Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA INTEGRALI

Neodredjeni integral

[inlmath]\int xe^x\mathrm dx[/inlmath]

Neodredjeni integral

Postod Batonja » Četvrtak, 12. Maj 2016, 19:34

Pozdrav zadatak glasi:
[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{\sqrt{1+4x-x^2}}[/dispmath]
nikako ne mogu da ga resim pokusao sam da napravim nekako da u imeniocu bude [inlmath]\sqrt{1-x^2}[/inlmath] jer je [inlmath]\int\frac{1}{\sqrt{1-x^2}}\,\mathrm dx=\arcsin x[/inlmath] ali ne da mi se da sredim ovu cetvorku,ne mogu da razdvajam imenilac.Generalno ovakav oblik integrala mi predstavlja problem pa bih cenio ako neko objasni. Hvala na vremenu :D
Batonja  OFFLINE

Zahvalio se: 44 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Neodredjeni integral

Postod Herien Wolf » Četvrtak, 12. Maj 2016, 20:45

Dobro si uocio da ce biti nesto nalik [inlmath]\arcsin x[/inlmath]. Ne znam da li si upoznat sa Ojlerovom smenom tj. resavanjem integrala oblika [inlmath]\int\frac{\mathrm dx}{\sqrt{a^2-x^2}}[/inlmath]
[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{\sqrt{a^2-x^2}}=\arcsin\frac{x}{a}+C[/dispmath]
Sredi malo kvadratnu pod korenom i dovedi je u oblik [inlmath]a^2-x^2[/inlmath] , naravno napomena da je u ovom slucaju [inlmath]x^2[/inlmath] zapravo smena, bolje je napisati [inlmath]t^2[/inlmath]
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 87 puta
Pohvaljen: 213 puta

Postod desideri » Četvrtak, 12. Maj 2016, 22:53

Ovde ne mogu da odolim da se ne umešam.
dao sam thanks Herien Wolf-u i u pravu je ali ovo ne zahteva Ojlerovu smenu.
Što bi rekao kolega Onomatopeja zašto topom pucati na komarca, ili tako nešto, mislim da nisam dobro citirao.

Najprostije je svesti potkorenu veličinu na:
[dispmath]5-\left((x-2)^2\right)[/dispmath]
Potom naći takoreći tablični integral:
[dispmath]\arcsin\left(\frac{x-2}{\sqrt5}\right)+C[/dispmath]
p.s. Spremam tutorijal na temu integracije iracionalnih funkcija i ovo mi je bio jedan od elementarnih primera. Znaju kolege iz moderatorskog tima da sam davno "zapretio" :) tim tutorijalom, no nikako da ga završim i postujem, ne stižem. :(
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod Batonja » Petak, 13. Maj 2016, 13:22

Mala ispravka integrala
[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{\sqrt{1+4x-x^2}}dx[/dispmath]
Herien Wolf je napisao:Dobro si uocio da ce biti nesto nalik [inlmath]\arcsin x[/inlmath]. Ne znam da li si upoznat sa Ojlerovom smenom tj. resavanjem integrala oblika [inlmath]\int\frac{\mathrm dx}{\sqrt{a^2-x^2}}[/inlmath]
[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{\sqrt{a^2-x^2}}=\arcsin\frac{x}{a}+C[/dispmath]

Cek malo ovo otvara potpuno nove horizonte :D [inlmath]\int\frac{\mathrm dx}{\sqrt{1-x^2}}=\arcsin\frac{x}{1}+C[/inlmath] sto znaci da kada dobijem jedncinu pod korenom ako potkorenu velicinu svedem na [inlmath]\sqrt{a^2-b^2}[/inlmath] mogu da se pozovem na integraciju [inlmath]\frac{\mathrm db}{\sqrt{a^2-b^2}}[/inlmath] i dobijem [inlmath]\arcsin\frac{b}{a}[/inlmath]
Isto bi trebalo da vazi i kad je arkus tagens u pitanju [inlmath]\text{arctg }\frac{x}{1}=\frac{\mathrm dx}{1+x^2}[/inlmath] ako se integral svede na [inlmath]\frac{\mathrm db}{a^2+b^2}=\text{arctg }\frac{b}{a}[/inlmath] naravno [inlmath]a[/inlmath] je konstanta [inlmath]b[/inlmath] je smena. Hvala na objasnjenjima :D.
Batonja  OFFLINE

• +2

Postod Ilija » Petak, 13. Maj 2016, 14:07

Kod arkus sinusa jeste ovako:
[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{\sqrt{a^2-x^2}}=\arcsin\frac{x}{a}+c[/dispmath]
a kod ovog drugog - arkus tangensa, ako se ne varam, imamo:
[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{a^2+x^2}=\frac{1}{a}\text{arctg }\frac{x}{a}+c[/dispmath]
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

• +1

Postod Herien Wolf » Petak, 13. Maj 2016, 14:31

[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{\sqrt{ax^2+bx+c}}[/dispmath]
Slucaj kada je [inlmath]a>0[/inlmath] integral se svodi na oblik [inlmath]\int\frac{\mathrm dt}{\sqrt{t^2+k^2}}[/inlmath], a za [inlmath]a<0[/inlmath] na integral oblika [inlmath]\int\frac{\mathrm dt}{\sqrt{k^2-t^2}}[/inlmath]

A za drugi deo tvoje poruke
[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{a^2+x^2}=\int\frac{\mathrm dx}{a^2\cdot\left(1+\left(\frac{x}{a}\right)^2\right)}=\frac{1}{a^2}\int\frac{\mathrm dx}{1+\left(\frac{x}{a}\right)^2}[/dispmath]
uvodimo smenu [inlmath]t=\frac{x}{a}\;\Rightarrow\;x=t\cdot a[/inlmath]
[inlmath]\mathrm dx=a\,\mathrm dt[/inlmath]
Sad samo zamenis u pocetni integral tj.
[dispmath]\frac{1}{a^2}\int\frac{\mathrm a\,\mathrm dt}{1+t^2 }=\frac{1}{a}\int\frac{\mathrm dt}{1+t^2}=\frac{1}{a}\text{arctg }t+C=\frac{1}{a}\text{arctg }{\frac{x}{a}}+C[/dispmath]
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 87 puta
Pohvaljen: 213 puta

Postod Daniel » Petak, 13. Maj 2016, 15:30

Batonja je napisao:Mala ispravka integrala
[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{\sqrt{1+4x-x^2}}dx[/dispmath]

Ti si ga prvobitno i bio napisao tako, ali sam to shvatio kao grešku u kucanju pa sam zato ispravio, ne pitajući te.
Pod integralom ne možeš imati dva diferencijala.
Znači, ako ti se [inlmath]\mathrm dx[/inlmath] već pojavljuje u brojiocu razlomka, ne može se pojavljivati i nakon razlomka.
Dakle, može [inlmath]\int\frac{\mathrm dx}{\sqrt{1+4x-x^2}}[/inlmath] i može [inlmath]\int\frac{1}{\sqrt{1+4x-x^2}}\,\mathrm dx[/inlmath], ali ne može [inlmath]\int\frac{\mathrm dx}{\sqrt{1+4x-x^2}}\,\mathrm dx[/inlmath].
Ako ti je u knjizi/zbirci/svesci zaista napisano ovako kako si ti napisao, onda je to greška.

Što se tiče pitanja u vezi s arkus sinusom i arkus tangensom, Herien Wolf ti je to pokazao koristeći smenu. Moguće je to pokazati i bez smene:
[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{\sqrt{a^2-x^2}}=\int\frac{\mathrm dx}{a\sqrt{1-\left(\frac{x}{a}\right)^2}}=\int\frac{\frac{1}{a}\,\mathrm dx}{\sqrt{1-\left(\frac{x}{a}\right)^2}}=\int\frac{\mathrm d\left(\frac{x}{a}\right)}{\sqrt{1-\left(\frac{x}{a}\right)^2}}=\arcsin\frac{x}{a}+c[/dispmath][dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{a^2+x^2}=\int\frac{\mathrm dx}{a^2\left[1+\left(\frac{x}{a}\right)^2\right]}=\frac{1}{a}\int\frac{\frac{1}{a}\,\mathrm dx}{1+\left(\frac{x}{a}\right)^2}=\frac{1}{a}\int\frac{\mathrm d\left(\frac{x}{a}\right)}{1+\left(\frac{x}{a}\right)^2}=\frac{1}{a}\text{arctg }\frac{x}{a}+c[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Batonja » Petak, 13. Maj 2016, 18:45

Daniel je napisao:Dakle, može [inlmath]\int\frac{\mathrm dx}{\sqrt{1+4x-x^2}}[/inlmath] i može [inlmath]\int\frac{1}{\sqrt{1+4x-x^2}}\,\mathrm dx[/inlmath], ali ne može [inlmath]\int\frac{\mathrm dx}{\sqrt{1+4x-x^2}}\,\mathrm dx[/inlmath].

Pojavljuje se tako u zbirci i to 2 puta u zadacima za vezbu pa sam zato mislio da moze da dodje u obzir,uvodio sam neku smenu za izraz ispod i za ceo koren da bih nekako zajedno integrirao [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]t[/inlmath] ali bezuspesno(znam da moram da zamenim sve [inlmath]x[/inlmath]-eve kad pravim smenu ali morao sam da probam sve sto mi padne na pamet :) ) , video sam da je greska nakon sto mi je Herien pokazao ovo uvodjenje smene,onda sam probao samo sa jednim [inlmath]\mathrm dx[/inlmath] i dobio resenje kao u zbirci.Hvala na pojasnjenjima :D :D
Poslednji put menjao Daniel dana Petak, 13. Maj 2016, 19:14, izmenjena samo jedanput
Razlog: Skraćivanje citata
Batonja  OFFLINE

Postod Batonja » Petak, 27. Maj 2016, 00:32

Pozdrav da ne otvaram novu temu jel ako moze neko da mi napise da li su ovo ista resenja:
[dispmath]3\cdot\ln|x+2|-2\cdot\ln|x+3|+c[/dispmath]
i
[dispmath]\ln\frac{|x+3|^3}{(x+2)^2}+c[/dispmath]
Prvo resenje je moje a drugo daje zbirka u pitanju je sledeci integral
[dispmath]\int\frac{x}{x^2+5x+6}\,\mathrm dx[/dispmath]
Radio sam preko metode neodredjenih koeficijenata
[inlmath]\int\frac{x}{(x+3)\cdot(x+2)}\,\mathrm dx[/inlmath]

[inlmath]\frac{A}{x+3}+\frac{B}{x+2}[/inlmath]

[inlmath]\frac{A\cdot(x+2)+B\cdot(x+3)}{(x+3)\cdot(x+2)}[/inlmath]

[inlmath]\frac{x\cdot(A+B)+(2A+3B)}{(x+3)\cdot(x+2)}=\frac{x}{(x+2)\cdot(x+3)}[/inlmath]

[inlmath]A+B=1[/inlmath]

[inlmath]2A+3B=0[/inlmath]

[inlmath]A=3;\;B=-2[/inlmath]

[inlmath]-2\int\frac{1}{x+2}\,\mathrm dx+3\int\frac{1}{x+3}\,\mathrm dx[/inlmath]
dalje uvodim [inlmath]t[/inlmath] i [inlmath]z[/inlmath] kao smenu za ove sto je u imeniocu i radim ga kao tablicni integral? Jel ima neki drugi pristup mozda? Hvala na utrosenom vremenu :D
Batonja  OFFLINE

Postod desideri » Petak, 27. Maj 2016, 11:18

Jesu ista rešenja uz korišćenje osobina logaritama, tj. razlika dva logaritma je količnik istih logaritama.
A broj ispred logaritma se "penje" u eksponent.
I ne znam čemu smene, ovo su ti tablični integrali, bitno je da ispred [inlmath]x[/inlmath] u linearnoj podintegralnoj funkciji nema koeficijenta, konstante ili kako god.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Sledeća

Povratak na INTEGRALI