Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA FUNKCIJE

Ograničena funkcija

[inlmath]f\left(x\right)=x^3+\ln\left|x+1\right|[/inlmath]

Ograničena funkcija

Postod Gamma » Četvrtak, 18. Decembar 2014, 02:31

Evo imam jedan veoma lagan zadatak iz funkcija gdje me zbunjuje šta znači ograničene na intervalu? Da li to znači da taj neki interval mora da se nalazi u domenu te funkcije?

Dokazati da su funkcije [inlmath]y=x^2[/inlmath] i [inlmath]y=x^3[/inlmath] ograničene na intervalu [inlmath][-2,6][/inlmath].
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Ograničena funkcija

Postod Daniel » Četvrtak, 18. Decembar 2014, 09:24

To znači da te funkcije na celom tom intervalu imaju konačnu vrednost. Drugim rečima, koje god [inlmath]x[/inlmath] da uzmeš iz intervala [inlmath]\left[2,6\right][/inlmath], važiće da je [inlmath]x^2[/inlmath] konačno i da je [inlmath]x^3[/inlmath] konačno.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Gamma » Četvrtak, 18. Decembar 2014, 14:13

U rješenju piše ovako [inlmath]0\le x^2\le 36[/inlmath] i [inlmath]-8\le x\le 216[/inlmath] valjda treba da bude [inlmath]0\le x^2\le 36[/inlmath] i [inlmath]-8\le x^3\le 216[/inlmath].Znači samo ova dva intervala su napisana i nema nikakovoga objašnjenja. Mada po mome sve je ovo odmah očigledno jer ne postoji nikakva prepreka mislim na logaritam,razlomak,eksponent...Tako da je odmah ako toga nema očigledo da funkcija neće imati beskonačnu vrijednost u tom intervalu.
Gamma  OFFLINE

• +2

Postod ubavic » Četvrtak, 18. Decembar 2014, 19:07

Da, trebalo bi da piše [inlmath]-8\le x^3\le 216[/inlmath].
Obe funkcije su neprekidne na tom intervalu, pa i imaju konačnu vrednost.
ubavic  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 388 puta
Pohvaljen: 648 puta

Postod Gamma » Četvrtak, 18. Decembar 2014, 19:15

Onda je greška u zbirci.Vidio sam odmah da nešto ne štima.
Gamma  OFFLINE

Postod Gamma » Četvrtak, 08. Januar 2015, 03:08

Evo naletio sam na par zadataka iz te iste zbirke i iste oblasti. Kako mi se čini izgleda da u njoj još ima grešaka.
Ovde kaže da su sledeće funkcije neograničene na intervalu od [inlmath](-1,1)[/inlmath] a po mome da je interval [inlmath][-1,1][/inlmath] tada bi to imalo smisla. Čak i kada pročitam ovu našu definiciju i ovu iz knjige koju su malo više zakomplikovali ali poenta je ista.Sada ne znam možda ja dovoljno i ne razumijem tu ograničenost.
[inlmath]f(x)=\frac{1}{x+1}[/inlmath] kaže da je neograničena
[inlmath]f(x)=\frac{1}{x^2-1}[/inlmath] kaže da je neograničena
[inlmath]f(x)=\frac{1}{x^2-4x+3}[/inlmath] kaže da je neograničena
[inlmath]f(x)=\frac{x^3}{x^2+1}[/inlmath] kaže da je neograničena ali na skupu realnih brojeva ovo je drugi zadatak
Gamma  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Četvrtak, 08. Januar 2015, 20:44

Jesu neograničene na tim intervalima. Pogledajmo prvo funkciju [inlmath]f\left(x\right)=\frac{1}{x+1}[/inlmath]. Po definiciji, funkcija je ograničena odozgo ako postoji takvo [inlmath]M[/inlmath] da za svako [inlmath]x[/inlmath] iz domena te funkcije važi [inlmath]f\left(x\right)\le M[/inlmath]. Možeš li mi reći takvo [inlmath]M[/inlmath] od kojeg će vrednost funkcije [inlmath]f(x)=\frac{1}{x+1}[/inlmath] na celom zadatom intervalu [inlmath]\left(-1,1\right)[/inlmath] biti manja? :) Ne možeš. Koliko god veliko [inlmath]M[/inlmath] da mi zadaš, ja uvek [inlmath]x[/inlmath] mogu toliko približiti vrednosti [inlmath]-1[/inlmath] (i time vrednost imenioca približiti nuli) tako da vrednost celog razlomka poraste preko tog [inlmath]M[/inlmath] koje si mi zadao.

Slično i za funkciju [inlmath]f\left(x\right)=\frac{1}{x^2-1}[/inlmath], s tim što se za nju može pokazati da je neograničena odozdo (imenilac je na intervalu [inlmath]\left(-1,1\right)[/inlmath] uvek negativan).

Treću funkciju prepuštam tebi. :)

Kod poslednje funkcije, [inlmath]f\left(x\right)=\frac{x^3}{x^2+1}[/inlmath], imenilac je uvek veći od jedinice, što znači da je apsolutna vrednost funkcije uvek manja od [inlmath]\left|x^3\right|[/inlmath], a što znači da će na bilo kom konačnom intervalu i ova funkcija biti ograničena. Međutim, pošto ni limes u [inlmath]-\infty[/inlmath] ni limes u [inlmath]+\infty[/inlmath] ove funkcije nisu konačni, to znači da na celom skupu realnih brojeva ova funkcija nije ograničena.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Gamma » Petak, 09. Januar 2015, 04:38

Zbunila me je malo ona definicija sa konačnom vrijednosti.Ipak nisam u potpunosti razumio ograničenje. E što se tiče treće funkcije. Koliko sam ja skontao. Uvijek će biti pozitivna na intervalu [inlmath](-1,1)[/inlmath].Tako da se neće moći naći [inlmath]M[/inlmath] koje je veće of [inlmath]f(x)[/inlmath].Znači nije ograničena odozgo.A jeste odozdo ograničena. Ali uopšteno ova funkcija nije ograničena.U ovoj zadnjoj funkciji me malo zbunjuju ovi limesi.
Opšta definicija ograničenja iz zbirke:
Za funkciju [inlmath]f:\:A\rightarrow R\;(A\subseteq R)[/inlmath] kaže se da je ograničena odozgo(odnosno,ograničena odozdo) ako je takav skup njenih vrijednosti ,tj ako postoji takav realan broj [inlmath]M[/inlmath] da za svako [inlmath]x\in A[/inlmath] važi [inlmath]f(x)\le M[/inlmath] odnosno [inlmath](f(x)\ge M)[/inlmath].Ako je funkcija ograničena odozgo i odozdo,kaže se da je ograničena.
Kod ove definicije ne mogu da skontam šta znači ovaj zapis [inlmath]f:\:A\rightarrow R\;(A\subseteq R)[/inlmath] po nekoj mojoj logici da funkcija preslikava elemente iz skupa [inlmath]A[/inlmath] u skup [inlmath]R[/inlmath] (realnih brojeva) tako da je [inlmath]A[/inlmath] podskup skupa [inlmath]R[/inlmath]

Daniel je napisao:Po definiciji, funkcija je ograničena odozgo ako postoji takvo [inlmath]M[/inlmath] da za svako [inlmath]x[/inlmath] iz domena te funkcije važi [inlmath]x\le M[/inlmath].

Valjda treba ovde [inlmath]f(x)[/inlmath] a ne samo [inlmath]x[/inlmath]
Gamma  OFFLINE

Postod Daniel » Petak, 09. Januar 2015, 14:23

Gamma je napisao:E što se tiče treće funkcije. Koliko sam ja skontao. Uvijek će biti pozitivna na intervalu [inlmath](-1,1)[/inlmath].Tako da se neće moći naći [inlmath]M[/inlmath] koje je veće of [inlmath]f(x)[/inlmath].Znači nije ograničena odozgo.A jeste odozdo ograničena.

:correct:

Gamma je napisao:Za funkciju [inlmath]f:\:A\rightarrow R\;(A\subseteq R)[/inlmath] kaže se da je ograničena odozgo(odnosno,ograničena odozdo) ako je takav skup njenih vrijednosti ,tj ako postoji takav realan broj [inlmath]M[/inlmath] da za svako [inlmath]x\in A[/inlmath] važi [inlmath]f(x)\le M[/inlmath] odnosno [inlmath](f(x)\ge M)[/inlmath].Ako je funkcija ograničena odozgo i odozdo,kaže se da je ograničena.
Kod ove definicije ne mogu da skontam šta znači ovaj zapis [inlmath]f:\:A\rightarrow R\;(A\subseteq R)[/inlmath] po nekoj mojoj logici da funkcija preslikava elemente iz skupa [inlmath]A[/inlmath] u skup [inlmath]R[/inlmath] (realnih brojeva) tako da je [inlmath]A[/inlmath] podskup skupa [inlmath]R[/inlmath]

Tako je, [inlmath]A[/inlmath] predstavlja domen funkcije [inlmath]f\left(x\right)[/inlmath].

Gamma je napisao:
Daniel je napisao:Po definiciji, funkcija je ograničena odozgo ako postoji takvo [inlmath]M[/inlmath] da za svako [inlmath]x[/inlmath] iz domena te funkcije važi [inlmath]x\le M[/inlmath].

Valjda treba ovde [inlmath]f(x)[/inlmath] a ne samo [inlmath]x[/inlmath]

Dabome, [inlmath]f\left(x\right)[/inlmath]. Korigovao sam, hvala na ispravci. :)
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Povratak na FUNKCIJE