Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA INTEGRALI

Integral racionalne funkcije

[inlmath]\int xe^x\mathrm dx[/inlmath]

Integral racionalne funkcije

Postod Ilija » Petak, 25. Decembar 2015, 17:45

Ponovo ja sa integralom. :D
Ako sam dobro proverio, nije ga bilo do sada, a dati integral je iz oblasti Integracija racionalne funkcije:
[dispmath]I=\int\frac{2\cos3x+1}{\left(3\sin^23x+1\right)(1-\sin3x)}\mathrm{d}x[/dispmath]
Sad taj integral rastavim na dva, i uspem da resim samo prvi:
[dispmath]I=2\cdot\underbrace{\int\frac{\cos3x}{\left(3\sin^23x+1\right)(1-\sin3x)}\mathrm{d}x}_{I_1}+\underbrace{\int\frac{\mathrm{d}x}{\left(3\sin^23x+1\right)(1-\sin3x)}}_{I_2}=2\cdot I_1+I_2[/dispmath]
Dalje, resenje za [inlmath]2\cdot I_1[/inlmath] je:
[dispmath]2\cdot I_1=\frac{1}{12}\left(\ln\left(3\sin^23x+1\right)+\frac{\sqrt3}{2}\ln\left(\sqrt3\sin^23x\right)-2\ln\left(1-\sin^23x\right)\right)[/dispmath]
Postupak za ovaj prvi deo nisam kucao, jer je delimicno dugacak (valja to iskucati u Latex-u). Ako bas neko bude zeleo i postupak, nije problem da otkucam (naravno, ako mi je tacno resenje xD). Ne znam kako da pocnem resavanje integrala [inlmath]I_2[/inlmath]. Svaka sugestija je dobrodosla. :D
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Integral racionalne funkcije

Postod Onomatopeja » Petak, 25. Decembar 2015, 19:41

Da li si pokusao trigonometrijskom smenom [inlmath]\displaystyle t=\text{tg }\!\,\!\frac{3x}{2}[/inlmath] ?

Zahvalio se: 15 puta
Pohvaljen: 588 puta

Postod desideri » Petak, 25. Decembar 2015, 21:35

U potpunosti se slažem s predlogom kolege Onomatopeje, no zbog svih ostalih korisnika predlažem da se na samom početku zadatka uvede smena [inlmath]3x=t[/inlmath].
Posle je jasnije kada se gleda kasnije, "šablonskija" je i univerzalna trigonometrijska smena itd...
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod Daniel » Subota, 26. Decembar 2015, 09:15

Čisto uzgred,
Ilija je napisao:Dalje, resenje za [inlmath]2\cdot I_1[/inlmath] je:
[dispmath]2\cdot I_1=\frac{1}{12}\left(\ln\left(3\sin^23x+1\right)+\frac{\sqrt3}{2}\ln\left(\sqrt3\sin^23x\right)-2\ln\left(1-\sin^23x\right)\right)[/dispmath]

Nije dobro rešenje za [inlmath]2I_1[/inlmath], treba da se dobije
[dispmath]2I_1=\frac{1}{12}\Bigl[\ln\left(3\sin^23x+1\right)+2\sqrt3\text{ arctg}\left(\sqrt3\sin3x\right)-2\ln\left(1-\sin3x\right)\Bigr][/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Vule » Subota, 26. Decembar 2015, 11:38

Ilija,

Ja sigurno nemam ideju, šta i kako, tako da ovaj moj "doprinios" (post) može i da se preskoči.

Kad god sam u komplikovanijim izvođenjima, već godinama koristim za kontrolu, ponekad čak i za ideju Wolframovu Mathematicau.

Evo šta mi ona daje (davaću i u LaTeX kod, kojeg generira Mathematica i u Input Text načinu, kojeg je takođe generirala Mathematica.

Elem ukucao sam

ilija=(2Cos[3x]+1)/((3(Sin[3x])^2+1)(1-Sin[3x]))

Što je Mathematica razumela kao (Copy as LaTeX)
[dispmath]\frac{2\cos(3x)+1}{\big(1-\sin(3x)\big)\left(3\sin^2(3x)+1\right)}[/dispmath]
tj. kao (Copy as Input Text)

(1 + 2 Cos[3 x])/((1 - Sin[3 x]) (1 + 3 Sin[3 x]^2))

Onda sam ukucao

Integrate[ilija, x]

i dobija se (Copy as LaTeX)
[dispmath]\frac{1}{24}\left(-i\sqrt3\text{tg}^{-1}\left(\frac{1}{2}\left(\text{tg}\left(\frac{3x}{2}\right)-i\sqrt3\right)\right)+3\text{tg}^{-1}\left(\frac{1}{2}\left(\text{tg}\left(\frac{3x}{2}\right)-i\sqrt3\right)\right)+\\
+4\sqrt3\text{tg}^{-1}\bigl(\sqrt3\sin(3x)\bigr)+2\log\bigl(5-3\cos(6x)\bigr)+\frac{4\sin\left(\frac{3x}{2}\right)}{\cos\left(\frac{3x}{2}\right)-\sin\left(\frac{3x}{2}\right)}+\\
+\left(\sqrt3-3i\right)\text{th}^{-1}\left(\frac{1}{2}\left(-\sqrt3+i\text{tg}\left(\frac{3x}{2}\right)\right)\right)-8\log\left(\cos\left(\frac{3x}{2}\right)-\sin\left(\frac{3x}{2}\right)\right)\right)[/dispmath]
tj. (Copy as Input Text)

1/24 (4 Sqrt[3] ArcTan[Sqrt[3] Sin[3 x]] + 3 ArcTan[1/2 (-I Sqrt[3] + Tan[(3 x)/2])] - I Sqrt[3] ArcTan[1/2 (-I Sqrt[3] + Tan[(3 x)/2])] + (-3 I + Sqrt[3]) ArcTanh[1/2 (-Sqrt[3] + I Tan[(3 x)/2])] + 2 Log[5 - 3 Cos[6 x]] - 8 Log[Cos[(3 x)/2] - Sin[(3 x)/2]] + (4 Sin[(3 x)/2])/(Cos[(3 x)/2] - Sin[(3 x)/2]))

Napominjem da naredbu Log[] Mathematica upotrebljava na sledeći način:
Log[z] gives the natural logarithm of z (logarithm to base e).
Log[b,z] gives the logarithm to base b.

Dajem sve, pošto me zbunjuje to što Mathematica daje u rešenju i [inlmath]i[/inlmath], pa sam verovatno negde pogrešio u unosu ali koliko god sam gledao, ne nađoh, šta sam pogrešio. Dakle ako nađete gde sam pogrešio, let me know, pa idemo u sledeću iteraciju ;) .

Oprostite na smetnji. :)
--
Vule
Vule  OFFLINE

Zahvalio se: 9 puta
Pohvaljen: 8 puta

Postod Ilija » Subota, 26. Decembar 2015, 12:14

Hvala svima. Sto se tice uvodjena smene [inlmath]\displaystyle t=\text{tg }\!\,\!\frac{3x}{2}[/inlmath], nisam ni razmisljao o njoj, jer nismo radili integraciju trigonometrijskih funckija kao takvih (tj. uvodjenje takvih trigonometrijskih smena). Pokusacu da uradim ponovo zadatak, pa ako uspem postavicu resenje, ako ne uspem javljam se sa za dalje kosultacije. :D
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Postod Trougao » Subota, 26. Decembar 2015, 12:54

Za ovaj drugi integral mozda ovako:
[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{\bigl(1-\sin(3x)\bigr)\cdot\left(3\sin^2(3x)+1\right)}=\int\frac{\mathrm dx}{\bigl(1-\sin(3x)\bigr)\cdot\left(3\sin^2(3x)+\cos^2(3x)+\sin^2(3x)\right)}=\\
\int\frac{\mathrm dx}{\bigl(1-\sin(3x)\bigr)\cdot\left(4\sin^2(3x)+\cos^2(3x)\right)}=\\
\int\frac{\mathrm dx}{\cos^2(3x)\bigl(1-\sin(3x)\bigr)\cdot\left(4\left(\frac{\sin(3x)}{\cos(3x)}\right)^2+1\right)}=\int\frac{\mathrm dx}{\cos^2(3x)\left(1-\frac{\mathrm{tg}(3x)}{\sqrt{\mathrm{tg}^2(3x)+1}}\right)\cdot\left(4\left(\frac{\sin(3x)}{\cos(3x)}\right)^2+1\right)}=[/dispmath]
Sada smena [inlmath]\displaystyle t=\mathrm{tg}(3x),\quad\mathrm dt=\frac{3\mathrm dx}{\cos^2(3x)}[/inlmath]:
[dispmath]\frac{1}{3}\int\frac{\mathrm dt}{\left(1-\frac{t}{\sqrt{t^2+1}}\right)\cdot\left(4t^2+1\right)}=\frac{1}{3}\int\frac{\sqrt{t^2+1}}{\left(\sqrt{t^2+1}-t\right)\cdot\left(4t^2+1\right)}\mathrm dt[/dispmath]
Odavde bi verovatno moglo nekim racionalisanjem i akrobacijama da se dobije nesta smisleno. Mene mrzi da racunam i proveravam :mrgreen:
Trougao  OFFLINE

Zahvalio se: 57 puta
Pohvaljen: 107 puta

Postod Daniel » Subota, 26. Decembar 2015, 13:31

Trougao je napisao:[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{\cos^2(3x)\bigl(1-\sin(3x)\bigr)\cdot\left(4\left(\frac{\sin(3x)}{\cos(3x)}\right)^2+1\right)}=\int\frac{\mathrm dx}{\cos^2(3x)\left(1-\frac{\mathrm{tg}(3x)}{\color{red}\sqrt{\mathrm{tg}^2(3x)+1}}\right)\cdot\left(4\left(\frac{\sin(3x)}{\cos(3x)}\right)^2+1\right)}=[/dispmath]

Ja bih bio oprezan s ovom transformacijom sinusa u tangens. Nikakvih problema nema kada imamo kvadrat sinusa, tada jednostavno primenimo [inlmath]\displaystyle\sin^2\alpha=\frac{\text{tg}^2\alpha}{\text{tg}^2\alpha+1}[/inlmath], ali kad imamo samo sinus, bez kvadrata (kô što je ovde slučaj), tada se javlja onaj [inlmath]\pm[/inlmath] ispred korena, tj. [inlmath]\displaystyle\sin\alpha=\frac{\text{tg }\alpha}{\pm\sqrt{\text{tg}^2\alpha+1}}[/inlmath]. Potrebno je uzeti plus kada je [inlmath]\alpha[/inlmath] u [inlmath]I[/inlmath] ili [inlmath]IV[/inlmath] kvadrantu (jer tada sinus i tangens moraju biti istog znaka), a minus kada je [inlmath]\alpha[/inlmath] u [inlmath]II[/inlmath] ili [inlmath]III[/inlmath] kvadrantu (jer tada sinus i tangens moraju biti suprotnog znaka).

Pošto ovde imamo neodređeni integral, argument sinusa se može nalaziti u bilo kom kvadrantu.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Ilija » Ponedeljak, 28. Decembar 2015, 16:31

Probao sam da uradim zadatak uvodjenjem trigonometrijske smene, ali to jednostavno nikako ne ide. Ako je [inlmath]\text{tg }\frac{3x}{2}=t[/inlmath], onda je:
[dispmath]\sin3x=\frac{2\text{tg }\frac{3x}{2}}{1+\text{tg}^2\frac{3x}{2}}\;\Rightarrow\;\enclose{box}{\sin3x=\frac{2t}{1+t^2}}[/dispmath][dispmath]\cos3x=\frac{1-\text{tg}^2\frac{3x}{2}}{1+\text{tg}^2\frac{3x}{2}}\;\Rightarrow\;\enclose{box}{\cos3x=\frac{1-t^2}{1+t^2}}[/dispmath][dispmath]x=\frac{2}{3}\text{arctg }t\;\Rightarrow\;\enclose{box}{\mathrm{d}x=\frac{2}{3\left(1+t^2\right)}\mathrm{d}t}[/dispmath]
I kad to uvrstim u integral, dobijem:
[dispmath]I=\int\frac{2\cdot\frac{1-t^2}{1+t^2}+1}{\left(3\cdot\left(\frac{2t}{1+t^2}\right)^2+1\right)\left(1-\frac{2t}{1+t^2}\right)}\cdot\frac{2}{3\left(1+t^2\right)}\mathrm{d}t[/dispmath][dispmath]\vdots[/dispmath][dispmath]\enclose{box}{I=-\frac{2}{3}\cdot\int\frac{t^4-2t^2-3}{\left(t^4+14t^2+1\right)\left(t^2-2t+1\right)}\mathrm{d}t}[/dispmath]
sto bi trebalo da je integral racionalne funckije, ali opet ovo nema sanse da se resi.
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Postod Sinisa » Ponedeljak, 28. Decembar 2015, 16:46

ovaj izraz mozes rastaviti na proste faktore... ali prvo moras ovaj polinom u imeniocu rasclaniti da ne bude kvadratnih clanova :( a to je bas mnogo posla
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Sledeća

Povratak na INTEGRALI