Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA FUNKCIJE

Minimalne i maksimalne vrednosti

[inlmath]f\left(x\right)=x^3+\ln\left|x+1\right|[/inlmath]

Minimalne i maksimalne vrednosti

Postod nikolalosic » Ponedeljak, 23. Jun 2014, 00:28

Naci minimalne i maksimalne vrednosti funkcije:
[dispmath]y=\frac{1}{x^2}+\frac{1}{\left(1-x^2\right)^2}[/dispmath]
Kada uradim izvod funkcije dobijem
[dispmath]y'=\frac{2x^6-2x^4+6x^2-2}{x^3\left(1-x^2\right)^3}[/dispmath]
Kako se ovo resava? U resenju stoji [inlmath]y_\mbox{min}=8[/inlmath] za [inlmath]x=\frac{1}{2}[/inlmath]. Otisao sam na ovaj sajt i izbacilo mi je funkciju koja ima vise "grana" ili kako se to vec zove, logicno posto ima [inlmath]x^6[/inlmath] ali ja stvarno nemam predstavu kako bih resio ovo, tj. izjednacio sa nulom..Znam kako treba da se radi, ali kada dobijem normalan izvod funkcije, a ne ovako nesto. :think1:

Zahvalio se: 25 puta
Pohvaljen: 4 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Minimalne i maksimalne vrednosti

Postod Daniel » Ponedeljak, 23. Jun 2014, 00:48

Za ovako napisanu funkciju ne dobije se da je tačka minimuma [inlmath]\left(\frac{1}{2},8\right)[/inlmath].

Kada bi funkcija glasila
[dispmath]y=\frac{1}{x^2}+\frac{1}{\left(1-x\right)^2}[/dispmath]
e, tada bi imala jedan minimum i taj minimum bi upravo bio [inlmath]\left(\frac{1}{2},8\right)[/inlmath]. S tim, što bi to bio lokalni minimum, ali ne i minimalna vrednost te funkcije.

Proveri još jednom da li si dobro napisao izraz za funkciju.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod nikolalosic » Ponedeljak, 23. Jun 2014, 11:03

Proverio, izraz je dobro napisan. Pretpostavljam da je greska u zbirci.. Nije prva greska na koju sam naisao. Pa, iako tekst zadatka glasi tako, u svakom primeru traze lokalni minimum, tako da se na to mislilo.. Nisam razmisljao o tome da bi greska mogla biti u samom izrazu, obicno, ako pogrese, pogrese samo u resenju.. :) Hvala, sigurno je to sto si napisao, da tako glasi, jer da je drugacije ne bi imalo smisla zbog resenja, valjda su barem resenje dobro napisali kada su izraz pogresili.. :) :thumbup:

Postod nikolalosic » Ponedeljak, 23. Jun 2014, 12:27

Da li se kao izvod te funkcije sto si mi naveo dobije [inlmath]y'=-2x^{-3}+\frac{2}{(1-x)^3}=\frac{2x^3-2(1-x)^3}{(1-x)^3\cdot x^3}[/inlmath]
[dispmath]2x^3-2\left(1-x^3-3x(1-x)\right)=4x^3-6x^2+6x-2=2x^3-3x^2+3x-1=0[/dispmath]
Pomocu onog kalkulatora za kubnu jednacinu sto si napravio dobio sam da je jedino relano resenje [inlmath]x=\frac{1}{2}[/inlmath] sto i predstavlja minimum.. :) Postoji li jednostavniji nacin za resavanje ove kubne jednacine, osim onoga sa silnim smenama? Pokusao sam da je svedem na kvadratnu tako sto podelim sa [inlmath](x-1)[/inlmath] ili [inlmath](x+1)[/inlmath] sto obicno moze, ali ovde ne moze.. :sad3: A sad nemam bas vremena da i to ucim s obzirom na to da se samo u ovom zadatku pojavljuje.. :)

• +1

Postod Daniel » Ponedeljak, 23. Jun 2014, 13:13

Jeste, dobije se
[dispmath]y'=\frac{2x^3-2\left(1-x\right)^3}{\left(1-x\right)^3\cdot x^3}=2\cdot\frac{x^3-\left(1-x\right)^3}{\left(1-x\right)^3\cdot x^3}[/dispmath]
I sada ne treba da razvijaš kub razlike [inlmath]\left(1-x\right)^3[/inlmath], već da uočiš da brojilac predstavlja razliku kubova pa da je rastaviš prema formuli [inlmath]a^3-b^3=\left(a-b\right)\left(a^2+ab+b^2\right)[/inlmath]:
[dispmath]x^3-\left(1-x\right)^3=\left[x-\left(1-x\right)\right]\left[x^2+x\left(1-x\right)+\left(1-x\right)^2\right]=\left(2x-1\right)\left(x^2-x+1\right)[/dispmath]
Izjednačavanjem faktora [inlmath]\left(2x-1\right)[/inlmath] s nulom dobije se rešenje [inlmath]x=\frac{1}{2}[/inlmath], dok se izjednačavanjem faktora [inlmath]\left(x^2-x+1\right)[/inlmath] s nulom dobije da nema realnih rešenja, jer je diskrimanta manja od nule.

I, molim te,
nikolalosic je napisao:[dispmath]2x^3-2\left(1-x^3-3x(1-x)\right)=4x^3-6x^2+6x-2{\color{red}=}2x^3-3x^2+3x-1=0[/dispmath]

nikako nemoj pisati ovu jednakost obeleženu crveno. Naravno da kod jednačine čija je desna strana nula možeš levu stranu podeliti sa [inlmath]2[/inlmath], ali to se ne sme pisati na ovaj način, jer ta jednakost, sasvim očigledno, ne važi. :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod nikolalosic » Ponedeljak, 23. Jun 2014, 14:21

Znao sam da nesto nisam primetio.. :D Izvinjavam se, kako sam brzo pisao pa sam skroz zaboravio da razdvojim to posebno, pazicu sledeci put.. :D

Povratak na FUNKCIJE