Zoah je napisao:Ovakvi tipovi zadataka se rade naslućivanjem? Jer sam danas dobio ovakav zadatak na kolokvijumu, i trebalo je odmah da naslutim da ako je smena [inlmath]y=kx^2[/inlmath], da ću dobiti da funkcija nije neprekidna. To mi se nekako ne sviđa

Evo moje ideje kako možemo do kontraprimera doći bez napipavanja, analitičkim putem.
Pošto treba da proverimo postoji li takva funkcija [inlmath]y=f\left(x\right)[/inlmath] za koju će važiti [inlmath]f\left(0\right)=0[/inlmath] i [inlmath]\displaystyle\lim_{x\to0}\frac{2x^2y}{3x^4+y^2}\ne0[/inlmath] (tj. takva kriva koja prolazi kroz [inlmath]\left(0,0\right)[/inlmath] po kojoj zadata funkcija neće biti neprekidna u [inlmath]\left(0,0\right)[/inlmath]), podelimo i brojilac i imenilac najvećim stepenom promenljive [inlmath]x[/inlmath] koji ovde figuriše, a to je [inlmath]x^4[/inlmath]:
[dispmath]\lim_{x\to0}\frac{2x^2y}{3x^4+y^2}=\lim_{x\to0}\frac{\frac{2x^2y}{x^4}}{\frac{3x^4+y^2}{x^4}}=\lim_{x\to0}\frac{2\frac{y}{x^2}}{3+\frac{y^2}{x^4}}=\lim_{x\to0}\frac{2\frac{y}{x^2}}{3+\left(\frac{y}{x^2}\right)^2}\ne0[/dispmath]
Odatle vidimo da će primer funkcije [inlmath]y[/inlmath] kada je ovaj limes različit od nule biti takva funkcija za koju važi [inlmath]\frac{y}{x^2}=k=\text{const}\;\left(k\ne0\right)[/inlmath], odakle sledi [inlmath]y=kx^2\;\left(k\ne0\right)[/inlmath]. Na taj način se analitički, bez nagađanja, došlo do kontraprimera.