Regionalno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola Republike Srpske – 7.4.2013. – 4. razred
Radi se o jednome zadatku koji uopšte ne izgleda da je komplikovan po postupku po kojem je riješen. Ali ipak ja mislim da je taj postupak kojim su se služili u rješenju neispravan. Ja mislim da se periodičnost ne može zaključiti tako što uzmemo određene vrijednosti [inlmath]x[/inlmath] i za njih pronađemo [inlmath]f(x)[/inlmath]. I kada vidimo da se vrijednosti ponavljaju odjednom zaključimo da je [inlmath]T=4[/inlmath]. Barem ako se ponavljaju na tom nekom određenom intervalu ne znači da će se ponavljati uvijek. I to je ono što me muči.Rijetko sam se susreto s ovakvim oblikom zadane funkcije. Možda je caka negdje i u njemu.Zadatak je kratak.Mislim da bi najbolje bilo da neko kaže svoje mišljenje kako bi ga uradio.
Zadatak:
Zadana je funkcija [inlmath]f:\:N\to Q[/inlmath] za koju vrijedi [inlmath]f(x+1)=\frac{1+f(x)}{1-f(x)}[/inlmath] za svaki [inlmath]x\in\mathbb{N}[/inlmath]. Ako je [inlmath]f(1)=2[/inlmath] odrediti [inlmath]f(2013)[/inlmath].
Rješenje:
1. Imamo [inlmath]f(1)=2;\;f(2)=-3;\;f(3)=-\frac{1}{2};\;f(4)=\frac{1}{3};\;f(5)=2;\;f(6)=-3;\;f(7)=-\frac{1}{2};\;f(8)=\frac{1}{3}[/inlmath];
2. Odaklen zaključujemo da vrijedi [inlmath]f(4+n)=f(n),\;n\in\mathbb{N}[/inlmath]
3. Dake. [inlmath]f(2013)=f(1)=2[/inlmath]