Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba
Ovo je ok. Primjeno si formulu za sumu [inlmath]n[/inlmath] članova geometrijskog niza. Interesuje me na osnovu čega si zaključio da [inlmath]4n-1+1[/inlmath] predstavlja broj članova koje trebamo sabrati?
Ovako kako je desideri uradio, uradjeno je i u zbirci. Buni me upravo to sto je Sinisa napisao, to sto se gubi [inlmath]-1[/inlmath] i ostaje [inlmath]4n[/inlmath].
to je formula za zbir clanova geometrijskog reda, a ne geometrijskog niza razlika je u [inlmath]+1[/inlmath]... koliko sam ja shvatio ta formula se koristi kada niz pocinje sa [inlmath]a_1[/inlmath] tj sa [inlmath]aq^0[/inlmath]
Evo @Sinisa da ne kopam po knjigama, ovako su mene davno učili, pišem po sećanju i slobodno interpretiram: Niz predstavlja brojeve nanizane po nekom pravilu, na primer [inlmath]n,n^2,n^3,n^4\cdots[/inlmath] Red predstavlja sumu članova niza, na primer [inlmath]n+n^2+n^3+n^4+\cdots[/inlmath]
Ipak desideri jasno je sada. Stvar je u tome da indeks elementa predstavlja njegov stepen uvećan za [inlmath]1[/inlmath]. Ko bi rekao da je ovako jednostavno
Sinisa je napisao:Fino si ti dosao do rjesenja, ali otkud to [inlmath]+1[/inlmath]?
Jer je [dispmath]1+i+i^2+\cdots+i^{4n-1}=\underbrace{i^0+\underbrace{i^1+i^2+\cdots+i^{4n-1}}_{4n-1\mbox{ sabiraka}}}_{4n-1+1\mbox{ sabiraka}}[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain