Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ALGEBRA

Eksponencijalna nejednačina

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Eksponencijalna nejednačina

Postod Acim » Četvrtak, 26. Novembar 2020, 20:52

Pozdrav,
Imam problem u vezi eksponencijalne nejednačine (Ftn Novi Sad zbirka);
[dispmath]4^{-x+\frac{1}{2}}-7\cdot2^{-x}-4<0[/dispmath] Rešenje je [inlmath]x>-2[/inlmath], ali zbog čega nije manje od [inlmath]2[/inlmath]?

Rešavao sam je na sledeći način;
Najpre sam prebacio eksponente u imenilac kako bih se oslobodio minusa;
[dispmath]\frac{1}{4^x}\cdot2-7\cdot\frac{1}{2^x}-4<0[/dispmath] Odavde sam uveo smenu da mi je [inlmath]2^x=t[/inlmath] i dobija se;
[dispmath]\frac{2}{t^2}-\frac{7}{t}-4<0[/dispmath] Iz čega sledi kv. jednačina [inlmath]-4t^2-7t+2>0[/inlmath]

Čije je jedno [inlmath]t[/inlmath] jednako [inlmath]-2[/inlmath], a drugo [inlmath]\frac{1}{4}[/inlmath] i to je skup [inlmath]\left(-2,\frac{1}{4}\right)[/inlmath]
Tj. kad vratimo u smenu [inlmath]2^x>-2[/inlmath] i [inlmath]2^x<\frac{1}{4}[/inlmath]
Ali kako eksponent nikako ne može biti negativno pa sam ga izbacio.
Iz toga bi [inlmath]2^x[/inlmath] trebalo da bude manje od [inlmath]-2[/inlmath], a ne veće kako je rešenje u zbirci?
Video sam da su u njihovim rešenjima postavili smenu da je [inlmath]2^{-x}=t[/inlmath], ali ne vidim šta je problem sa mojom smenom.
Acim  OFFLINE

Zahvalio se: 221 puta
Pohvaljen: 55 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Eksponencijalna nejednačina

Postod miletrans » Četvrtak, 26. Novembar 2020, 21:58

Acim je napisao:[dispmath]\frac{2}{t^2}-\frac{7}{t}-4<0[/dispmath] Iz čega sledi kv. jednačina [inlmath]-4t^2-7t+2>0[/inlmath]

Zašto si ovde obrnuo znak? Kada sve svedeš na jedan razlomak, u imeniocu ćeš imati [inlmath]t^2[/inlmath] koje je svakako pozitivno (zbog uvedene smene ne može da bude jednako nuli). Znači, brojilac mora da bude negativan da bi ceo razlomak bio manji od nule.
Globalni moderator

Zahvalio se: 56 puta
Pohvaljen: 696 puta

Postod Acim » Četvrtak, 26. Novembar 2020, 22:08

Aha, vidim sad, ne znam kako mi je to promaklo.
Sada razumem, hvala :D
Acim  OFFLINE

Zahvalio se: 221 puta
Pohvaljen: 55 puta

Postod Daniel » Petak, 27. Novembar 2020, 08:20

Acim je napisao:Video sam da su u njihovim rešenjima postavili smenu da je [inlmath]2^{-x}=t[/inlmath], ali ne vidim šta je problem sa mojom smenom.

Nije nikakav problem s tvojom smenom (zadatak se često i može uraditi na više različitih načina), ali je postupak s njihovom smenom svakako jednostavniji (odmah dobijaš kvadratnu nejednačinu [inlmath]2t^2-7t-4<0[/inlmath]), preporučio bih ti da uradiš i na taj način.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5212 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na ALGEBRA