indira-aa je napisao:Haha pa mislim posebno sam nacrtala proizvoljno 3 vektora, pa ih onda paralelnim pomjeranjem sabrala, ali uglove nisam :/ kako da njih nacrtam?
Mislim na međusobne uglove između ovih vektora koji određuju pravac i smer svakog od njih. Dati su u tekstu zadatka:
indira-aa je napisao:koji zatvaraju uglove [inlmath]\angle\left(\vec a,\vec b\right)=\frac{\pi}{3}[/inlmath], [inlmath]\angle\left(\vec b,\vec c\right)=\frac{2\pi}{3}[/inlmath] i [inlmath]\angle\left(\vec a,\vec c\right)=\frac{\pi}{3}[/inlmath].
indira-aa je napisao:Haha pa mislim posebno sam nacrtala proizvoljno 3 vektora, pa ih onda paralelnim pomjeranjem sabrala, ali uglove nisam :/ kako da njih nacrtam?
Ne možeš ih crtati
proizvoljno, ako su ti zadati uglovi između tih vektora. Moraš ih, znači, crtati pod tačno određenim uglom jedan u odnosu na drugi.
indira-aa je napisao:Evo ovako sam nekako, ali nije to dobro :/
Da, nije dobro, jer si, recimo, [inlmath]\vec c[/inlmath] crtala kao da je kolinearan sa [inlmath]\vec a[/inlmath], iako je u zadatku tačno navedeno da je ugao između ta dva vektora [inlmath]\angle\left(\vec a,\vec c\right)=\frac{\pi}{3}[/inlmath].
Drugo, [inlmath]\vec{2b}[/inlmath] i [inlmath]\vec{2c}[/inlmath] moraju po intenzitetu biti dva puta veći od vektora [inlmath]\vec a[/inlmath], budući da su vektori [inlmath]\vec a[/inlmath], [inlmath]\vec b[/inlmath] i [inlmath]\vec c[/inlmath] jednaki po intenzitetima (jedinični su vektori).
Treće, sabiranje vektora ti nije dobro.
Ovde sam ti, još ranije, detaljno skicirao sve načine sabiranja i oduzimanja vektora, pa pogledaj to.