Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA IZVODI FUNKCIJA

Prva derivacija funkcije

[inlmath]\left(x^n\right)'=nx^{n-1}[/inlmath]

Re: Prva derivacija funkcije

Postod Daniel » Utorak, 18. Decembar 2012, 18:03

eseper je napisao:Znači li to da, ako dobijem npr neki zadatak tipa [inlmath](\mathrm{arctg}\:x-2+4)^\mbox{nešto}[/inlmath], da to mogu zapisati, odnosno smatrati kao [inlmath][(\mathrm{arctg}\:x)-2+4]^\mbox{nešto}[/inlmath]?

Da, upravo tako.

Ova nedoumica u postavci zadatka podsetila me na jednu moju ličnu anegdotu, tačnije moj „biser“ iz osnovne. Na kontrolnom iz hemije, hemičarka nam diktira pitanja. I u jednom pitanju spomene ona „hiljadu i po“ grama nekog jedinjenja. I mene sad bacilo u rebus šta li joj znači to hiljadu i po, jer da je 1500 onda bi valjda rekla hiljadu petsto... I ja da je pitam da to pojasni, ona – ne, svi zadaci su jasni, nema nikakvih pitanja! I ja se mislim, dobro, kad su jasni, pišem ja onda 1000,5 (hiljadu i po, jel'te...) :mrgreen: I tako sam i računao zadatak i, naravno, dobio skroz neko levo rešenje... :D
Ipak, bila je na kraju skroz korektna, pa mi je taj zadatak ceo priznala. :) Videla, valjda, kol'ki sam retard. :lol:
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod eseper » Sreda, 19. Decembar 2012, 00:07

Još jedno čisto informativno pitanje :)

Kako da najbrže prepoznam derivaciju (izvod) složene funkcije? Da me to ne bi zezalo. To bih do sada prepoznavao tako što bih pogledao npr. za [inlmath]\sin x[/inlmath] u tabelu, i derivacija toga je [inlmath]\cos x[/inlmath]. Međutim, kad bih imao [inlmath]\sin 5x[/inlmath], derivacija je [inlmath]\cos 5x\cdot (5x)'[/inlmath]. Dakle, kad imam više [inlmath]x[/inlmath]-eva, radi se o složenoj. Postoje li još neke iznimke?

Znam da je možda glupo i zbunjujuće pitanje, al eto, nijedno pitanje nije glupo :D
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Zahvalio se: 342 puta
Pohvaljen: 51 puta

Postod Daniel » Sreda, 19. Decembar 2012, 02:15

eseper je napisao:Znam da je možda glupo i zbunjujuće pitanje, al eto, nijedno pitanje nije glupo :D

:mrgreen: To isto je i meni rekô profa na faksu kad sam mu ja jednom postavio neko pitanje, unapred se izvinivši ako je pitanje glupo. Na to mi je on rekao – ne postoje glupa pitanja, postoje samo glupi odgovori.:D I tu njegovu rečenicu sam dobro zapamtio.:) (Kamo sreće da sam tako dobro zapamtio i ostale stvari s fakulteta.:oops:)

eseper je napisao:Međutim, kad bih imao [inlmath]\sin 5x[/inlmath], derivacija je [inlmath]\cos 5x\cdot (5x)'[/inlmath]. Dakle, kad imam više [inlmath]x[/inlmath]-eva, radi se o složenoj.

Ne, to koliko se puta [inlmath]x[/inlmath] pojavljuje u nekom izrazu, uopšte nije kriterijum po kome se određuje da li taj izraz sadrži složene funkcije ili ne. Pa i u tom primeru koji si naveo, [inlmath]\sin 5x[/inlmath], pojavljuje se samo jedno [inlmath]x[/inlmath], a funkcija je složena, kako si i sam primetio.

Evo primera jednog izraza u kojem imamo više [inlmath]x[/inlmath]-eva:
[dispmath]\left(2\sin x+\frac{3x^4}{\ln x+7\cos x}\right)'=2\left(\sin x\right)'+3\frac{\left(x^4\right)'\left(\ln x+7\cos x\right)-x^4\left(\ln x+7\cos x\right)'}{\left(\ln x+7\cos x\right)^2}[/dispmath]
U ovom konkretnom izrazu možemo uočiti zbir i količnik funkcija, pa na njih primenjujemo odgovarajuće formule za računanje izvoda zbira, odnosno količnika funkcija. Međutim, iako nam se ovde [inlmath]x[/inlmath] pojavljuje na čak četiri mesta, nigde nemamo nijednu složenu funkciju.

A evo jednog primera u kojem imamo jedno jedino [inlmath]x[/inlmath], ali ipak imamo složenu (čak štaviše, vrlo, vrlo složenu :mrgreen:) funkciju:
[dispmath]\sin^5\left(3-\ln\left(6+3\left(\arccos\left(8-3x^7\right)+2\right)^4\right)\right)[/dispmath]
Znači, zbir dve funkcije od [inlmath]x[/inlmath], tj. [inlmath]f\left(x\right)+g\left(x\right)[/inlmath], ili njihov proizvod, [inlmath]f\left(x\right)\cdot g\left(x\right)[/inlmath], ili njihov količnik, [inlmath]\frac{f\left(x\right)}{g\left(x\right)}[/inlmath], pa čak i njihova kombinacija, npr. [inlmath]f\left(x\right)-\frac{g\left(x\right)}{h\left(x\right)+i\left(x\right)}[/inlmath], ništa od toga ne predstavlja složenu funkciju.
Složena funkcija je ona koja se može napisati u obliku [inlmath]f^{\circ}g\left(x\right)[/inlmath], tj. [inlmath]f\left[g\left(x\right)\right][/inlmath], a to je npr. [inlmath]\left(3x+2\right)^4[/inlmath], gde je [inlmath]g\left(x\right)=3x+2[/inlmath], a [inlmath]f\left(x\right)=x^4[/inlmath].

Kad već spomenuh onu „vrlo, vrlo složenu“ funkciju, da prikažem i rešavanje njenog izvoda: :)
(Zbog ograničenosti s prostorom, svaki faktor je prikazan u zasebnom redu.)
[dispmath]5\sin^4\left(3-\ln\left(6+3\left(\arccos\left(8-3x^7\right)+2\right)^4\right)\right)\cdot[/dispmath][dispmath]\cdot\cos\left(3-\ln\left(6+3\left(\arccos\left(8-3x^7\right)+2\right)^4\right)\right)\cdot[/dispmath][dispmath]\cdot \left(-\frac{1}{6+3\left(\arccos\left(8-3x^7\right)+2\right)^4}\right)\cdot[/dispmath][dispmath]\cdot 4\cdot 3\left(\arccos\left(8-3x^7\right)+2\right)^3\cdot[/dispmath][dispmath]\cdot\frac{-1}{\sqrt{1-\left(8-3x^7\right)^2}}\cdot[/dispmath][dispmath]\cdot\left(-3\right)\cdot 7x^6[/dispmath]
Deluje zastrašujuće? :) Eto, a imali smo samo jedno [inlmath]x[/inlmath]. :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Prethodna

Povratak na IZVODI FUNKCIJA