miljan1403 je napisao:Da li onda dobijam: [inlmath]x^2\pm x+1=0[/inlmath], pa onda računam za oba slučaja?
Ako u jednačini [inlmath]\sqrt{x^2}=x^2+1[/inlmath] zameniš [inlmath]\sqrt{x^2}[/inlmath] sa [inlmath]|x|[/inlmath], dobijaš [inlmath]|x|=x^2+1[/inlmath]. Da bi se oslobodio apsolutne vrednosti, moraš postaviti uslov nenegativnosti desne strane (jer je i leva strana nenegativna), pa tek nakon postavljanja tog uslova (mada je ovde odmah očigledno da desna strana ne može biti negativna), smeš pisati [inlmath]x=\pm\left(x^2+1\right)[/inlmath], a odatle [inlmath]x^2\pm x+1=0[/inlmath].
miljan1403 je napisao:Znači ide ovako, ako se ne varam:
[dispmath]\sqrt{y^2}=-y^2+1,\;-y^2+1\geq0\;\Longrightarrow\;y\in\left[-1,1\right][/dispmath][dispmath]\left|y\right|=-y^2+1[/dispmath][dispmath]-y^2\pm y+1=0[/dispmath]
Ista priča kao i malopre – pošto si ovde postavio uslov [inlmath]-y^2+1\ge0[/inlmath], dozvoljeno je osloboditi se apsolutne vrednosti tako da jednačina [inlmath]|y|=-y^2+1[/inlmath] postaje [inlmath]y=\pm\left(-y^2+1\right)[/inlmath], a odatle, kao što si i napisao, [inlmath]-y^2\pm y+1=0[/inlmath].
miljan1403 je napisao:Ne znam kako da posmatram [inlmath]\left|y\right|[/inlmath] u zadatku, generalno kada imamo apsolutnu piše se uslov, pa se onda to deli na dva slučajeva, da li je tako i ovde?
Jeste, možeš rastaviti na dva slučaja, kada je [inlmath]y\ge0[/inlmath] i kada je [inlmath]y<0[/inlmath] i rešavati jednačinu za svaki od ta dva slučaja.
Drugi način bi bio, nakon što si već postavio uslov da su obe strane jednačine [inlmath]|y|=-y^2+1[/inlmath] pozitivne, da onda obe strane kvadriraš, jer više ne moraš voditi računa o njihovom znaku. Dobio bi bikvadratnu jednačinu, tj. kvadratnu jednačinu po [inlmath]y^2[/inlmath]. Mada, na taj način bi za [inlmath]y^2[/inlmath] dobio izraz u kojem figuriše kvadratni koren, pa da bi izračunao sâmo [inlmath]y[/inlmath] morao bi da koristiš formulu za ugneždene korene... Ja bih se ipak opredelio za prvi način (rastavljanje na dva slučaja).
miljan1403 je napisao:Može li neko da mi objasni šta znači to kada tražimo "u skupu kompleksnih brojeva"?

Znači da rešenja koja dobijemo smeju biti kompleksna. Da je pisalo da se traže rešenja u skupu realnih brojeva, tada bismo odbacili sva dobijena kompleksna rešenja i ostavili bismo samo realna.