-
+1
Ovi korisnici su zahvalili autoru
Milovan za post:
Daniel
Reputacija: 4.35%
od Milovan » Utorak, 28. Oktobar 2014, 10:48
Da, mislim na tu nejednakost.
[dispmath]\left|x_1+x_2+\cdots +x_n\right|\le\left|x_1\right|+\left|x_2\right|+\cdots +\left|x_n\right|[/dispmath]
Za dva broja svodljiva je na: [dispmath]|a+b|\le |a|+|b|[/dispmath]
Formule koje si naveo su logicne, a i jednostavne, tako da u principu mozes da ih koristis bez da ulazis u ovaj dokaz koji sam dao (dokaze za proizvod i kolicnik nisam ispisao jos uvek, ali svakako se i tu koristi prica o epsilon-delta okolinama koju isprva treba da savladas). Ako pak zelis da razumes i te formule, i sam pojam limesa funkcije, preporucujem da detaljnije izucis preciznu definiciju samog limesa, pa da onda predjes na dokazivanje ovih formula.
Intuitivno, kada [inlmath]x[/inlmath] tezi [inlmath]a[/inlmath] onda [inlmath]f(x)[/inlmath] tezi [inlmath]b[/inlmath], pa onda kazemo da je [inlmath]\lim\limits_{x\to a}f(x)=b[/inlmath]. Preciznije, to bi bilo:
[dispmath]\lim_{x\to a}f(x)=b\;\Longleftrightarrow\;(\forall\varepsilon >0)(\exists\delta >0)(\forall x\in A)(0<|x-a|<\delta\Rightarrow |f(x)-b|<\varepsilon)[/dispmath]
E sad, ovo u stvari znaci da se za svaku vrednost [inlmath]\varepsilon >0[/inlmath] (koju proizvoljno biras) moze naci neko [inlmath]\delta >0[/inlmath] (koje zavisi od izabranog [inlmath]\varepsilon[/inlmath]) takvo da za svako [inlmath]x[/inlmath] iz razmatranog podskupa realnih brojeva [inlmath]A[/inlmath] vazi da iz [inlmath]0<|x-a|<\delta[/inlmath] sledi [inlmath]|f(x)-b|<\varepsilon[/inlmath].
Ovo je Kosijeva definicija limesa. Ima jos nacina da se precizno definise limes ekvivalentnih prethodnom (recimo, pomocu filtera), ali ovo je najjednostavnije.