Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA NIZOVI I REDOVI

Formula za sumu geometrijskog niza u zavisnosti od q

[inlmath]a_1,\:a_2,\:...\:a_{n-1},\:a_n[/inlmath]

Formula za sumu geometrijskog niza u zavisnosti od q

Postod Gamma » Sreda, 22. Oktobar 2014, 19:20

Ovako kaže za sumu geometrijskog niza:

1) ako je [inlmath]q<1[/inlmath]
[dispmath]S=a_1\frac{1-q^n}{1-q}[/dispmath]
2) ako je [inlmath]q>1[/inlmath]
[dispmath]S=a_1\frac{q^n-1}{q-1}[/dispmath]
E sada meni nije jasno što je suma podjeljena u dvije grupe u zavisnosti od [inlmath]q[/inlmath]? Ja sam primjetio kada koristim bilo koju od ovih formula bez obzira na [inlmath]q[/inlmath] uvijek dobijem isti rezultat sume.
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Formula za sumu geometrijskog niza u zavisnosti od q

Postod Daniel » Sreda, 22. Oktobar 2014, 19:53

Sasvim logično da dobiješ isti rezultat, jer je to jedna ista formula, samo zapisana na dva različita načina. Od jednog načina zapisa možeš dobiti onaj drugi tako što i brojilac i imenilac pomnožiš sa [inlmath]\left(-1\right)[/inlmath]. Vrednost razlomka se, kao što znamo, ne menja kada se i brojilac i imenilac pomnože istom vrednošću (naravno, različitom od nule).

Ne znam gde to piše da se moraju koristiti različiti oblici te formule u zavisnosti od toga da li je [inlmath]q<1[/inlmath] ili [inlmath]q>1[/inlmath], verovatno su išli za time da i u brojiocu i u imeniocu budu pozitivne vrednosti, ali za time apsolutno nema potrebe. Tako da, slobodno možeš koristiti bilo koji od ova dva oblika formule, nezavisno od vrednosti [inlmath]q[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Gamma » Sreda, 22. Oktobar 2014, 21:31

To kada pomnožim razlomak sa [inlmath]-1[/inlmath].Primjetio sam da dobijem drugi oblik. Mada ovo je meni odma bilo neobično.Čak nas je i u školi učilo ovako.
http://www.mathalino.com/reviewer/derivation-of-formulas/sum-of-finite-and-infinite-geometric-progression
Gamma  OFFLINE

Postod Daniel » Sreda, 22. Oktobar 2014, 22:51

Zaista bih voleo kad bih mogao da čujem argumente onih koji tvrde da formula [inlmath]S=a_1\frac{1-q^n}{1-q}[/inlmath] nije ispravna za slučaj [inlmath]q>1[/inlmath] i da formula [inlmath]S=a_1\frac{q^n-1}{q-1}[/inlmath] nije ispravna za slučaj [inlmath]q<1[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Gamma » Sreda, 22. Oktobar 2014, 23:05

Evo sada pogleda čak je i u Veneovoj zbirci tako.Kao što si već govorio sigurno ima neki fazon da moraju biti pozitivni brojevi i u brojniku i nazivniku.Pokušavao sam ja tražiti po netu neko objašnjenje ali nisam mogao naći. Tražim ga još,ako ga nađem obavezno ću ga postaviti ovde.
Gamma  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Sreda, 22. Oktobar 2014, 23:08

Kažem ti, slobodno radi po bilo kojoj od te dve formule, nezavisno od vrednosti [inlmath]q[/inlmath]. I nemoj gubiti vreme oko ovoga, koncentriši se na bitnije stvari.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Povratak na NIZOVI I REDOVI