Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA LIMESI

Nejasnoća oko jednog zadatka s limesima

[inlmath]\lim\limits_{x\to\infty}x\left(\sqrt{x^2+a^2}-x\right)[/inlmath]

Nejasnoća oko jednog zadatka s limesima

Postod Miladin Jovic » Petak, 06. Mart 2015, 14:39

Izračunati:
[dispmath]\lim_{n\to\infty}\left(\frac{3n+4}{3n-1}\right)^{4n+1}[/dispmath]
Stigao sam do koraka:
[dispmath]e^{\lim\limits_{n\to\infty}\left({\frac{5}{3n-1}}\cdot(4n+1)\right)}[/dispmath]
Rezultat se dobije da je [inlmath]e^{\frac{20}{3}}[/inlmath] i znam postupak kojim se dobija to rešenje.
Ali kako da dobijem takav rezultat ako radim ovako:
[dispmath]\lim_{n\to\infty}\left(\frac{5}{3n-1}\right)=0[/dispmath]
Pa kada [inlmath]0[/inlmath] pomnožimo sa bilo čime dobijamo [inlmath]0[/inlmath]. Po tome je [inlmath]e^0=1[/inlmath] što nije tačno. Gde grešim?
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 243 puta
Pohvaljen: 138 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Nejasnoća oko jednog zadatka s limesima

Postod Sinisa » Petak, 06. Mart 2015, 15:28

brojilac napises kao [inlmath]3n-1+5[/inlmath] onda rastavis taj razlomak i dobices nesta sto ce liciti na osnovni limes [inlmath]\left(1+\frac{1}{n}\right)^n[/inlmath] posle uvodjenjem smjena mozes dobiti taj oblik osnovnog limesa...

meni uopste nije jasan ovaj tvoj postupak koji si naveo (mi tako nismo ucili u skoli)
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod Miladin Jovic » Petak, 06. Mart 2015, 16:01

Sinisa je napisao:brojilac napises kao [inlmath]3n-1+5[/inlmath] onda rastavis taj razlomak i dobices nesta sto ce liciti na osnovni limes [inlmath]\left(1+\frac{1}{n}\right)^n[/inlmath] posle uvodjenjem smjena mozes dobiti taj oblik osnovnog limesa...

Da, tako sam i uradio.

Znamo da je [inlmath]\lim\limits_{n\to\infty}(a\cdot b)=\lim\limits_{n\to\infty}(a)\cdot\lim\limits_{n\to\infty}(b)[/inlmath] gde naravno [inlmath]a,b[/inlmath] sadrže promenljivu [inlmath]n[/inlmath]. Tako sam mislio i da ovde, gde imamo u eksponentu limes, nešto tako odradimo.
Zaslužni forumaš

Postod Sinisa » Petak, 06. Mart 2015, 16:47

ali kako si stigao do toga da u eksponentu imas limes?
Sinisa  OFFLINE

Postod Miladin Jovic » Petak, 06. Mart 2015, 19:31

Tako smo u školi radili,ni meni taj detalj nije baš najjasniji.
Zaslužni forumaš

Postod Gamma » Petak, 06. Mart 2015, 20:33

Limes može preći u eksponent.I [inlmath]e^\frac{20}{3}[/inlmath] je ispravno rješenje.I kod ovoga zadnjeg limesa gdje ti je [inlmath]4n+1[/inlmath]? Treba da u brojniku bude [inlmath]20n+5[/inlmath]. Kada ga riješiš dobićeš [inlmath]\frac{20}{3}[/inlmath]
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Postod Daniel » Petak, 06. Mart 2015, 21:09

Sinisa je napisao:ali kako si stigao do toga da u eksponentu imas limes?

Pretpostavljam ovako:
[dispmath]\lim_{n\to\infty}\left(\frac{3n+4}{3n-1}\right)^{4n+1}=\lim_{n\to\infty}\left(1+\frac{5}{3n-1}\right)^{4n+1}=\lim_{n\to\infty}\left[\left(1+\frac{1}{\frac{3n-1}{5}}\right)^{\frac{3n-1}{5}}\right]^{\frac{5}{3n-1}\cdot\left(4n+1\right)}=\\
=\lim_{n\to\infty}e^{\frac{5}{3n-1}\cdot\left(4n+1\right)}=e^{\lim\limits_{n\to\infty}\frac{5}{3n-1}\cdot\left(4n+1\right)}=\cdots[/dispmath]
što je, uostalom, postupak koji si i ti sâm opisao na početku ove teme...

Ali, meni nikako nije jasan ovaj deo,
Miladin Jovic je napisao:Ali kako da dobijem takav rezultat ako radim ovako:
[dispmath]\lim_{n\to\infty}\left(\frac{5}{3n-1}\right)=0[/dispmath]

Možeš li napisati kako si došao dotle?
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Miladin Jovic » Subota, 07. Mart 2015, 00:20

Dobio sam iz
[dispmath]\lim_{n\to\infty}\left(\frac{5}{3n-1}\cdot{4n+1}\right)=\lim_{n\to\infty}\left(\frac{5}{3n-1}\right)\cdot\lim_{n\to\infty}(4n+1)[/dispmath]
Zaslužni forumaš

Postod Sinisa » Subota, 07. Mart 2015, 00:32

ali to sto si upravo napisao uopste nije limes, to je eksponent

ustvari rjesenje je [inlmath]e[/inlmath] na taj eksponent (kada sve podijelis sa [inlmath]n[/inlmath] dobices rjesenje : [inlmath]\frac{20}{3}[/inlmath], a ono se i trazi), ti limesi su nezamislivi na tom mjestu

nije mi jasno kako dolazis do takvih zakljucaka, to je skroz pogresno
Sinisa  OFFLINE

Postod Daniel » Subota, 07. Mart 2015, 00:38

Miladin Jovic je napisao:Dobio sam iz
[dispmath]\lim_{n\to\infty}\left(\frac{5}{3n-1}\cdot{4n+1}\right)=\lim_{n\to\infty}\left(\frac{5}{3n-1}\right)\cdot\lim_{n\to\infty}(4n+1)[/dispmath]

I tu onda imaš množenje nule beskonačnom veličinom, a rezultat toga nije nula, već neodređena vrednost (tj. može biti bilo koji broj).

Nulu dobiješ onda kada nulu množiš konačnom vrednošću, a ovde to nije slučaj.

Formula [inlmath]\lim\limits_{n\to\infty}f\left(n\right)g\left(n\right)=\lim\limits_{n\to\infty}f\left(n\right)\cdot\lim\limits_{n\to\infty}g\left(n\right)[/inlmath] važi samo onda kada i [inlmath]\lim\limits_{n\to\infty}f\left(n\right)[/inlmath] i [inlmath]\lim\limits_{n\to\infty}g\left(n\right)[/inlmath] postoje, tj. kada su konačni.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Sledeća

Povratak na LIMESI