Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GEOMETRIJA

Dva zadatka s trouglom i kružnicom

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Re: Dva zadatka s trouglom i kružnicom

Postod Daniel » Četvrtak, 23. April 2015, 01:36

@jelicka, sve eventualne primedbe na rad foruma dobrodošla si da izneseš u za to predviđenoj rubrici i svakako ćeš dobiti argumentovane odgovore. Ovo nije tema za to, ovo je tema o zadacima iz planimetrije.

Ja ovaj prvi „zadatak“ ne bih čak ni nazvao zadatkom... To je čista ilustracija sinusne teoreme.
[dispmath]\frac{a}{\sin\alpha}=2R[/dispmath]
[inlmath]\alpha[/inlmath] je poznato, [inlmath]R[/inlmath] je poznato, [inlmath]a[/inlmath] se traži...
Naravno, sve to je vrlo teško, ako ne i nemoguće, bez skice... Al' sa skicom se odmah rešava...

Drugi zadatak si tačno rešila. :correct:
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod jelicka » Četvrtak, 23. April 2015, 21:42

znam ja da su ovi zadaci jako prosti ali meni treba mnogoo vremena da uočim te neke stvari i izvinjavam se ali pokusajte da me razumete :)
jelicka  OFFLINE

Zahvalio se: 8 puta
Pohvaljen: 6 puta

Postod desideri » Četvrtak, 23. April 2015, 23:25

Ne verujem da ti treba "mnogoo vremena" da uočiš neke stvari, kao što ti reče. Jednostavno (po mom mišljenju), ti se "maloo" trudiš, a posebno u vezi s Latexom.
To nije ispisivanje formula, Latex je mnogo više od toga, nema naučnog rada u poslednje vreme (recimo na SCI listi) koji nije pisan u Latexu, ili uz Latex. I ja sam krenuo da ga učim na ovom forumu (najviše od kolege moderatora @ubavic), i priučen sam, ali se snalazim.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod jelicka » Četvrtak, 23. April 2015, 23:43

Kako se malo trudim kad sam juce celo vece radila ovaj drugi zadatak za koji je samo trebalo da znam nesto najosnovnije (ugao nad precnikom)... Ne mozete da mi sudite jer me ne znate i nemate pojma koliko se trudim :) a kao sto rece @daniel ovo nije mesto da raspravljamo o tome :)
i ne znam zasto vam toliko bode oci moj 'nacin' pisanja :D
jelicka  OFFLINE

Zahvalio se: 8 puta
Pohvaljen: 6 puta

• +1

Postod desideri » Petak, 24. April 2015, 16:09

jelicka je napisao:Ne mozete da mi sudite jer me ne znate i nemate pojma koliko se trudim :)

Ne sudim nikome, daleko bilo, ko sam ja da bilo kome sudim.
jelicka je napisao:Kako se malo trudim kad sam juce celo vece radila ovaj drugi zadatak za koji je samo trebalo da znam nesto najosnovnije (ugao nad precnikom)

E vidiš, idući put ne da ti neće trebati celo veče, nego ni 5 minuta, ako ne i manje.
jelicka je napisao:i ne znam zasto vam toliko bode oci moj 'nacin' pisanja

Pa zato što je Latex osnovni način komuniciranja i na ovom forumu i bilo gde u svetu ako su matematičke formule i njihovo ispisivanje u pitanju. A lako je, uglavnom "copy- paste" na osnovu Latex uputstva.
jelicka je napisao:kao sto rece @daniel ovo nije mesto da raspravljamo o tome

Prvo, nije @daniel nego @Daniel a drugo, pa ti si sama nastavila raspravu na ovom mestu.
I veruj mi da je sve što napisah 100% dobronamerno :D
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

• +1

Postod Igor11 » Nedelja, 11. Jun 2023, 13:06

Ovaj drugi zadatak se najbrze moze uraditi primjenom potencije tacke na krug koji bi u ovom primjeru glasila [inlmath]BC^2=BD\cdot BA[/inlmath] i odma nakon toga mozemo izraziti [inlmath]AD=BA-BD[/inlmath]
Igor11  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 1 puta

Prethodna

Povratak na GEOMETRIJA