Jesu neograničene na tim intervalima. Pogledajmo prvo funkciju [inlmath]f\left(x\right)=\frac{1}{x+1}[/inlmath]. Po definiciji, funkcija je ograničena odozgo ako postoji takvo [inlmath]M[/inlmath] da za svako [inlmath]x[/inlmath] iz domena te funkcije važi [inlmath]f\left(x\right)\le M[/inlmath]. Možeš li mi reći takvo [inlmath]M[/inlmath] od kojeg će vrednost funkcije [inlmath]f(x)=\frac{1}{x+1}[/inlmath] na celom zadatom intervalu [inlmath]\left(-1,1\right)[/inlmath] biti manja?

Ne možeš. Koliko god veliko [inlmath]M[/inlmath] da mi zadaš, ja uvek [inlmath]x[/inlmath] mogu toliko približiti vrednosti [inlmath]-1[/inlmath] (i time vrednost imenioca približiti nuli) tako da vrednost celog razlomka poraste preko tog [inlmath]M[/inlmath] koje si mi zadao.
Slično i za funkciju [inlmath]f\left(x\right)=\frac{1}{x^2-1}[/inlmath], s tim što se za nju može pokazati da je neograničena odozdo (imenilac je na intervalu [inlmath]\left(-1,1\right)[/inlmath] uvek negativan).
Treću funkciju prepuštam tebi.

Kod poslednje funkcije, [inlmath]f\left(x\right)=\frac{x^3}{x^2+1}[/inlmath], imenilac je uvek veći od jedinice, što znači da je apsolutna vrednost funkcije uvek manja od [inlmath]\left|x^3\right|[/inlmath], a što znači da će na bilo kom konačnom intervalu i ova funkcija biti ograničena. Međutim, pošto ni limes u [inlmath]-\infty[/inlmath] ni limes u [inlmath]+\infty[/inlmath] ove funkcije nisu konačni, to znači da na celom skupu realnih brojeva ova funkcija nije ograničena.