Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA NIZOVI I REDOVI

Odrediti vrednost zbira

[inlmath]a_1,\:a_2,\:...\:a_{n-1},\:a_n[/inlmath]

Odrediti vrednost zbira

Postod _nattasaa__ » Nedelja, 03. Maj 2020, 11:34

Pozdrav svima! Imam problema pri izradi ovog zadatka, a on glasi: Odrediti vrednost zbira
[dispmath]z=1+i+i^2+\cdots+i^{4n-1},[/dispmath] gde [inlmath]n[/inlmath] pripada skupu prirodnih brojeva, a [inlmath]i[/inlmath] je imaginarna jedinica. Resenje je [inlmath]0[/inlmath]. (pocela sam da odredjujem zbir kao kod beskonacne geometrijske progresije, ali dalje ne znam kako...)
Hvala unapred!
BANOVANA (klon)

Zahvalio se: 2 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Odrediti vrednost zbira

Postod Daniel » Nedelja, 03. Maj 2020, 11:39

Pa, dobrim si putem krenula. Znači, napišeš formulu za sumu geometrijske progresije, i uvrstiš sve poznate vrednosti. I, gde je tačno nastao problem?
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Mili Vanili » Nedelja, 03. Maj 2020, 11:44

Ne znam da li treba da upotrebim sumu od [inlmath]4n-1[/inlmath] clana tog niza?
Poslednji put menjao Daniel dana Nedelja, 03. Maj 2020, 11:53, izmenjena samo jedanput
Razlog: Uklanjanje suvišnog citata – tačka 15. Pravilnika
BANOVAN (klon)

Zahvalio se: 1 puta
Pohvaljen: 0 puta

Postod Daniel » Nedelja, 03. Maj 2020, 11:50

Klonirani korisnički nalozi _nattasaa__ i Mili Vanili banovani – tačka 24. Pravilnika!
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na NIZOVI I REDOVI