Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA LIMESI

Neprekidnost funkcije dve promenljive

[inlmath]\lim\limits_{x\to\infty}x\left(\sqrt{x^2+a^2}-x\right)[/inlmath]

Re: Neprekidnost funkcije dve promenljive

Postod Zoah » Petak, 22. April 2016, 11:57

A da je funkcija ovog oblika (prikačio sam fajl) za [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath] različito od nule, a jednaka nuli za [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath] jednako nuli , da li izbor smene sme da utiče na limes? Pošto kada stavim [inlmath]y=kx^2[/inlmath] u smenu, dobije se izraz sa [inlmath]k[/inlmath] (što znači da nije neprekidna), a ako stavim [inlmath]y=kx^3[/inlmath], dobije se da je limes zaista nula. Gde grešim?
[dispmath]\frac{2x^2y}{3x^4+y^2}[/dispmath]
Poslednji put menjao Daniel dana Petak, 22. April 2016, 19:28, izmenjena samo jedanput
Razlog: Prekucavanje zadatka sa slike u Latex; uklanjanje slike; dodavanje Latexa u tekst posta. Pravilnik, tačke 13. i 14.
Zoah  OFFLINE

Zahvalio se: 6 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Postod Daniel » Petak, 22. April 2016, 19:28

Uz dobrodošlicu na forum, molim te, pre svega, da matematičke izraze ne kačiš kao crteže. Čak i ako nisi pročitao Pravilnik (što bi svakako trebalo da učiniš), mogao si primetiti u ostalim postovima da se na ovom forumu za pisanje matematičkih izraza koristi Latex.
Korigovao sam ti post.

Što se tiče pitanja, ne grešiš nigde. Kao što sam i napisao u prethodnom postu, potreban (i dovoljan) uslov za neprekidnost funkcije jeste da funkcija bude neprekidna po bilo kojoj krivoj liniji. To znači, da bude neprekidna za bilo koju smenu koju izabereš za [inlmath]y[/inlmath]. Samim tim što si za makar jednu smenu dobio da limes nije nula već je neka vrednost zavisna od [inlmath]k[/inlmath], tj. da funkcija po toj krivoj nije neprekidna, dokazao si (kontraprimerom) i da funkcija nije neprekidna u toj tački.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

• +1

Postod Sinisa » Petak, 22. April 2016, 19:30

grafik ove funkcije je kao reljef, i samim tim ta funkcija moze biti neprekidna po pravoj, krivoj itd... u zavisnosti od zadatka mi ispitujemo da li je ta funkcija neprekidna u nekoj tacki(gledamo da li su 2 uzastopna limesa jednaka, koristimo teorema dva zandara ili uvodimo polarni sistem) i nekada ako je to potrebno ispitujemo da li je neprekidna u nekoj tacki po svakoj pravoj(nekoj krivoj) koja prolazi kroz tu tacku...
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod Zoah » Petak, 22. April 2016, 19:52

Hvala na odgovoru, Daniele i Siniša. Ubuduće ću koristiti Latex, pročitao sam uputstvo za korišćenje ali sam bio u žurbi, pa sam strahovao da ću pogrešiti ako krenem sa Latex-om, i onda mi bilo lakše da zakačim fajl :) Ovakvi tipovi zadataka se rade naslućivanjem? Jer sam danas dobio ovakav zadatak na kolokvijumu, i trebalo je odmah da naslutim da ako je smena [inlmath]y=kx^2[/inlmath], da ću dobiti da funkcija nije neprekidna. To mi se nekako ne sviđa :D
Zoah  OFFLINE

• +1

Postod Sinisa » Petak, 22. April 2016, 21:41

nisam siguran ali mislim da ako ovu funkciju prevedes u polarni koordinatni sistem i da ako dokazes da limes ove funkcije zavisi od ugla "fi", samim tim ti ces dokazati da ona nije neprekidna... ako stavimo da je [inlmath]x=r\cos\varphi[/inlmath] i [inlmath]y=r\sin\varphi[/inlmath] samim tim dobijemo da je [inlmath]y=x\,\text{tg }\varphi[/inlmath] a znamo da je tangens neogranicen pa samim tim znamo da postoji u zavisnosti od situacije dovoljno veliko ili dovoljno malo "fi" da taj limes ne bude nula, samim tim kada bismo funkciju: [inlmath]y=x\,\text{tg }\varphi[/inlmath] (sa tim "fi" koje je dovoljno da limes ne bude u ovom slucaju [inlmath]0[/inlmath]) preveli iz polarnog u dekartov dobili bismo neku krivu po kojoj ova funkcija nije neprekidna... ne znam da li je to prevodjenje uopste moguce izvesti ali sto se nas tice dovoljno je da dokazemo postojanje te neke krive po kojoj ova funkcija nije neprekidna :)

ovo je neko moje shvatanje dokazivanja neprekidnosti pomocu polarnog sistema :)
Sinisa  OFFLINE

Postod Zoah » Petak, 22. April 2016, 22:18

Da, upravo sam to uradio, i dobio da je limes jednak nuli. Tretirao sam kosinuse i sinuse kao nešto što je konstantno, je l sam tu pogrešio? :D
Zoah  OFFLINE

• +1

Postod Sinisa » Petak, 22. April 2016, 23:53

funkcije.png
funkcije.png (10.42 KiB) Pogledano 1807 puta

ovo su 2 funkcije, imenioca i brojioca, lako se moze zakljuciti da za neke vrijednosti ugla ovaj limes ce biti jednak nuli a za neke jednak beskonacnosti... ovo bi trebao biti dovoljan dokaz, sumnjam da su od vas ocekivali da nagadjate po kojoj bi krivoj funkcija imala prekid :(

ova druga funkcija ne izgleda bas ovako jer [inlmath]x[/inlmath] samo tezi nuli pa je jednaka nuli samo za odredjene uglove...

volio bih kada bi mi neko od iskusnijih rekao da li je ovaj moj nacin razmisljanja ispravan :)
Sinisa  OFFLINE

• +1

Postod Sinisa » Subota, 23. April 2016, 00:09

svasta nesta sam napisao sem rjesenja, ali evo i njega :) ovo su upute za rjesavanje pomocu metode dva zandara
[dispmath]\left(x^2-y\right)^2>0\\
\left|x^4+y^2\right|>\left|2x^2y\right|[/dispmath]
Sinisa  OFFLINE

Postod Daniel » Utorak, 26. April 2016, 19:29

Zoah je napisao:Ovakvi tipovi zadataka se rade naslućivanjem? Jer sam danas dobio ovakav zadatak na kolokvijumu, i trebalo je odmah da naslutim da ako je smena [inlmath]y=kx^2[/inlmath], da ću dobiti da funkcija nije neprekidna. To mi se nekako ne sviđa :D

Evo moje ideje kako možemo do kontraprimera doći bez napipavanja, analitičkim putem.

Pošto treba da proverimo postoji li takva funkcija [inlmath]y=f\left(x\right)[/inlmath] za koju će važiti [inlmath]f\left(0\right)=0[/inlmath] i [inlmath]\displaystyle\lim_{x\to0}\frac{2x^2y}{3x^4+y^2}\ne0[/inlmath] (tj. takva kriva koja prolazi kroz [inlmath]\left(0,0\right)[/inlmath] po kojoj zadata funkcija neće biti neprekidna u [inlmath]\left(0,0\right)[/inlmath]), podelimo i brojilac i imenilac najvećim stepenom promenljive [inlmath]x[/inlmath] koji ovde figuriše, a to je [inlmath]x^4[/inlmath]:
[dispmath]\lim_{x\to0}\frac{2x^2y}{3x^4+y^2}=\lim_{x\to0}\frac{\frac{2x^2y}{x^4}}{\frac{3x^4+y^2}{x^4}}=\lim_{x\to0}\frac{2\frac{y}{x^2}}{3+\frac{y^2}{x^4}}=\lim_{x\to0}\frac{2\frac{y}{x^2}}{3+\left(\frac{y}{x^2}\right)^2}\ne0[/dispmath]
Odatle vidimo da će primer funkcije [inlmath]y[/inlmath] kada je ovaj limes različit od nule biti takva funkcija za koju važi [inlmath]\frac{y}{x^2}=k=\text{const}\;\left(k\ne0\right)[/inlmath], odakle sledi [inlmath]y=kx^2\;\left(k\ne0\right)[/inlmath]. Na taj način se analitički, bez nagađanja, došlo do kontraprimera.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Prethodna

Povratak na LIMESI