Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI VEKTORI

Izračunati duzine dijagonala paralelograma

[inlmath]\vec a\cdot\vec b=\left|\vec a\right|\cdot\left|\vec b\right|\cdot\cos\angle\left(\vec a,\vec b\right)[/inlmath]

Re: Izračunati duzine dijagonala paralelograma

Postod indira-aa » Subota, 06. April 2013, 20:41

Daniel je napisao:Pa pošalji to što si nacrtala, pa ti odmah kažemo da l' valja, ili, ako ne valja, kažemo ti di je greška... ;)

Daniel je napisao:Nacrtaš [inlmath]\vec a[/inlmath], [inlmath]\vec b[/inlmath] i [inlmath]\vec c[/inlmath] pod uglovima koji su zadati i tražiš koliko je onda [inlmath]-\vec a-2\vec b+2\vec c[/inlmath]...

Nisam ja ovo crtala, kako sad to ??

Zahvalio se: 78 puta
Pohvaljen: 3 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Daniel » Subota, 06. April 2013, 21:06

indira-aa je napisao:Nacrtala sam ja njih moze li samo slika da vidim da li je ispravno, ako nije problem.. prvo ih nacrtala posebno pa onda zbir..hvala unaprijed

indira-aa je napisao:
Daniel je napisao:Nacrtaš [inlmath]\vec a[/inlmath], [inlmath]\vec b[/inlmath] i [inlmath]\vec c[/inlmath] pod uglovima koji su zadati i tražiš koliko je onda [inlmath]-\vec a-2\vec b+2\vec c[/inlmath]...

:picard-facepalm:
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod indira-aa » Subota, 06. April 2013, 22:13

indira-aa je napisao:

Haha pa mislim posebno sam nacrtala proizvoljno 3 vektora, pa ih onda paralelnim pomjeranjem sabrala, ali uglove nisam :/ kako da njih nacrtam?

Postod indira-aa » Subota, 06. April 2013, 22:36

Evo ovako sam nekako, ali nije to dobro :/
Sigurno nije ok,kad nista ne odg hehe :)
Prikačeni fajlovi
cats.jpg
cats.jpg (16.44 KiB) Pogledano 1772 puta

Postod Daniel » Nedelja, 07. April 2013, 18:32

indira-aa je napisao:Haha pa mislim posebno sam nacrtala proizvoljno 3 vektora, pa ih onda paralelnim pomjeranjem sabrala, ali uglove nisam :/ kako da njih nacrtam?

Mislim na međusobne uglove između ovih vektora koji određuju pravac i smer svakog od njih. Dati su u tekstu zadatka:
indira-aa je napisao:koji zatvaraju uglove [inlmath]\angle\left(\vec a,\vec b\right)=\frac{\pi}{3}[/inlmath], [inlmath]\angle\left(\vec b,\vec c\right)=\frac{2\pi}{3}[/inlmath] i [inlmath]\angle\left(\vec a,\vec c\right)=\frac{\pi}{3}[/inlmath].

indira-aa je napisao:Haha pa mislim posebno sam nacrtala proizvoljno 3 vektora, pa ih onda paralelnim pomjeranjem sabrala, ali uglove nisam :/ kako da njih nacrtam?

Ne možeš ih crtati proizvoljno, ako su ti zadati uglovi između tih vektora. Moraš ih, znači, crtati pod tačno određenim uglom jedan u odnosu na drugi.

indira-aa je napisao:Evo ovako sam nekako, ali nije to dobro :/

Da, nije dobro, jer si, recimo, [inlmath]\vec c[/inlmath] crtala kao da je kolinearan sa [inlmath]\vec a[/inlmath], iako je u zadatku tačno navedeno da je ugao između ta dva vektora [inlmath]\angle\left(\vec a,\vec c\right)=\frac{\pi}{3}[/inlmath].
Drugo, [inlmath]\vec{2b}[/inlmath] i [inlmath]\vec{2c}[/inlmath] moraju po intenzitetu biti dva puta veći od vektora [inlmath]\vec a[/inlmath], budući da su vektori [inlmath]\vec a[/inlmath], [inlmath]\vec b[/inlmath] i [inlmath]\vec c[/inlmath] jednaki po intenzitetima (jedinični su vektori).
Treće, sabiranje vektora ti nije dobro. Ovde sam ti, još ranije, detaljno skicirao sve načine sabiranja i oduzimanja vektora, pa pogledaj to.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod indira-aa » Ponedeljak, 08. April 2013, 09:45

Nema veze danas ja to predajem u 4, tako da necu moci uraditi, jer ja to ne znam ni o cemu ti pricas, samo me patis haha, sve u svemu hvala tebi punoooooooooooooooooooooooooooooooooo :)

Postod Daniel » Ponedeljak, 08. April 2013, 10:32

Žao mi je, ali, niti je svrha ovog foruma izrada domaćih zadataka, niti je svrha tih domaćih zadataka da predaš rad koji će ti neko drugi odraditi.
Tu smo da pomognemo i uvek ćemo rado pomoći svima koji žele da se potrude i da nauče – to jeste svrha ovog foruma.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod indira-aa » Ponedeljak, 08. April 2013, 10:52

Ma hej razumijem ja to, zato i kazem hvala vam za sve, od srca, uvijek pomognete,super forum sve pohvale..a moze li se to uraditi na drugi nacin bez crtanja, ona kaze slika nije dokaz :)

Evo ovako sam ja nesto pokusala, sta dalje?

1.jpg
1.jpg (19.11 KiB) Pogledano 1765 puta

Postod Daniel » Ponedeljak, 08. April 2013, 12:49

indira-aa je napisao:a moze li se to uraditi na drugi nacin bez crtanja, ona kaze slika nije dokaz :)

U ovom zadatku se i ne traži nikakav dokaz, već se traži da se izračunaju dužine dijagonala.
Naravno da slika sama po sebi nije dovoljna, ali je neophodna da bi, na osnovu nje, mogao da se izvede račun.

indira-aa je napisao:Evo ovako sam ja nesto pokusala, sta dalje?

Prvi i treći ugao su nešto veći nego što bi trebalo, treba da budu [inlmath]\frac{\pi}{3}[/inlmath], iliti [inlmath]60^\circ[/inlmath]... Ovako možeš imati probleme pri crtanju, zbog pojave odstupanja. Znači, to je otprilike to, samo malo doteraj te uglove.
Vektore nacrtaš da budu istih dužina, ne moraš, naravno, da odmeravaš dužinu od [inlmath]1\mbox{ cm}[/inlmath], uzmi neku proizvoljnu dužinu koju će imati sva tri vektora, samo označi da je to jedinična dužina.
E, sad dalje sve radiš onako kako sam ti opisao u ovom postu.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Prethodna

Povratak na VEKTORI