Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GEOMETRIJA

U trougao upisan paralelogram maksimalne povrsine

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

U trougao upisan paralelogram maksimalne povrsine

Postod matija » Subota, 27. Jun 2015, 23:48

U trougao [inlmath]\triangle ABC[/inlmath], [inlmath]AB=8[/inlmath], [inlmath]AC=4[/inlmath] i ugao kod temena [inlmath]\angle A=30^\circ[/inlmath], upisan je paralelogram maksimalne povrsine tako da mu se jedno teme podudara sa temenom [inlmath]A[/inlmath] trougla [inlmath]\triangle ABC[/inlmath]. Povrsina tog paralelograma je: resenje je [inlmath]P_{\text{paralelograma}}=4[/inlmath]

Ja sam mislio da iskoristim da je povrsina paralelograma [inlmath]P=ab\sin30^\circ[/inlmath] ali ne umem nikako da izrazim jednu stranicu preko druge. I pogledao sam druge teme slicne ovoj ali mi nazalost nisu pomogle. :insane:
matija  OFFLINE

Zahvalio se: 20 puta
Pohvaljen: 21 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: U trougao upisan paralelogram maksimalne povrsine

Postod matija » Nedelja, 28. Jun 2015, 00:36

Resio sam zad, iskoristi se proporcija [inlmath]4:8=a:(8-b)[/inlmath] i dobije se tacno resenje kad se uvrsti u formulu za povrsinu.
matija  OFFLINE

Zahvalio se: 20 puta
Pohvaljen: 21 puta

Postod Mirko Topalovic » Nedelja, 28. Jun 2015, 11:25

Ja mislim da postoji matematicki dokaz, da kad imas tako zadat paralelogram u trouglu, da su mu u stvari stranice jednake polovini te stranice trougla..?
Molio bih Daniela i desideri-ja da prokomentarisu da li je to tacno, ali u ovom slucaju stvarno jeste.

Zahvalio se: 26 puta
Pohvaljen: 13 puta

Postod Daniel » Nedelja, 28. Jun 2015, 11:38

Jeste, tačno je, a odlična vežba će ti biti da to i dokažeš. :) Znači, samo uzmeš stranice u opštim brojevima, kao i proizvoljnu vrednost ugla.
Takođe, površina takvog paralelograma je jednaka polovini površine trougla.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod nikolajovanovicc » Utorak, 16. Januar 2024, 11:59

A kako bi se ovaj zadatak zavrsio preko slicnosti trouglova. Ja na kraju dobijam da je [inlmath]a=8-b[/inlmath], preko proporcije [inlmath]4:8=a:(8-b)[/inlmath], i tu stajem :crazy: . Ne vidim gde mogu taj izraz da iskoristim u daljem radu?

Zahvalio se: 9 puta
Pohvaljen: 7 puta

Postod Daniel » Utorak, 16. Januar 2024, 20:06

Iz proporcije [inlmath]4:8=a:(8-b)[/inlmath] dobije se [inlmath]a=\frac{8-b}{2}[/inlmath], odnosno [inlmath]b=8-2a[/inlmath]. Mislim da je zgodnije primeniti ovo drugo, kako se ne bismo petljali s razlomkom.
Uvrstimo, dakle, [inlmath]b=8-2a[/inlmath] u gorenapisanu formulu za površinu paralelograma [inlmath]P=ab\sin30^\circ[/inlmath], a zatim prvi izvod površine paralelograma izjednačimo s nulom (jer se traži da površina bude maksimalna). Odatle se dobije [inlmath]a[/inlmath], a dalje je lako...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na GEOMETRIJA