Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI KOMBINATORIKA

Broj racionalnih clanova u razvoju stepena binoma

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]

Re: Broj racionalnih clanova u razvoju stepena binoma

Postod kristinaaa » Ponedeljak, 06. April 2015, 16:23

Za ovaj zadatak sam dobila resenje [inlmath]200[/inlmath]

Zahvalio se: 81 puta
Pohvaljen: 6 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Daniel » Ponedeljak, 06. April 2015, 16:27

To je tačno rešenje, ali ne vidim kako si ga mogla dobiti ako si išla ovim svojim postupkom. Poslednji broj pre [inlmath]2003[/inlmath] koji je deljiv sa [inlmath]10[/inlmath] je broj [inlmath]2000[/inlmath], koji se dobije za [inlmath]k=200[/inlmath], a računajući i nulu, trebalo bi da ti je ispalo [inlmath]201[/inlmath]?
Ne znam, moguće da nisam najbolje razumeo tvoj način...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod kristinaaa » Ponedeljak, 06. April 2015, 16:32

Mozda je glupo ali ja to nekako u glavi sracunam,tacnije,posto je [inlmath]2000[/inlmath] do [inlmath]2003[/inlmath] razlika samo [inlmath]3[/inlmath],dok ovde razlika [inlmath]7[/inlmath]. (nekako sam tu granicu stavila na [inlmath]5[/inlmath]) i onda i onda u ovom slicaju ne dodajem jedan broj vec je on svakako usao u ovih [inlmath]200[/inlmath] racionalnih.

Postod Daniel » Ponedeljak, 06. April 2015, 16:46

Ako se oslanjaš na rezultat prethodnog zadatka u kojem smo imali [inlmath]2007[/inlmath] u eksponentu, pa kažeš da ovde rezultat mora biti manji za [inlmath]1[/inlmath], to jeste logično i tačno razmišljanje. Ali, ako bi ovaj zadatak s eksponentom [inlmath]2003[/inlmath] trebalo da uradiš od samog starta, ne posmatrajući rešenje prethodnog zadatka, a ako bi se vodila istom tom logikom koju si predložila za prethodni zadatak, dobila bi takođe [inlmath]201[/inlmath], zar ne? Prema tome, nešto u tom rezonu ipak ne valja...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod kristinaaa » Ponedeljak, 06. April 2015, 16:57

Da onda ne bi moglo ovako,tj moglo bi ali bez ovog zadnjeg dela kada se dodaje jedan clan :)

Postod kristinaaa » Ponedeljak, 06. April 2015, 16:59

Pa ovako razmisljam,prvo oderdim granicu koju stavim na [inlmath]2005[/inlmath],e onda vidim da je [inlmath]2003[/inlmath] blizi do [inlmath]2000[/inlmath] znaci onda ne dodajemo [inlmath]1[/inlmath],ali u drugom slucaju npr [inlmath]2007[/inlmath] ili neki br od [inlmath]2005[/inlmath] do [inlmath]2010[/inlmath] onda tu dodajemo jos jedan.

• +1

Postod Daniel » Ponedeljak, 06. April 2015, 17:07

kristinaaa je napisao:Da onda ne bi moglo ovako,tj moglo bi ali bez ovog zadnjeg dela kada se dodaje jedan clan :)

Upravo tako.
Evo u čemu je greška u tvom razmišljanju.
Kada razviješ [inlmath]\left(\sqrt5+\sqrt[5]2\right)^{2007}[/inlmath] dobićeš sumu
[dispmath]\sum_{k=0}^{2007}{2007\choose k}\left(\sqrt5\right)^{2007-k}\left(\sqrt[5]2\right)^k[/dispmath]
što se svodi na
[dispmath]\sum_{k=0}^{2007}{2007\choose k}5^{\frac{2007-k}{2}}2^{\frac{k}{5}}[/dispmath]
odakle zaključujemo da [inlmath]k[/inlmath] treba da bude deljivo sa [inlmath]5[/inlmath], kao što si i ti zaključila. Međutim, [inlmath]k[/inlmath] ne treba da bude deljivo sa [inlmath]2[/inlmath] kako si ti rekla, već izraz [inlmath]2007-k[/inlmath] treba da bude deljiv sa [inlmath]2[/inlmath], odakle sledi upravo da [inlmath]k[/inlmath] treba da bude neparno.
Ti si rezonovala, dakle, kao da oba sabirka iz binoma dižemo na [inlmath]k[/inlmath], a to nije tako, već jedan dižemo na [inlmath]k[/inlmath], a drugi na [inlmath]2007-k[/inlmath].
Pošto je, dakle, [inlmath]k[/inlmath] neparno i deljivo sa [inlmath]5[/inlmath], ono mora biti oblika [inlmath]10n+5[/inlmath], gde je [inlmath]n[/inlmath] prirodan broj uključujući i nulu. To se razlikuje od onog što si ti dobila da [inlmath]k[/inlmath] treba biti oblika [inlmath]10n[/inlmath], međutim, u tvom zadatku tako se potrefilo da dobiješ tačno rešenje. Već u zadatku u kojem imamo [inlmath]2003[/inlmath] umesto [inlmath]2007[/inlmath], tvoj rezon bi te odveo do pogrešnog rezultata.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod kristinaaa » Ponedeljak, 06. April 2015, 17:13

Hvalaa Daniele puno. Da, greska je sto sam onako razmisljala. Hvala sto si mi ukazao.
Samo i dalje ne znam da li se razumemo oko ovoga kada stavim granicu [inlmath]2005[/inlmath],i ukoliko je manji a u ovom slucaju jeste [inlmath]2003[/inlmath] manji, onda ne dodajemo nulu zato sto je svakako vec ukljucena.

• +1

Postod Daniel » Ponedeljak, 06. April 2015, 17:19

Nema na čemu. ;)
To sa stavljanjem granice nisam razumeo, pa samim tim ne mogu ni da komentarišem.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod desideri » Ponedeljak, 06. April 2015, 17:57

Tačno je sve ovo što reče Daniel. Pogledao sam i temu linkovanu u ovoj temi. Milovan je sve super objasnio, kao i Daniel, u toj "staroj" temi. Ideja koju je izložila kristinaaa je interesantna, ali nije univerzalna, bar se meni tako čini. Kao što rekoh, moram još da razmislim. Mene zabrinjava formulacija zadatka "broj članova koji su racionalni brojevi". Član binomnog razvoja je proizvod dva člana a onda možemo doći u situaciju (u opštem slučaju) da proizvod dva iracionalna broja da racionalan broj, na primer:
[dispmath]\left(\sqrt2+\sqrt8\right)^2= {2\choose0}\cdot8+{2\choose1}\sqrt2\sqrt8+{2\choose2}\cdot2[/dispmath]
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

PrethodnaSledeća

Povratak na KOMBINATORIKA