Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica RAZNO ODMORIŠTE

Igrica 2048

Offtopic teme o svemu i svačemu
  • +1

Igrica 2048

Postod ubavic » Petak, 21. Mart 2014, 16:27

Evo jedna veoma zanimljiva matematička igrica [inlmath]\rightarrow[/inlmath] 2048.
Cilj je sklopiti bar jedan blok vrednosti [inlmath]2048[/inlmath] pomeranjem manjih blokova. Pravila igre su jednostavna: spajanjem blokova sa istom vrednošću, njihove vrednosti se sabiraju i nastaje jedan novi blok. Sa svakim potezom nastaje i jedan blok vrednosti [inlmath]2[/inlmath] na slobodnom mestu. Blokovi se kontrolišu putem WASD dugmića ili strelica na tastaturi.

Pitanje za milion dolara: Postoji li algoritam za optimalno "rešavanje" igrice. :D
ubavic  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 388 puta
Pohvaljen: 648 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Igrica 2048

Postod Daniel » Petak, 21. Mart 2014, 18:44

Uf, igrica je prava zaraza. :insane: Podseća me na onu legendarnu igricu Lines, koju smo pre petnaestak godina terali na DOS-u... :)
Najveći skor koji sam uspeo da postignem to je 256...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Daniel » Nedelja, 23. Mart 2014, 01:40

Moj best-score dosad. :mhm:
Prikačeni fajlovi
2048.jpg
2048.jpg (14.62 KiB) Pogledano 5616 puta
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod ubavic » Nedelja, 23. Mart 2014, 12:12

Igraš, igraš :) Ja moram priznati da mi je high score oko 11000 (najveci blok je imao vrednost 1024). Ali sam zato odigrao sigurno 40-ak partija :)
Koliko vidim, ti pomeraš blokove u sva četri pravca, dok ih ja pomeram levo, desno i ponekad ka gore. Tako mi se na vrhu uvek nalaze blokovi sa najvećom vrednošću.

Mene ovi stepeni dvojke podsećaju više na memoriju i programiranje... :)
ubavic  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Postod Daniel » Nedelja, 23. Mart 2014, 12:21

40-ak partija? :shock: A ja mislio da sam ja najzaluđeniji ovom igricom. :D U svakom slučaju, doooobar si. :mrgreen:
Da, pomerao sam ih u sva četiri pravca, ali mi se tvoja taktika čini interesantnom, isprobaću je. :mhm:
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Milovan » Nedelja, 23. Mart 2014, 14:38

Ja nisam nešto previše pokušavao, ali i meni je najbolji rezultat (nakon dva današnja pokušaja) 512 u najvećem bloku. :D I ja sam blokove pomerao u svim pravcima, mada se nisam vodio nekim algoritmom, više intuitivno. :D
Korisnikov avatar
Milovan  OFFLINE

Zahvalio se: 356 puta
Pohvaljen: 704 puta

• +2

Postod Milovan » Sreda, 26. Mart 2014, 03:15

Sad se opet latih igrice, i popravih skor (umalo i da kompletiram jedan blok od 2048, malo je nedostajalo).

blokovi.jpg
blokovi.jpg (64.71 KiB) Pogledano 5575 puta
Korisnikov avatar
Milovan  OFFLINE

Postod Daniel » Sreda, 26. Mart 2014, 08:15

:text-bravo:
Ža dlaku, šinko... Stvarno, samo da je ova 256-ica u drugom redu bila za jedno polje ulevo, dve 256-ice bi se spojile u 512-icu, pa dve 512-ice u 1024, pa dve 1024-orke u traženu 2048... Zaista si bio nadomak rezultata... :mhm:
Sudeći po koncentraciji visokih brojeva u gornjem redu, vidi se da si se držao Ubaviceve strategije? :)
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Milovan » Sreda, 26. Mart 2014, 08:55

Jesam, izmedju ostalog, pomerao sam blokove samo u tri smera (kad je to moguce). Ta strategija je stvarno najefikasnija, s tim sto se blokovi ne moraju nuzno nagomilavati gore, isto tako bi se mogli taloziti na dnu recimo (ako bismo izbegavali strelicu navise). :D
Korisnikov avatar
Milovan  OFFLINE

Postod ubavic » Sreda, 26. Mart 2014, 15:38

Uhhhh... Zamalo. Stvarno svaka čast :bravo:
U pravu si da nije nužno nagomilavati blokove gore.. Zapravo, kad razmislim, logičnije je spuštati "teže" blokove :D Ali to, naravno, nema nikakvog uticaja na igru. Na stranim programerskim sajtovima se dosta diskutovalo o igrici. Čak je i kreiran algoritam za optimalno rešavanje (često i on stane na 1024). Kao što vidite, taj algoritam se razlikuje od našeg algoritma...

Nego, šta mislite o igrici iz matematičkog ugla. Koja je najveća vrednost bloka koji se može dobiti? Koliki je broj najmanjih poteza da bi se dobio blok [inlmath]2^n[/inlmath]? Šta je sa manjim ili većim tablama? itd..
ubavic  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Sledeća

Povratak na ODMORIŠTE