{1}{2}\left(\text{tg}\left(\frac{3x}{2}\right)-i\sqrt3\right)\right)+3\text{tg}^{-1}\left(\frac{1}{2}\left(\text{tg}\left(\frac{3x}{2}\right)-i\sqrt3\right)\right)+\\
+4\sqrt3\text{tg}^{-1}\bigl(\sqrt3\sin(3x)\bigr)+2\log\bigl(5-3\cos(6x)\bigr)+\frac{4\sin\left(\frac{3x}{2}\right)}{\cos\left(\frac{3x}{2}\right)-\sin\left(\frac{3x}{2}\right)}+\\
+\left(\sqrt3-3i\right)\text{th}^{-1}\left(\frac{1}{2}\left(-\sqrt3+i\text{tg}\left(\frac{3x}{2}\right)\right)\right)-8\log\left(\cos\left(\frac{3x}{2}\right)-\sin\left(\frac{3x}{2}\right)\right)\right)[/dispmath]
tj. (Copy as Input Text)
1/24 (4 Sqrt[3] ArcTan[Sqrt[3] Sin[3 x]] + 3 ArcTan[1/2 (-I Sqrt[3] + Tan[(3 x)/2])] - I Sqrt[3] ArcTan[1/2 (-I Sqrt[3] + Tan[(3 x)/2])] + (-3 I + Sqrt[3]) ArcTanh[1/2 (-Sqrt[3] + I Tan[(3 x)/2])] + 2 Log[5 - 3 Cos[6 x]] - 8 Log[Cos[(3 x)/2] - Sin[(3 x)/2]] + (4 Sin[(3 x)/2])/(Cos[(3 x)/2] - Sin[(3 x)/2]))
Napominjem da naredbu Log[] Mathematica upotrebljava na sledeći način:
Log[
z] gives the natural logarithm of
z (logarithm to base
e).
Log[
b,
z] gives the logarithm to base
b.
Dajem sve, pošto me zbunjuje to što
Mathematica daje u rešenju i [inlmath]i[/inlmath], pa sam verovatno negde pogrešio u unosu ali koliko god sam gledao, ne nađoh, šta sam pogrešio. Dakle ako nađete gde sam pogrešio, let me know, pa idemo u sledeću iteraciju

.
Oprostite na smetnji.